Att välja karriär har blivit ett begrepp i vår del av världen och kräver för individen att dels utveckla en god självkännedom, dels känna till och kunna orientera sig bland olika alternativ inom utbildning och arbetsliv. Som studie- och yrkesvägledare utbildas du för att kunna hjälpa andra att välja karriär genom att visa på möjliga vägar genom utbildning och arbetsliv.
Inom programmet får du bland annat fördjupa dig i hur samhälle, arbetsliv och utbildning organiseras. Stor vikt läggs vid förståelse och insikt om människors karriärmönster och hur du som vägledare kan hjälpa till att hantera frågor och funderingar kring val av utbildning, yrke och karriär. Förutom individuella samtal med elever och studenter tränas du i att informera större grupper, föräldrar, lärare och annan skolpersonal som har frågor kring studie- och yrkesval. För att förstå människors beteenden och därigenom kunna möta och vägleda på bästa sätt ingår studier i beteendevetenskapliga ämnen.
Utbildningen ges med 100 procent studietakt, dvs 30 hp per termin och erbjuds både på campus och distans.
På plats i Umeå (campus)
Campusutbildningen innebär att undervisningen sker i Umeå med bl.a. schemalagda föreläsningar, laborationer, gruppövningar och olika typer av examinationer.
Distansutbildning med obligatoriska fysiska träffar i Umeå
Distansutbildningen har sammankomster med obligatoriska inslag i Umeå ca en vecka i månaden under utbildningstiden. Sammankomsterna innehåller bland annat föreläsningar, laborationer, gruppövningar och olika typer av examinationer. Mellan sammankomsterna sker undervisningen på distans det vill säga självstudier med stöd av en studieguide med uppgifter. Kommunikationen mellan student och lärare samt studenter emellan sker via en lärplattform varför studenten förväntas ha tillgång till dator och internet.
Här hittar du översikter över de kurser som ingår varje termin
Programmet har två kurser innehållande praktik om totalt 14 veckor. Respektive praktikperiod utförs i grundskolans 7–9 eller gymnasiet/vuxenvägledning, där du får träna på planering, genomförande och uppföljning av vägledningssamtal och lektioner.
Lärarhögskolan tilldelar dig en praktik-placering vid en skola i Västerbottens län, alternativt i någon av de angränsande kommuner som ingått avtal. För detaljerad information angående praktik och placeringar se Praktikhandboken för syv-studenter.
För dig som bor på annan ort (utanför ovan beskrivet område) finns det goda möjligheter att få genomföra din praktik i din hemkommun. Mer information och regler för genomförande meddelas efter antagning till programmet.
Studieplan antagna från och med hösten 2020
År 1
Studie- och yrkesvägledningens grunder, 15 hp
Politik och samhälle, 15 hp
Introduktion till samhällsekonomi 7,5 hp
Vetenskaplig teori och metod 7,5 hp
Utbildning och arbetsmarknad I 7,5 hp
Kommunikation och undervisning 7,5 hp
År 2
Beteendevetenskapliga grunder för karriärvägledning 5 hp
Utbildningssystem 5 hp
Teorier, modeller och metoder för vägledning och dess praktik 20 hp
Gruppvägledning med inriktning mot karriärutveckling 7,5 hp
Karriärutveckling och sociala skiktningar 22,5 hp
År 3
Arbetsliv och lärande 7,5 hp
Vägledninsinsatser för individer i behov av särskilt stöd 7,5 hp
Karriärteori och vägledning 7,5 hp
Vetenskaplig teori och metod II, 7,5 hp
Karriärvägledningens praktik 15 hp
Examensarbete för studie och yrkesvägledarprogrammet 15 hp
I utbildningsplanen kan du läsa mer om programmet och de kurser som ingår.
De flesta studie- och yrkesvägledare är idag verksamma inom skolan, men studie- och yrkesvägledare har en växande arbetsmarknad även utanför grund- och gymnasieskolan. Arbetsmarknadsverket, universitet och högskolor, enheter inom kommunal förvaltning, utbildnings-, bemannings- och rehabiliteringsföretag är exempel på arbetsgivare som efterfrågar studie- och yrkesvägledares kompetens.
Studie- och yrkesvägledarexamen
Kan jag börja studera på höst- och vårtermin?
I Umeå startar studie- och yrkesvägledarprogrammet på höstterminen, vilket innebär att du ska anmäla dig under perioden 15 mars-15 april.