Engelskt namn: Study Programme in Pharmacy/Pharmaceutical Science
Denna utbildningsplan gäller: HT19 och fram till HT20 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Utbildningsplan för program med start HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT24 och fram till HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT22 och fram till HT24
Utbildningsplan för program med start mellan HT20 och fram till HT22
Utbildningsplan för program med start mellan HT19 och fram till HT20
Utbildningsplan för program med start mellan HT16 och fram till HT19
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT14 och fram till HT15
Programkod: FYREC
Högskolepoäng: 180
Diarienummer: FS 3.1.3-143-14
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-06-10
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-03-13
Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 11/A11)
Efter genomgånget program kan studenten efter ansökan erhålla en receptarieexamen och/eller en kandidatexamen i farmaci i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se https://www.umu.se/student/mina-studier/examen/krav/examensbeskrivningar/
Receptarieexamen översätts på engelska till Bachelor of Science in Pharmacy. Kandidatexamen i farmaci översätts på engelska till Degree of Bachelor of Pharmaceutical Science.
HL 8 § Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
Kunskap och förståelse
För receptarieexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För receptarieexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För receptarieexamen skall studenten
Kunskap och förståelse
För receptarieexamen vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Färdighet och förmåga
För receptarieexamen vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För receptarieexamen vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Prov sker normalt i slutet av varje kurs, och är muntligt och/eller skriftligt. Det kan helt eller delvis ersättas av fortlöpande kunskapskontroll inom ramen för undervisningen, exempelvis i form av diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc.
Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i kursplan. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför förnyat prov hos ansvarig institution begära att annan lärare utses att bestämma betyg i förnyat prov.
Student som har underkänts på kurs eller del av kurs som omfattar apotekspraktik ska, om skäl föreligger, beviljas möjlighet att genomföra praktikutbildningen, eller delar av den, maximalt ytterligare en gång.
För närmare information kring examination hänvisas till aktuella kursplaner.
Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment, som t.ex. laborationer, projektrapporter och inlämningsuppgifter är bedömda. Om inte annat anges i kursplanen sätts betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt:
https://www.umu.se/utbildning/universitetsstudier---sa-funkar-det/examen/tillgodoraknanden/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Utbildningen är nätburen, förutom vissa kursmoment. Studenterna samlas för gruppdiskussioner, frågestunder eller obligatoriska moment via nätet. Fysiska träffar för framförallt laborativ verksamhet sker i Umeå. Träffar i Umeå anordnas två till fem gånger per termin. Utbildningen inleds med en introduktionskurs som introducerar studenten till den kommande yrkesrollen, ger studenten en inblick i, och intresse för, det farmaceutiska vetenskapsområdet, samt underbygger ett vetenskapligt tankesätt, förmåga att söka information och att kommunicera. Dessutom ges studenten en introduktion i användning av de vanligaste datorprogrammen samt i funktionen av den nätplattform som används för att skapa det nätburna undervisningsmaterialet. Efter detta studeras grundläggande statistiska begrepp med applikationer i farmaceutisk vetenskap. Därefter följer en kurs i farmaceutisk kemi som ger fundamentala kunskaper i kemi och elementär laboratorievana. Resten av året ägnas åt biomedicinska vetenskaper som cellbiologi, genetik, mikrobiologi, virologi, immunologi, fysiologi, sjukdomslära och toxikologi.
Det andra året inleds med farmakologi, som ger basala kunskaper om olika läkemedelssubstanser och hur dessa påverkar människokroppen under tillstånd av sjukdom och hälsa. Nästföljande kurser behandlar läkemedel ur ett kemiskt perspektiv såsom samband mellan struktur och aktivitet samt beredning och produktion av läkemedel. Termin 4 inleds med två kurser som ger kunskaper om hur kroppen hanterar läkemedelssubstanser, behandlingsstrategier, interaktioner och biverkningar av läkemedel. Det andra året avslutas med en kurs som tar upp kliniska läkemedelsstudier, etik och hur man skall värdera information kring läkemedel samt läkemedelsanvändningen i ett samhällsperspektiv.
