Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre
60 hp
2 år (deltid)
Avancerad nivå
Distans
Hösttermin 2025
Du som läser till specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre vid Umeå universitet brinner för att ge omvårdnad med fokus på det goda åldrandet. Du arbetar för att främja den enskilda människans hälsa och möjligheter att leva ett meningsfullt liv i enlighet med sina behov trots sjukdom, lidande och funktionsnedsättning.
Efterfrågan på geriatriksjuksköterskor väntas fortsätta öka.
Bild Mattias Pettersson
Under utbildningen
Som specialistsjuksköterska inom vård av äldre ansvarar du för omvårdnaden av äldre, och du deltar även i team i medicinsk behandling och rehabilitering. Du utvecklar din förmåga att kritiskt kunna delta i kunskapsutvecklingen inom området.
I programmet ingår teoretiska studier som innehåller geriatrisk vård:
diagnostik
behandling och omvårdnad
värdighet och livskvalitet i åldrandet
demenssjukdom och personcentrerad omvårdnad
omvårdnad vid livets slut
organisation
ledning och utveckling av omvårdnadsarbete
Verksamhetsintegrerat lärande ingår i alla kurser. Ett examensarbete på 15 hp ingår.
Studera utomlands
Att läsa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb. Du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".
Efterfrågan på geriatriksjuksköterskor förväntas öka de närmaste tio åren. Antalet äldre i befolkningen har ökat och kommer fortsätta att öka, vilket medför ett ökat behov av personal inom äldrevården.
Vanliga jobb
Som sjuksköterska specialiserad inom äldrevård ansvarar du för omvårdnaden av äldre människor och kan arbeta med flera olika verksamheter, till exempel inom:
kommunal äldrevård
hemsjukvård
geriatriska kliniker
rehabiliteringskliniker
Studera vidare
Utbildningen ger behörighet att söka forskarutbildning.
Anmälan och behörighet
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre, 60 hp
Hösttermin 2025
Startar
Hösttermin 2025
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Svenska
Studieform
Distans
Studietakt
50%
Behörighet
För tillträde till utbildningen krävs: Svensk legitimation som sjuksköterska samt kandidatexamen i omvårdnad eller sjuksköterskeexamen om 180 hp varav minst 15 hp examensarbete (motsvarande) eller motsvarande utländsk examen. Yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.
Urval
Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på grundnivå 1-165 hp, för avancerad nivå 30-285 hp)
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 80 050 kr.
Total studieavgift: 160 100 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-V3010
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 februari 2025 klockan 13:00.
Sista anmälningsdag är den
17 mars 2025.
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.