"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Magisterprogrammet för museer och kulturarv, 60 hp

Engelskt namn: Master´s Programme for Museums and Heritage Studies

Denna utbildningsplan gäller: HT14 och tillsvidare

Programkod: HAMUK

Högskolepoäng: 60

Diarienummer: 3.1.3-1179-14

Ansvarig fakultet: Humanistiska fakulteten

Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2012-05-31

Reviderad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2014-08-28

Behörighetskrav

Filosofie kandidatexamen i huvudområdet museologi eller motsvarande (även yrkesverksamma i kulturarvsbranschen med tidigare akademiska studier av relevans för området). En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie magisterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor. Examen utfärdas i huvudområdet museologi.

Nationella mål för aktuell examen

Kunskap och förståelse
För magisterexamen skall studenten

  • visa kunskap och förståelse inom museologi som forskningsämne, inbegripet såväl överblick över museologins teoretiska skolbildningar, som individuellt fördjupade kunskaper inom vissa delar av ämnet, samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete och
  • visa fördjupad metodkunskap inom det museologiska forskningsområdet.

Färdighet och förmåga
För magisterexamen skall studenten

  • visa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa samband, frågeställningar och situationer inom det museologiska fältet,
  • visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera de slutsatser, den kunskap samt de argument som ligger till grund för dessa uppgifter, samt
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För magisterexamen skall studenten

  • visa förmåga att utifrån ett museologiskt perspektiv göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Lokala mål för aktuell examen

Målsättningen för magisterexamen med museologisk inriktning vid Umeå universitet innefattar inget specifikt utöver de punkter som ovan angivits under rubriken ”Nationella mål för aktuell examen”.

Examinationsformer

Examination sker fortlöpande både individuellt och i grupp samt muntligt, skriftligt eller i gestaltande arbete. Se vidare om examination i kursplanen för respektive termin.

Betyg

Om inte annat anges i kursplanen för respektive kurs eller visst moment sker examination enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Studerande som underkänts vid prov har möjlighet att delta i förnyat prov enligt de regler som anges i kursplanen. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
 

Allmänt

Programutbildningen motsvarar ett års studier på helfart. Magisterprogrammet för museer och kulturarv innefattar sammanlagt fyra kurser, vilka samtliga ges på halvfart, vilket innebär att den studerande läser två kurser parallellt, enligt vad som anges under rubrik Studieplan nedan.

Första terminen
Studerande inleder med att dels läsa Teoretiska grundtexter i kultur- och medieteori 15 hp. Denna kurs läses av samtliga magisterstuderande på Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet. Kursen motsvarar en fördjupning i teorier om kulturtolkning och kulturanalys.
Studerande på programmet inleder även med att parallellt läsa Museologi D, moment 1 och 2, sammanlagt 15 hp. Museologi D två inledande moment är läskurser med inriktning på internationell museologi. Den vanligaste undervisningsformen är seminarium. Stor vikt läggs på den studerandes förmåga att förbereda och i förekommande fall leda seminarier.

Andra terminen
Studerande inleder med att dels fortsätta kursen Museologi D, moment 3. Momentet är liktydigt med examensarbete (uppsats eller projektarbete), 15 hp. Den vanligaste undervisningsformen är seminarier och individuell handledning.
Studerande inleder även med att parallellt läsa kursen Diskursanalys i digital miljö 7,5 hp. Kursen är en så kallad profilkurs inom Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet.
Studerande fortsätter därefter terminen med att läsa Brännpunkt Norrland - perspektiv på en region i förändring 7,5 hp. Kursen är en så kallad profilkurs inom Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet.