Malin läser termin fyra på Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation. Just nu är hon mitt uppe i valet av kurser för den fria terminen som startar till hösten.
Malin är uppvuxen i Umeå och har alltid velat plugga systemvetenskap, därför blev det naturligt att börja på Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation (SVP) på Umeå universitet. Hon började utbildningen hösten efter gymnasiet, men kände efter en termin att hon behövde ett studieuppehåll. - Jag var skoltrött och tog en paus från utbildningen, efter ett halvår i Stockholm med klassiska mittemellan jobb och ett tag som aupair i USA valde jag att fortsätta utbildningen. Jag visste hela tiden att jag ville läsa klart SVP.
Nu är Malin inne på fjärde terminen på utbildningen och känner att det är det här hon vill hålla på med. Hennes mamma jobbar som systemutvecklare och det är därifrån intresset kommer. Mersmak för programmering fick Malin när hon på gymnasiet byggde en dejtingsajt som projektarbete. - Jag byggde upp dejtingsajten själv med lite hjälp av mamma, det var jättekul och jag kände att programmering passade mig. Jag tycker det är roligt med problemlösning och logiskt tänkande, jag blir lätt rastlös när jag gör saker jag kan och känner att ett arbete fyllt med utmaningar passar mig.
Bred utbildning Malin började utbildningen med tanken att bli systemutvecklare, men utbildningen har öppnat ögonen för fler tänkbara vägar. - Utbildningen är väldigt bred och man får testa på mycket, det är egentligen inte så mycket programmering utan mer verksamhetsmodellering och projektledning. I början var jag säker på att jag ville jobba som systemutvecklare, men nu vet jag inte riktigt. Jag trodde tidigare att alla som läste SVP hade som mål att bli systemutvecklare, men nu ser jag att det inte är så. Vi är många i klassen läser utbildningen av helt olika anledningar och det är jättekul.
Liten klass med bra sammanhållning SVP tar in ca 30 studenter per år, vilket Malin tycker är skönt då det blir mindre klasser och lättare att få en bra sammanhållning. - Det är något av det bästa med utbildningen, att vi är så liten grupp. Vi har verkligen bra sammanhållning i klassen, det är lätt att hitta på saker där alla kan vara med. Eftersom vi har många grupparbeten lär man dessutom känna varandra snabbt. Att vi är så få studenter underlättar även för lärarna, de har koll på vilka vi är som läser. Det är en väldigt personlig och familjär miljö på hela institutionen och det gillar jag.
Möjligheter att engagera sig Malin har engagerat sig i Umeå Systemvetarförening (Umsys) två år i rad, som sekreterare och som ordförande för relationsutskottet. Hon rekommenderar andra att söka till styrelsen, det är kul och en bra merit menar hon. - Om några dagar ska vi prata inför ettorna och peppa dem att söka till den nya styrelsen. Det är jättekul att vara med i Umsys, det är en del att göra, men det går att lägga ribban själv. Styrelsen består av representanter från SVP och Digital medieproduktion vilket är roligt då man får chansen att lär känna studenter på andra program. Det är inte bara kul att vara med i styrelsen det är också bra om man exempelvis vill läsa utomlands på fria terminen, man får nämligen extra poäng när man är med i Umsys.
Framtiden Till hösten kommer Malin att läsa sin fria termin och hon är just nu mitt uppe i att välja kurser. - Nu försöker jag reda ut vad det är jag vill läsa till hösten, det känns svårt men samtidigt roligt. Den fria terminen är ett perfekt tillfälle för oss studenter att spetsa vår kompetens och nischa oss. Jag kommer mest troligt att läsa kurser inom programmering, det finns några programmeringsspråk jag vill testa och grotta ner mig i.
Nu är det ungefär ett år kvar tills Malin är klar med utbildningen och hon har redan börjat fundera kring vad hon vill göra efter det. - Jag vill nog jobba som programmerare till en början och jag är ganska säker på att jag vill vara kvar i Umeå. Det är skönt att utbildningen är bred, även om jag börjar jobba som systemutvecklare är det inte omöjligt att byta inriktning och jobba som något annat inom området, säger Malin.