Engelskt namn: Master Programme in Culture and Media Studies
Denna utbildningsplan gäller: HT19 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start HT19
Programkod: HAKMM
Högskolepoäng: 120
Ansvarig fakultet: Humanistiska fakulteten
Beslutad av: Rektor, 2017-01-24
Reviderad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2019-12-12
Kandidatexamen i etnologi, journalistik, konst- och bildvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, museologi eller motsvarande. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie masterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor. Filosofie masterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Arts. Examen utfärdas i något av huvudområdena etnologi, konst- och bildvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller museologi.
Det är möjligt att ta ut en filosofie magisterexamen efter ett år. Filosofie magisterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Arts. Examen utfärdas i något av huvudområdena etnologi, konst- och bildvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller museologi.
(Högskolelagen 1 kap 9 §) Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.
Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
Kunskap och förståelse
För masterexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen skall studenten
Övrigt
För masterexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav
gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna
examensbeskrivning.
Kunskap och förståelse
För masterexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen skall studenten
Se respektive kursplan.
Om inte annat anges i kursplanen för en viss kurs eller visst moment sker examination enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen eller kontakta Studentcentrum/Examina.
Studenten har rätt att överklaga beslut om avslag. Detta ska göras skriftligt till Överklagandenämnden för högskolan, inom tre veckor från den dag studenten fick ta del av beslutet. Studenten ska då skicka sin motivering och sitt önskemål om ändring till Umeå universitet som sedan skickar det vidare till Överklagandenämnden för högskolan.
Programmet läsas med inriktning mot etnologi, konst- och bildvetenskap, kulturanalys, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller museologi. Kurserna som ingår i programmet kan ges som campuskurs (med återkommande obligatoriska sammankomster i Umeå), som distanskurs (med enstaka obligatoriska sammankomster i Umeå) eller som nätkurs (utan obligatoriska sammankomster). Uppsats skrivs inom det huvudområde (eller motsvararande) i vilket behörighetskravet för programmet (kandidatexamen) uppfyllts. Varje år ges två profilkurser (kan variera, ta kontakt med institutionen för information om vilka kurser som ges) som ingår i programmet. Samtliga kurser ges som fristående kurser men programstudenter har förtur till platserna på obligatoriska och valbara kurser.
Termin 1
Magisterkurs - teori och metod i kultur- och medievetenskap 15 hp
Teoretisk fördjupning i kultur- och medievetenskap 15 hp
Termin 2
Profilkurs I 7,5 hp
Profilkurs II 7,5 hp
Magisteruppsatskurs 15 hp
Termin 3
Masterkurs - individuellt projekt i kultur- och medievetenskap 15 hp
Profilkurs III 7,5 hp
Profilkurs IV 7,5 hp
Termin 4
Masteruppsatskurs 30 hp
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring, studentfackliga uppdrag, militär grundutbildning enligt förordningen om militär grundutbildning eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Ansökan om anstånd lämnas till Studentcentrum. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Studieuppehåll innebär ett uppehåll i studierna som i förväg anmälts till högskolan av studenten. Om studenten bedöms ha särskilda skäl att få fortsätta studierna efter uppehållet ska universitetet besluta om att bevilja platsgaranti vid viss termin efter studieuppehållet. Med särskilda skäl avses medicinska, sociala eller andra skäl (till exempel föräldraledighet) som påverkar den studerandes möjligheter att fullfölja programmet i normal tid. Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programansvarig eller motsvarande.
Student måste för att kunna påbörja år 2 ha uppnått minst 45 hp på programmet under år 1.