"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Du som har utländsk utbildning

Har du gymnasial eller akademisk utbildning, eller motsvarande kunskaper, från ett annat land än Sverige? Du kan söka universitetsstudier på Umeå universitet.

För nyanlända från Ukraina

För sökande från Ukraina finns inga särskilda regler för ansöknings- och tillgodoräknandeprocessen, men det finns undantag från studieavgiften.

Du behöver inte betala studieavgifter

Om du är ukrainsk medborgare med uppehållstillstånd enligt EU:s direktiv om tillfälligt skydd i Sverige behöver du inte betala studieavgifter. För att omfattas av EU:s direktiv om tillfälligt skydd i Sverige måste du ha lämnat Ukraina efter den 30 oktober 2021. 

Vanliga frågor och svar

Kommer jag in?

Det finns två typer av behörighet – grundläggande behörighet och särskild behörighet. För en del utbildningar räcker grundläggande behörighet, men många utbildningar kräver också särskild behörighet. Läs mer om vilken behörighet du behöver.

Behörighet för att läsa på svenska

För att studera kurser och program på svenska behöver du ha tillräckliga kunskaper i svenska och engelska för att uppnå grundläggande behörighet. Det finns olika sätt att visa att du har tillräckliga kunskaper i dessa språk.

Det här behöver du ha (antagning.se)

Om du vill läsa upp behörigheten i svenska vid Umeå universitet finns tre intensivkurser, av vilka den tredje kursen ger behörighet att studera på svenska. Notera att dessa kurser bara ges vissa terminer: kurs 1 och 3 ges bara på vårterminer och kurs 2 ges bara på höstterminer.

Intensivkurs i svenska 1: nybörjarkurs

Intensivkurs i svenska 2: fortsättningskurs

Intensivkurs i svenska 3: behörighetsgivande kurs

Jag har redan en akademisk examen

Du som har en akademisk examen sedan tidigare och vill komplettera den med andra studier kanske är intresserad av en utbildning på avancerad nivå. Läs om våra program på avancerad nivå som ges på engelska.

Komplettera min tidigare utbildning

Du som har en högskole- eller universitetsexamen från utlandet kan behöva komplettera din utbildning för att jobba i Sverige. Umeå universitet har flera utbildningar som kan hjälpa dig att bygga på din utbildning med de kunskaper du behöver. Läs mer om hur du kan komplettera din utländska utbildning i Umeå.

Bedömning av min utländska utbildning

Din behörighet bedöms när du laddar upp dina gymnasiebetyg eller motsvarande på antagning.se i samband med att du anmäler dig till de utbildningar du vill läsa. Du behöver alltså inte ansöka om att få dina betyg bedömda innan du anmäler dig.

Om du vill få din utländska utbildning bedömd utan att samtidigt ansöka till studier kan du ansöka om att få en bedömning av både gymnasiestudier och akademisk examen hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Då kan det ta lite längre tid innan du får besked om hur dina betyg bedöms. 

Läs mer om bedömning av utländsk utbildning.

 Du kan även ansöka om att få din utländska akademiska utbildning bedömd, om den är avslutad. Notera att bedömningar av akademiska utbildningar riktar sig till arbetsgivare, för att dessa bättre ska förstå den utländska utbildningen. Det är inte samma sak som behörighet till studier. Behörighet till studier bedöms alltid i samband med ansökan till studier.

Anmälnings- och studieavgifter

Avgifter krävs för dig som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz. Om du söker uppehållstillstånd kan du läsa på universitetet under tiden du väntar på besked. Observera att fram tills dess att du har fått uppehållstillstånd är du skyldig att betala avgifter. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter på studera.nu.

 

Mer information om ansökningsprocessen finns på vår engelska webb.

 

Prata gärna med en studievägledare

Umeå universitet har studievägledare som du kan prata med om du har frågor, till exempel om du inte vet vad du vill söka eller är osäker på hur anmälan går till.

Här hittar du till studievägledningen

Termin
Utbildningstyp
Utbildningsnivå

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2024-08-08