"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Najmaalddin vill forska om cancersjukdomar

Najmaalddin Saifaddin Dawoud ville sedan länge studera biomedicin på universitetet. Han saknade dock behörighet som krävdes för utbildningen, och valde då att studera det Tekniskt-naturvetenskapliga basåret på Umeå universitet. I dag studerar han just biomedicin och vill i framtiden forska om cancersjukdomar.

Najmaalddin Saifaddin Dawoud har länge drömt om att arbeta med olika typer av sjukdomar. Han har sedan barnsben funnit det som ett intressant och spännande ämne.

– Jag har alltid funderat på hur sjukdomar bildas och hur de påverkar oss, säger Najmaalddin.

Drömmen var att plugga Biomedicinprogrammet på Umeå universitetet. Han läste in en grundläggande behörighet på folkhögskola, men för Biomedicinprogrammet krävdes behörighet i fler ämnen. Najmaalddin valde då att söka till det Tekniskt-naturvetenskapliga basåret på Umeå universitet för att få den behörighet som krävdes.

– Jag funderade på att läsa på Komvux, men jag behövde höga betyg för det. Jag provade också högskoleprovet tre gånger, men det gick inte. Så jag tänkte att basåret kunde vara värt att satsa på. Jag läste ett år och det gick jättebra.

Kort tid, stora kurser

I början av programmet var det nervöst för Najmaalddin. Han kände ingen sedan tidigare, men efter ett tag hittade han till slut en vängrupp på programmet. Flera av hans vänner har nu flyttat, men Najmaalddin håller fortfarande kontakt med dem och umgås med de som är kvar i Umeå.

Universitetsstudierna skilde sig starkt från folkhögskolan, menar Najmaalddin. Han upplevde generellt en högre press på basåret.

– På folkhögskolan är det lugnare och inte så mycket press i studierna. Men om du läser basåret ska du läsa minst åtta timmar och ha hård disciplin för att klara kursen. Kort tid, stora kurser, säger Najmaalddin.

Hur kände du om den pressen?

– Det gör att man gör sitt bästa faktiskt. Det är jobbigt, men efter att man är klar känner man sig väldigt stolt över sig själv, att man har klarat kurserna på kort tid, säger Najmaalddin.

Med kunniga lärare som gärna förde många diskussioner trivdes Najmaalddin på basåret. Hans intresse för beräkningar gjorde att han särskilt uppskattade matematiken och fysiken. Däremot upplevde han kemin som ett svårare ämne.

– Jag vet inte. Kanske var det lärarnas undervisningssätt som inte var så bra, eller så var det bara själva ämnet som var svårt, säger Najmaalddin.

Bättre resultat än förväntat

När han ser tillbaka på sin utbildning känner Najmaalddin att basåret levde upp till de förväntningarna han hade, och han rekommenderar utbildningen starkt.

– Jag fick till och med mycket bättre resultat än jag förväntade mig. Jag trodde inte ens att jag skulle klara hela basåret med det höga tempot, säger Najmaalddin.

Trots svårigheterna med kemin är det ett ämne som Najmaalddin nu studerar mycket. Han går i dag första året på Biomedicinprogrammet, och han berättar att det fortfarande är ett svårt ämne, men att han kör på.

– Hela programmet är baserat på kemi. Men jag kämpar, och jag kommer göra mitt bästa, säger Najmaalddin.

Vill forska om barncancer

I framtiden vill Najmaalddin forska, och gärna om cancersjukdomar. Han känner ett särskilt behov av att bidra i forskningen om cancersjukdomar som drabbar barn.

– Jag ser att många barn får cancer nuförtiden så vill jag bidra med någon hjälp för dem, säger Najmaalddin.

Men först ska han bli klar med sin utbildning. Efter Biomedicinprogrammet vill Najmaalddin fortsätta med Masterprogrammet i Biomedicin innan han går ut i arbetslivet.

– Nu tar jag en sak i taget, säger Najmaalddin.

Läs mer om Tekniskt-naturvetenskapligt basår

FAKTA Najmaalddin Saifaddin Dawoud

Ålder: 27 år.
Bor: Örnsköldsvik.
Utbildning: Tekniskt-naturvetenskapligt basår, tog examen 2023. Läser nu första året på Biomedicinprogrammet, Umeå universitet.
Gör på fritiden: Gymmar, är ute i naturen, spelar schack online.
Umeå med 3 ord: Studentstad och fint.
Mig själv med 3 ord: Lugn, hjälpsam, gillar att umgås.
Det gör jag om 10 år: Arbetar som forskare, gärna inom cancersjukdomar. 

Intervju & foto: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-11-13