Utbildningens tredje år inleds med en kurs som tar upp värdering och användning av naturprodukter som läkemedel. Sedan följer en kurs som behandlar den juridik som är viktig att känna till i yrket. Därefter studeras egenvårdsrådgivning och läkemedels-kommunikation, inslag som blir allt viktigare för en receptarie. Kursutbudet kompletteras sedan med en eller flera valbara kurser samt praktik ute på apotek.
Baskurser
• Introduktionskurs 5 hp
• Statistik för farmaceuter 3 hp
• Farmaceutisk kemi 15 hp
• Biomedicinsk vetenskap I 14,5 hp
• Biomedicinsk vetenskap II 22,5 hp
• Farmakologi för farmaceuter 15 hp
• Läkemedelskemi 4,5 hp
• Galenisk farmaci 10,5 hp
• Farmkokinetik 6 hp
• Farmakoterapi 13,5 hp
• Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel 10,5 hp
• Naturläkemedel och kosttillskott 4,5 hp
• Farmaceutisk praxis m. författningar 4,5 hp
• Egenvårdsrådgivning och läkemedelskommunikation 6 hp
• Tillämpad apoteksfarmaci 15 hp
På baskurserna har studenten platsgaranti.
Valbara kurser
Läkemedelsbehandling hos äldre 7,5 hp
Fördjupad farmakoterapi 7,5 hp
Extemporetillverkning av läkemedel 15 hp
På valbar kurs har studenten platsgaranti på ett urval av kurser som motsvarar upp till heltidsstudier, dock inte med garanti på förstahandsval. Valbara kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.
Fria kurser
Fria kurser söks i öppen konkurrens. Fria kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.
Programöversikt
År 1
Introduktions- kurs i farmaci, 5 hp | Statistik för farma- ceuter, 3 hp | Farmaceutisk kemi 1, 15 hp | Biomedicinsk vetenskap I, 14,5 hp
| Biomedicinsk vetenskap II, 22,5 hp
|
År 2
Farmakologi för farma- ceuter, 15 hp | Läkemedels- kemi, 4,5 hp | Galenisk farmaci, 10,5 hp | Farmo-kinetik, 6 hp | Farmoko- terapi, 13,5 hp | Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel, 10,5 hp |
År 3
Naturläke- medel och kost- tillskott, 4,5 hp | Farm. praxis med författn., 4,5 hp | Egenv. rådg. och läke- medels- kommunik., 6 hp | Valbar kurs/kurser, 15 hp | Examensarbete i farmaci, 15 hp | Tillämpad apoteksfarmaci, 15 hp |
Tillämpad apoteksfarmaci, 15 hp | Examensarbete i farmaci, 15 hp |
Samläsning kan ske mellan vissa kurser vilket framgår av aktuella kurstider. Ovanstående schema är preliminärt och kan ändras år från år. Aktuellt schema återfinns på programmets hemsida.
Examensarbete/självständigt arbete
Det självständiga arbetet inom receptarieprogrammet får påbörjas när förkunskapskraven i kursplanen är uppfyllda. I arbetet, som omfattar 15 högskolepoäng, skall den studerande tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden. Resultatet av arbetet skall redovisas i en skriftlig rapport/uppsats. Skriftlig och muntlig redovisning av arbetet samt opponentskap sker utifrån kursplan för det självständiga arbetet. Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning inom det farmaceutiska området. Examensarbetet utförs individuellt.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos Studentcentrum.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.
För tillträde till kurser inom programmet skall studenten inför kursstart uppfylla förkunskapskraven till kursen. Förkunskapskraven finns i kursplanen för respektive kurs.
För övrig information se regelsamlingen för grundutbildningen vid Umeå universitet https://www.umu.se/regelverk/