"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Michaela fascineras av de små byggstenarna i kroppen

Hur funkar kroppen och vad går fel när man blir sjuk? Michaela har alltid varit nyfiken på hur saker och ting fungerar – särskilt de små processerna och i synnerhet inom medicin. Att söka sig till forskaraspirantprogrammet var givet när hon började plugga till tandläkare.

Lika givet var det att hon som forskaraspirant orienterade sig mot preklinisk forskning.

Under första terminen på tandläkarprogrammet fick hennes kurs information om forskaraspirantverksamheten. Michaela Eklund kände redan till den och hade bestämt sig för att söka, så på termin 3 sökte hon och kom in.

- Jag hade nog sökt mig till forskning ändå men med forskaraspirantverksamheten får man mycket serverat.

Knyta kontakter

Förutom att man deltar i praktiskt forskningsarbete ingår även föreläsningar och metodkurser. Men framför allt ges möjlighet att knyta kontakter med forskare vid Medicinska fakulteten.

- Jag är lite av en labbare och har sökt mig till sådan typ av forskning. Första sommaren tog jag kontakt med en forskargrupp som under ledning av professor Andrei Chabes tittar på DNA:s byggstenar. Den sommaren labbade jag mycket och lärde mig många olika laborativa tekniker som cellodling och genotypning.

Två forskargrupper

Under 2-3 somrar får man stipendium för att arbeta praktiskt hos en eller flera forskargrupper. Under terminerna ingår några föreläsningar och många deltar också i forskargruppens arbete.

Andra sommaren jobbade Michaela hos professor Pernilla Lundberg som forskar om tandlossning och inflammatoriskt störd benomsättning och hon fick odla celler, genotypa, mäta RNA-nivåer mm. Tredje och sista forskaraspirant-sommaren fortsätter Michaela hos den här forskargruppen. Det blir också utifrån detta arbete som Michaela kommer att skriva sitt examensarbete.

De små byggstenarna

Hon fascineras av att jobba med de små byggstenarna i kroppen.

- Jag är nyfiken på många olika områden och jag tror att det man dyker ner i och börjar förstå, det blir man också intresserad av. Jag blir fascinerad av de här komplexa processerna där en komponent kan skapa en hel kaskad av reaktioner. Jag gör mig en inre bild av händelseförloppet.

Hon kommer att vilja disputera, men hur och när får framtiden utvisa.

- Man behöver inte planera allt, men jag kommer att ta chansen när jag får den. Sen ska det också passa in i hela den situation man befinner sig i, säger Michaela som har två mindre barn. Familjen kommer alltid först.

Berikande dubbelkompetens

Både Michaela och hennes man pluggar till tandläkare. De varvar att vara hemma med barnen och att plugga. Michaela är van att plugga så det underlättar. Hon är utbildad fysioterapeut och har också jobbat som det efter examen. Hennes yrkesbyte beror mycket på intresset för det molekylära liksom att den estetiska och praktiska delen av tandläkarjobbet kommer att passa henne. Hon ser också att hennes dubbelkompetens kommer att kunna kombineras.

- Munnen är ju en del av kroppen och munhälsan påverkar den allmänna hälsan och vice versa. Allt hänger ihop.

Vann essäpris

Michaela Eklund var 2018 en av tre som i hård konkurrens - 77 sökande från 20 länder och 42 högskolor - vann Europerio Federation of Periodontologys ässäpris och fick åka på en Europiska konferens Amsterdam i juni.

 

Namn
Michaela Eklund
Varifrån kommer du?
Nykarleby i Finland
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Umgås med maken och de två barnen, baka och att vara ute i naturen.
Publicerad: 2018-06-08