Turismsatsningar som handlar om strategiskt planering
Louise Robertsson är 29 år och läste Turismprogrammet vid Umeå universitet. Efter examen från utbildningen valde hon att studera vidare och Louise examinerade 2012 från Masterprogrammet i Tourism. Nu arbetar Louise som projektledare på Fyrbodals kommunalförbund och på Svinesundskommittén.
Varför valde du Turismprogrammet? – Jag var uppe i Umeå och hälsade på en kompis och vi bläddrade i utbildningskataloger när hon sa: "Turismprogrammet Louise! Det borde du läsa, du gillar ju att resa". Det är precis det som man inte ska tänka om utbildningen. Men jag började läsa på om programmet – väldigt noga – och det handlar mycket om utveckling och strategiskt planering istället för att arbeta som turistguide och det är ju en helt annan sak – det kändes väldigt spännande.
Louise berättar att hon gjorde "research" innan hon valde universitet. – Jag ringde och pratade med flera olika universitet för att prata med ansvarige och jag fick även kontakt med någon student som jag kunde prata med innan jag sökte. Allt för att förstå lite mer vad det handlar om, jag valde helt enkelt Umeå Universitet för att jag tyckte att utbildningen var bäst i Sverige – enligt min lilla undersökning.
Vad var det bästa med utbildningen? Kulturgeografi är ett väldigt brett ämne och likaså turism som är det område vi specialiserade oss inom. Men vi fick en mycket bättre förståelse för samhället kopplat till geografi: Hur tänker man vid utveckling av bostadsområden? Varför bygger vi städer där vi bygger städer? Och varför flyttar människor som de gör? Kulturgeografi handlar om sambandet mellan människan, samhället och miljön, konstaterar Louise. – När du läst färdigt har du en väldigt bred grund att stå på. Men jag har läst i fem år och det kan hända väldigt mycket med tankar och preferenser under den tiden; du kanske inte vill jobba med det du tänkte dig men då har du kanske hittat din väg under tidens gång.
Genom utbildningen har Louise tagit chansen att studera utomlands i flera olika länder: Turkiet, Tanzania och Frankrike. – Jag har varit på många olika typer av utlandsstudier, alltifrån en två-veckors- kurs till flera terminer – det har verkligen berikat min utbildning och mig som person.
Vad gjorde du efter examen? – Efter examen hade jag några kortare uppdrag på olika ställen. Men jag började jobba på Institutionen för geografi och ekonomisk historia vid Umeå universitet, under ett och ett halvt år, och sen blev jag erbjuden ett annat jobb – jag blev "headhuntad" till Fyrbodals kommunalförbund i Uddevalla och flyttade ner. Under ett och ett halvt år arbetade jag som projektledare för ett EU-projekt som handlade om turism och hållbart resande; att försöka få turister att resa på ett bättre sätt med kollektivtrafik och cykel. Det projektet avslutade jag i april 2015.
Vad gör du nu? För tillfället har jag två arbetsgivare; Fyrbodals kommunalförbund där jag fortfarande arbetar som projektledare inom cykelvägsutveckling och Svinesundskommittén som är en politisk organisation som jobbar med tillväxtfrågor, berättar Louise. – På Svinesundskommittén arbetar jag med turismutvecklingsprojekt. Just nu har vi två olika projekt på gång där vi håller på att söka projektmedel, från Interreg Sverige-Norge (de finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden), till att arbeta med olika turismsatsningar som handlar om strategiskt planering. Och efter årsskiftet kommer jag förmodligen arbeta med det på heltid.
Vad har du för framtidsplaner? – Jag vill alltid arbeta med något som berikar och lär mig något nytt. Det ska vara en utmaning så att det inte blir "en grå vardag". Jag vill göra utvecklande saker som faktiskt gör avtryck.
Har du något tips till den som funderar på utbildningen? – Sök kontakt med turismsektorn och näringslivet under utbildningstiden och försök komma in på t.ex. sommarjobb eller uppsatsarbete. Det är så du får erfarenhet och någonting att visa upp när du ska ut i arbetslivet, för det är hård konkurrens från alla universitetsutbildningar.
– Plugga, men glöm inte bort att hitta balansen mellan plugg och annat roligt. Det är äventyren man minns.
Tre snabba
Vad gör du allra helst en ledig dag? – Om jag har tur, befinner jag mig nära vänner och familj och kan hitta på något tillsammans med dem.
Vad är bästa träningsmetoden? – Jag älskar IKSU! Varje gång jag kommer till Umeå ser jag till att hinna med några pass. Men spinning och total training är favoriterna.
Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då? – Framåtsträvande.