"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Mats Sjöström, tandläkare och käkkirurg

Bild: Mattias Pettersson

Mixen - det bästa med jobbet

Mats Sjöström är tandläkare och käkkirurg. Mats är lärare på tandläkarprogrammet och forskare med specialintresse för vård kring patienter med läpp-, käk- och gomspalt.

Vilka karriärmöjligheter har en tandläkare?

Det finns flera karriärval för tandläkare - allmäntandvård i offentlig vård och privatvård, specialisttandvård, forskning och undervisning för blivande tandvårdspersonal. I dagens arbetsmarknad finns möjligheter att arbeta i

såväl hela Sverige som inom EU.

Berätta om tandläkarprogrammets utformning

De första två åren läser studenterna medicinska ämnen och därefter sker ett stegvis införande av odontologiska ämnen i utbildningen.

Hur integreras praktisk erfarenhet i utbildningen?

Tandläkarprogrammet har en fantastisk fördel i och med att teoretisk kunskap i ett ämne varvas med praktisk tillämpning av ämnet.

Hur fungerar handledning under kliniska moment?

Denna undervisning har förändrats i och med en ny studieplan. Inom mitt område käkkirurgi, är planen att bibehålla möjligheterna för studenterna att självständigt och under handledning, genomföra operationer på retinerade tänder.

Finns möjlighet för studenter att delta i forskningsprojekt?

Ja, det får alla studenter prova på i examensarbetet. Den som är intresserad av att prova på forskning kan också söka till Medicinska fakultetens forskaraspirantprogram.

Vad är du mest stolt över med tandläkarutbildningen?

Att vi har engagerade lärare med stor kunskap inom sina ämnesområden, samtidigt som flera lärare som har utnämnts till meriterad lärare.

Vad är mest givande i mötet med studenter?

Det är att omsätta min erfarenhet/kunskap till ett undervisningsmoment som studenterna kan ta till sig och att se dem succesivt växa under utbildningen.

Hur ser du på tandläkaryrkets framtid?

Det kan sammanfattas så här: I ständig förändring.

När jag började arbeta för snart 40 år sedan hade den offentliga tandvården arbetat upp en bra vård med personal på de flesta tjänster. Profylaxvården hade varit i gång sedan 1960-talet. En bit in på 1990-talet blev det arbetsbrist i Sverige och nyutexaminerade tandläkare sökte sig utomlands. När etablerade tandläkare började gå i pension uppstod luckor - vakanserna inte fyllas eftersom många av de som åkte utomlands hade etablerat sig där. Idag har vi en betydande brist på tandläkare i de flesta regioner förutom storstadsregionerna, vilket skapar långa köer och risk för försämrad tandstatus utanför storstäderna.

Tandvården har ändrats mycket. Amalgam används inte längre och är ersatt av compositmaterial med högre estetik. Titanimplantat var länge en specialistvård men är idag en standardbehandling. Röntgenteknikerna och dokumentationen förfinas. Behandlingar kan nu planeras digitalt före behandlingen.

Människor har numer sina tänder kvar långt upp i åldrarna vilket är mycket positivt. Men en åldrande befolkning kommer drabbas av sjukdom och ökad medicinering vilket bidrar till ett alltmer komplext vårdbehov.

Framtidens tandläkare måste ha en bred kompetens både när det gäller det rent odontologiska som fyllnadsmaterial, krontekniker mm. Den framtida tandläkaren måste även ha en breddad medicinsk kunskap för att kunna hantera den åldrande patienten som drabbats av sjukdomar. Tandläkare måste också ständigt hålla sig ajour med nya material, arbetstekniker samt forskning och utveckling som sker allt snabbare takt.

Berätta om någon händelse du särskilt minns?

Jag handledde studenter i examensarbete och hade en tanke kring hur utvärderingen skulle ske. Studenterna kom med en helt annan frågeställning - jag reflekterade kring den och tog deras förslag. Resultatet blev en fin klinisk studie som jag kunde genomföra tillsammans med en doktorand.

Vem är du?

Jag är född i Vilhelmina och har alltid varit intresserad av idrott och friluftsliv. Jag var osäker på vad jag skulle utbilda mig till, men hade hört att tandläkarutbildningen i Umeå var en strukturerad utbildning, och att det dessutom fanns rika möjligheter till idrotts- och friluftsliv och till fester.

Under utbildningen upptäckte jag att patientmötet var väldigt inspirerande och jag lärde mig se människan bakom den odontologiska diagnosen. Jag trivdes mycket bra och sökte mig efter avslutad utbildning till Jämtland på grund av länets stora möjligheter till skidåkning.

Under mina år i Jämtland utvecklades mitt intresse för käkkirurgi. Väl tillbaka i Umeå fick jag möjlighet till specialistutbildning till käkkirurg, men också den spännande möjligheten till undervisning och forskning.

Berätta kort om din forskning

Mitt forskningsområde utgår från min kliniska verksamhet som specialist i käkkirurgi. Intresset kom redan när jag gjorde min forskarutbildning. Jag medverkade i och utvärderade uppbyggnaden av käkben och tänder för patienter som tappat överkäkständerna i unga år. Som färdig specialist har jag fortsatt genomföra utvärderingar av olika kliniska/patientrelaterade behandlingar. Mitt specialintresse är vården kring patienter som föds med läpp-, käk- och gomspalt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är den intressanta mixen av undervisning, vård och forskning. Jag kan bedriva forskning och undervisning inom ett område jag också arbetar kliniskt inom.

Varför ska man läsa till tandläkare just i Umeå?

Det är en mycket bra stad att leva i. Här finns ett rikt studentliv, rikt friluftsliv, rikt kulturliv och stora möjligheter att skapa sig en ny livsplattform.

 

Senast uppdaterad: 2024-09-17