"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tandläkarprogrammet

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Vårtermin 2025

Behovet av tandläkare är mycket stort, i Sverige och andra europeiska länder. Som tandläkare diagnostiserar och behandlar du sjukdomar i munnen och käkarna. Du ansvarar för förebyggande vård och utför rehabiliterande behandlingar. Efter två år som allmänpraktiserande tandläkare kan du börja specialistutbildning. Är du intresserad av forskning finns möjlighet till forskarutbildning inom odontologi, både under och efter tandläkarutbildningen.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Plugga till tandläkare

Esmeralda Bäckström och Lahood Abdalla berättar om hur det är att plugga till tandläkare.

Under utbildningen

De första terminerna läser du främst kemi, mikrobiologi samt kroppens anatomi och organfunktion. Du lär dig hur människan fungerar från de minsta byggstenarna till helheten. Redan under andra terminen prövar du på arbetat som tandläkare. På tredje terminen börjar du med de odontologiska ämnena.

Mycket praktisk träning

Termin 4 börjar du arbeta med egna patienter på röntgenavdelning. Kommande terminer ökar inslaget av eget patientarbete och du möter allt mer utmanande frågeställningar. Du får exempelvis diagnostisera och behandla olika sjukdomar i tänder och käkar, och förebygga karies och tandlossning. I början arbetar du med vuxna patienter och i slutet av utbildningen arbetar du med både barn och vuxna.

Ditt patientarbete kommer att varvas med föreläsningar, gruppdiskussioner, seminarier och självstudier. Du har nära till det medicinska biblioteket.

Uppsats om egen undersökning

Under senare delen av studierna gör du ett examensarbete, ensam eller tillsammans med en kurskamrat. Du får göra en egen undersökning och sedan skriva en uppsats om denna. Hela tiden har du en handledare som hjälper dig.

Vaccinera dig innan praktiken

Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter ska ha genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning.

Studera utomlands?

Du har möjlighet att tillbringa en del av din studietid på utländskt universitet under termin 8. Den som vill kan förlägga en del av studierna till vänortsuniversitetet i Würzburg eller till en av tandläkarhögskolorna i Paris.
Läs mer om utlandsstudier här

Elitidrott och studier

Är du elitidrottare kan du kombinera din idrott och studierna som elitidrottsstudent. Klara Hofer Mattson tränar och tävlar i triathlon, läs mer om henne här.

Som tandläkarstudent träffar du Mats, Malin och Chartlotta

Mats Sjöström
Mixen - det bästa med mitt jobb

Mats Sjöströms specialintresse är vård kring patienter med läpp-, käk- och gomspalt.

Universitetslektor, specialistutbildad tandläkare vid Institutionen för odontologiEnhet: Tandläkarutbildningen, Endodonti
Att se studenter växa kan jag leva länge på

Det bästa med mitt jobb är studenterna, säger Malin Brundin.

Charlotta Svanberg, tandläkare
Jag hinner lära känna patienterna

Charlotta Svanberg träffar ofta friska ungdomar under lång tid.

Programöversikt

År 1
Introduktion till Tandläkarprogrammet
Medicinsk biologi 1
Medicinsk biologi 2

År 2
Oral biologi
Oral sjukdomslära, symtom och diagnostik
Klinikförberedande färdighetsträning

År 3
Klinisk odontologi 1
Klinisk odontologi 2

År 4
Klinisk odontologi 3
Klinisk odontologi 4
Examensarbete

År 5
Klinisk odontologi 5
Klinisk odontologi 6
Examensarbete

Efter utbildningen

Det är ett spännande yrke med många utmaningar som väntar dig. Behovet av nya tandläkare mycket stort i Sverige och flera andra länder i Europa. Därför har intresset för att studera till tandläkare kraftigt ökat. Du möter du en välkomnande arbetsmarknad som erbjuder en bra lön.

Du kan arbeta som privattandläkare eller inom Folktandvården, i Sverige eller utomlands. Kanske vill du vidareutbilda dig till specialist eller satsa på en forskarkarriär. Oavsett vad du väljer kommer du att märka att du i Umeå fått en gedigen och gångbar utbildning.

Fortsätt mot forskning

Som färdigutbildad tandläkare kan du fortsätta med forskning eller utbilda dig till specialisttandläkare. Du kan också prova på forskning under grundutbildningen.

Michaela Eklund är intresserad av vad som går fel när man blir sjuk. Som forskaraspirant jobbar hon i forskargrupper på somrarna.

Mer om forskaraspirantverksamheten 

Anmälan och behörighet

Tandläkarprogrammet, 300 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2025 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Vårtermin 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

72 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 74 200 kr. Total studieavgift: 742 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1401

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Umeå universitet
Kontaktperson för programmet är:
Sari Korva