"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Malin Brundin, tandläkare, lärare och Aref Katta, student på tandläkarprogrammet.

Bild: Mattias Pettersson

Att se studenter växa kan jag leva länge på

Studenterna är det bästa med mitt jobb - de ger mig glädje, utmaningar och lärdom, säger Malin Brundin, specialistutbildad tandläkare inom endodonti.

Vilka karriärmöjligheter har en tandläkare?

Det finns många karriärvägar. Man kan arbeta inom den offentliga tandvården, Folktandvården. Men man kan även arbeta inom privat verksamhet, antingen som anställd eller genom att driva sin egen klinik. Eller så kan man som jag fortsätta utbilda sig till specialist och doktorera.

Berätta om tandläkarprogrammets utformning

Tandläkarutbildningen är 5 år. Till en början läser man basämnen som medicin, anatomi och cellbiologi - det är ämnen man måste ha med sig högre upp i utbildningen. På termin 4 träffar man sina första patienter på röntgenavdelningen och sedan inkluderas mer och mer klinik ju högre upp i programmet man kommer. Så man alternerar mellan teoretisk utbildning och klinisk utbildning. Som tandläkarstudent jobbar man på studentkliniken tillsammans med erfarna tandläkare och sköterskor som fungerar som handledare.

Hur integreras praktisk erfarenhet i utbildningen?

Till en början får man träna de praktiska momenten på fantommodeller eller i simulator. Men man får även göra de kliniska momenten på riktiga patienter under handledning. Under termin 8 får man jobba ute på en folktandvårdsklinik under 8 veckor med egna patienter.

Hur fungerar handledning under kliniska moment?

All klinisk träning sker under handledning. Som student har man sin patient på studentkliniken tillsammans med övriga studenter. På den kliniken finns erfarna tandläkare och specialister som hjälper studenten i det kliniska arbetet. Studenten utför de moment som ska göras, till exempel laga ett hål, och handledaren kontrollerar sedan att allt är rätt utfört. Efter behandlingen får studenten återkoppling kring det utförda momentet.

Finns möjlighet för studenter att delta i forskningsprojekt?

Absolut, alla studenter presenteras för arbete inom forskning genom ett examensarbete som görs under termin 8 och 9. Studenter kan också ansöka om att vara forskaraspirant redan på tidigare terminer.

Vad är du mest stolt över med tandläkarutbildningen?

Tandläkarutbildningen i Umeå har ett väldigt gott rykte. Umeå är en ganska liten ort med många studenter som kommer utifrån. Det medför att sammanhållningen mellan kurskamraterna blir stark och de blir ett gäng som kämpar tillsammans. Dessutom har Umeå mycket klinik i sin utbildning viket är väldigt uppskattat av såväl studenter som av de arbetsgivare som tar emot våra nybakade tandläkare. Jag är också mycket stolt över den engagerade och kompetenta lärar-/handledarkår vi har här i Umeå. Här finns så mycket kunskap!

Hur ser du på tandläkaryrkets framtid?

Framtiden är ljus vad gäller möjlighet till jobb. Jag ser också att det sker en stor utveckling inom yrket i och med nya tekniker och behandlingsmetoder. Tandläkarkåren behöver intresserade kollegor som kan driva yrket framåt i teknikens värld. Trots att jag jobbat som tandläkare i 30 år så har jag aldrig tråkigt - det är alltid nya spännande saker att lära sig.

Berätta om någon händelse du särskilt minns?

Oj, det finns så många speciella händelser att minnas. Det har ju varit en del stora händelser som när Covid-19 kom och vi var tvungna att börja undervisa helt digitalt över en natt. Det krävde stora uppoffringar och många sena kvällar för att få det att fungera.

Men det är nog de små händelserna som påverkar mig mest. När den där studenten som haft det jobbigt med ett moment eller haft en svår behandling lyckas till 100 procent. Att som lärare stå bredvid och se hur patienten får en förstklassig behandling och samtidigt se studenten växa i sin uppgift - det kan man leva länge på. Och jag har många sådana händelser att se tillbaka på i min karriär.

Berätta om dig själv

Jag är född och uppvuxen i Örebro. Båda mina föräldrar var tandläkare så jag har yrket i blodet. Jag började tandläkarutbildningen här i Umeå 1991 och har varit fast här sedan dess och jag stortrivs. Efter grundutbildningen har jag specialiserat mig inom endodonti, det handlar sjukdomar i tandens nerv och jag jobbar mycket med rotfyllningar. Jag har också forskat inom endodonti och har en doktorsexamen i det ämnet. Men eftersom det var så länge sedan jag blev tandläkare så har jag även hunnit förkovra mig inom pedagogik och är meriterad lärare här vid Umeå universitet. Ni ser, möjligheterna är många!

Berätta kort om din forskning

Just nu jobbar vi med ett projekt där vi försöker göra döda tänder levande - så att man ska slippa rotfylla. Och vet ni – det funkar!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det svaret är enkelt. Studenterna! De ger mig glädje, utmaningar och lärdom. Att jobba inom tandläkarutbildningen innebär att jag får undervisa i det ämne jag brinner för, att det ges möjlighet till kompetensutveckling och att det kan kombineras med eget kliniskt arbete.

Vad är mest givande i mötet med studenter?

Att se hur studenterna utvecklas från en nybörjarstudent till kollega.

Varför ska man läsa till tandläkare just i Umeå?

För det första för att tandläkarutbildningen i Umeå är riktigt bra rent kvalitetsmässigt. Vad jag som kom långt härifrån som student satte stort värde på, var att eftersom alla studenter i min kurs i stort sett kom utifrån så blev sammanhållningen i kursen väldigt god och jag fick vänner för livet. Många tror att Umeå ligger långt bort. Det tar en timme med flyg till Stockholm, och 10 minuter till flygplatsen med en Voi.

Skulle jag gå tandläkarutbildningen igen så skulle jag tveklöst välja Umeå. Alla dar i veckan!

 

Senast uppdaterad: 2024-11-07