"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tandhygienistprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Vårtermin 2025

Är du intresserad av att arbeta i nära kontakt med människor och med att främja god hälsa för människor i alla åldrar? Är du nyfiken på oral hälsa och människors beteenden? Då är tandhygienistyrket det perfekta valet för dig. Som tandhygienist utför du ett betydelsefullt arbete inom exempelvis barn- och ungdomstandvård, vuxentandvård och uppsökande verksamhet för äldre.

Studenterna Hanna Karlstam och Ali Ramazani och läraren Emma Gustafsson berättar om programmet och hur det är att plugga till tandhygienist.

Under utbildningen

Programmets kurser i huvudämnet Oral hälsa är basen inom tandhygienistens yrkesområde. Den omfattar kunskaper från naturvetenskapliga områden, främst odontologi och medicin men även samhälls- och beteendevetenskap. Under utbildningen utvecklar du förmågan att utifrån ett biopsykosocialt perspektiv främja hälsa och välbefinnande.

Du läser på heltid, i huvudsak på campus. Programmets kurser är utformade utifrån progressivt lärande som innebär att kurserna bygger på varandra. Lärandet sker på så sätt successivt.

Under de första tre terminerna förbereds du både teoretiskt och praktiskt inför mötet med patienter. Under termin 4-6 både breddas och fördjupas dina kunskaper och du får möjlighet att utveckla din förmåga att självständigt möta patienter.

Tandhygienistens yrkesroll

Tandhygienisten har ett holistiskt synsätt, det vill säga en helhetssyn på människan, med utgångspunkt i den orala hälsan. Tandhygienisten arbetar både självständigt och i team med andra professioner inom tandvård och sjukvård.

En stor del av arbetet består av hälsopromotion och förebyggande insatser som riktar sig till både individer i det patientnära arbetet och till olika grupper i samhället. Samarbeten med skola, kommun och familjecentral är vanligt och då möter du bland annat skolelever, vårdpersonal och familjegrupper.

I takt med samhällets ökade fokus på folkhälsoarbetet får tandhygienisten en allt mer betydande roll. Yrkesrollen är under utveckling vilket kommer innebära spännande möjligheter för dig som väljer att bli tandhygienist.

Termin 1-3

Under de första tre terminerna förbereds du både teoretiskt och praktiskt inför mötet med patienter. Kurserna innehåller bl.a. professionellt och vetenskapligt förhållningssätt, kroppens utveckling och funktion, kommunikation och hälsopsykologi, allmänhälsa, orala sjukdomar, prevention och behandling samt praktisk klinikförberedande övning.

Termin 4-6

Under de här terminerna fördjupas dina kunskaper och du får möjlighet att utveckla din förmåga att självständigt möta patienter. Kurserna innehåller bl.a. hälsa i olika livsfaser, grupper i behov av särskilt stöd, utveckling av den professionella rollen, samverkan, hälsopromotion och vetenskaplig metod. Parallellt med teori ges du möjlighet att möta patienter på studentklinik och i allmäntandvården. Studierna avslutas med ett examensarbete.

Praktik

Under praktiken i tandvården arbetar du alltmer självständigt ju längre i utbildningen du kommer. Delar av den praktiska utbildningen kan du göra på annan ort än Umeå (inom våra avtalsområden).

Vaccinera dig innan praktiken

Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter har genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan sin praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning.

Programöversikt

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du som legitimerad tandhygienist goda möjligheter att få arbete, då arbetsmarknaden har stor efterfrågan på tandhygienister. Du kan arbeta inom folktandvård, privat tandvård eller öppna egen mottagning.

Tandhygienistyrket är ett socialt arbete – du kommer att arbeta med människor så kommunikationen med dem är centralt. Du får möta människor i alla åldrar, med olika förutsättningar och olika behov av ditt stöd.

Arbetet handlar också om att kunna samverka och samarbeta. Både inom tandvården men även inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Som tandhygienist kan du arbeta utåtriktat i samarbete med familjecentraler, förskola eller skola. Du samarbetar även med verksamheter inom vård- och omsorg med uppsökande verksamhet riktat till äldre eller andra grupper med behov av särskilt stöd. Ibland ingår också anhöriga och närstående i samarbetet.

Tandvården är under ständig utveckling och förändring, där du som tandhygienist har en central roll. Det kan handla om allt från digitalisering eller produktutveckling till utveckling av samverkan och samarbete.

Efter tandhygienistexamen (kandidatexamen) kan du fortsätta med studier och ta en magisterexamen i Oral hälsa. Därefter finns möjligheter att ta klivet till en doktorandutbildning och forskning.

För mer information kring vidare studier är du varmt välkommen att kontakta programansvarig.

 

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en tandhygienistexamen samt en odontologie kandidatexamen med Oral hälsa som huvudområde i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor dnr: 3.1.5-1520-18.

Anmälan och behörighet

Tandhygienistprogrammet, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2025 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Vårtermin 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

30 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 74 200 kr. Total studieavgift: 445 200 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1409

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Institutionen för odontologi
Kontaktperson för programmet är:
Katarina Konradsson