"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Charlotta Svanberg

Bild: Mattias Pettersson

Charlotta Svanberg

Charlotta Svanberg är specialist inom ortodonti och jobbar med tandreglering. Hon gillar att växelvis jobba med patienter, vara handledare av ST-tandläkare och studenter på tandläkarprogrammet och att forska.

Vilka karriärmöjligheter har en tandläkare?

Allmäntandvård i offentlig vård och privatvård, specialisttandvård, forskning, undervisning. Med dagens arbetsmarknad finns möjligheter att arbeta i hela Sverige såväl som inom EU.

Berätta om tandläkarprogrammets utformning

Första två åren omfattar medicinska ämnen och sedan införs odontologiska ämnen stegvis. Studenter har möjlighet till verksamhetsförlagd utbildning, praktik, vid olika tandkliniker utanför tandläkarhögskolan. Det finns också möjlighet till utbyte och att studera utomland.

Hur integreras praktisk erfarenhet i utbildningen?

På min avdelning, ortodonti eller tandreglering, är undervisningen uppdelad i föreläsningsblock och därefter praktik då studenterna får träffa patienter.
På vår studentklinik görs alla typer av tandställningar som en allmäntandläkare gör. De allra flesta av våra patienter är barn och de flesta har någon form av avtagbar tandställning.

Hur fungerar handledning under kliniska moment?

För ortodonti finns kliniska lärare där de flesta är specialister inom ortodonti, på studentkliniken varje pass. Studenterna arbetar oftast i par och ansvarar själva för sin patient. De gör undersökningar, planerar och genomför behandlingen. Studenterna hämtar lärare när de behöver hjälp och för att godkänna olika moment.

Finns möjlighet för studenter att delta i forskningsprojekt?

Ja, alla studenter provar på forskning i sitt examensarbete.

Vad är du mest stolt över med tandläkarutbildningen?

Att här jobbar duktiga och engagerade lärare.

Hur ser du på tandläkaryrkets framtid?

Den är ljus! Folk lever längre och behåller sina tänder i allt högre ålder vilket gör att det blir fler och fler tänder att ta hand om. Så behovet av tandläkare kommer vara stort under lång tid framöver i hela landet.

Jag tror att man måste ha en bred kompetens och ständigt uppdatera sina kunskaper. Det händer mycket nu, kanske särskilt vad gäller tekniska delen inom tandvården.

Berätta om någon händelse du särskilt minns

Jag kommer att tänka på corona-pandemin och hur vi blixtsnabbt fick försöka ställa om all undervisning. Vi hade patienter med pågående behandlingar som behövde få komma hit, studenter i slutet av sin utbildning som behövde få slutföra olika moment - allt samtidigt som det drog in en pandemi där vi skulle undvika alla slags möten. Jag minns hur vi kopplade upp oss hemifrån för att ha olika typer av genomgångar, sådant vi annars alltid kunde göra på plats. Studenterna var så engagerade för att få allt att fungera, och jag minns särskilt deras fina examensceremoni som även den blev helt digital.

Vem är du?

Jag är 45 år, har 3 barn och bor i villa i Täfteå som är en gammal fiskeby strax utanför Umeå. Jag gick tandläkarprogrammet i Umeå och gjorde ST-utbildning i Lycksele och Umeå.

Jag har ett stort intresse för odling och trädgårdsarbete, friluftsliv i olika former, skidor och att resa. Jag har nyligen köpt en liten husbil som jag älskar att åka ut med!

Berätta kort om din forskning

Jag är mer av en kliniker än en forskare, men deltar i ett forskningsprojekt kring karies och tandställningar. Det är en multicenterstudie där jag ansvarar för den kliniska delen här i Umeå.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag gillar blandningen. Både få jobba kliniskt med egna patienter, vara handledare av ST-tandläkare och studenter och att forska. Jag gillar just tandreglering för att våra patienter ofta är ganska friska och härliga ungdomar. Och eftersom tandreglerings-behandlingarna är långa - de flesta i flera år - hinner vi lära känna patienterna mer än inom allmäntandvården då man oftast bara möter patienten ett fåtal gånger.

Vad är mest givande i mötet med studenter?

Många studenter är så tacksamma för den tid och energi vi lägger ner på dem. De ser att vi anstränger oss lite extra, att vi försöker vara tillmötesgående och hitta lösningar som är bra för alla.

Varför ska man läsa till tandläkare just i Umeå?

Umeå är en underbar stad! Den lilla staden med det stora utbudet. Nära till det mesta, här kan man t.o.m. ta cykeln till flygplatsen! Vi har ett fint campus, det är bra att allt är samlat på samma plats. Rikt kulturliv, många olika träningsanläggningar och dessutom har vi naturen runt knuten, fina friluftsområden med grillplatser och ved, på promenadavstånd.

 

Senast uppdaterad: 2024-09-17