Har du ett engagemang för psykisk hälsa och ohälsa så är detta ett program för dig. Som specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård kommer du att självständigt bedöma, planera, genomföra och utvärdera åtgärder för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa. I ditt arbete kommer du att möta personer i alla åldrar med varierande tillstånd inom specialiserad psykiatrisk vård, primärvård och kommunal vård och omsorg. En stor del av kurserna ges på distans.
Programmet ger en fördjupning inom huvudområdet psykiatrisk omvårdnad och förbereder för såväl kliniskt arbete som forskarstudier. Du förbereds också för att kunna leda och driva utveckling inom psykiatrisk omvårdnad utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Under utbildningen fördjupas dina kunskaper, färdigheter och professionella förhållningssätt när det gäller att möta personers psykiska, sociala, kulturella och existentiella behov. Arbetet som specialistsjuksköterska ställer höga krav på förmåga till självständigt arbete, vetenskapligt förhållningssätt, mångkulturellt kunnande och professionellt ansvar. Du arbetar med att främja psykisk hälsa i alla åldrar, uppmärksamma och förebygga ohälsa i människors närmiljö och i samhället. I ditt arbete strävar du efter att engagera och inkludera den person du vårdar i beslutsprocessen.
Utbildningen ger fördjupad kunskap om psykiatrisk omvårdnad, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap relaterad till psykisk ohälsa. Studierna baseras på eget kunskapssökande och reflektion, individuellt och i grupp. Undervisningen växlar mellan föreläsningar, övningar, seminarier, praktik, grupparbeten och egna arbeten. De teoretiska kurserna går på halvfart, medan den praktiska kursen går på helfart.
I utvärderingar beskriver tidigare studenter att de blivit stärkta i sin roll som specialistsjuksköterskor, att deras vetenskapliga medvetenhet ökat samt att de känner sig tryggare i att föra samtal med patienter. De bedömer utbildningen som uppdaterad, att den bidragit till att de känner sig stolta och stärkta i sin yrkesroll och kunniga inom många områden. Vidare bedömer UKÄ (UniversitetsKanslersÄmbetet) i sin senaste nationella granskning att programmet vid Umeå universitet håller hög kvalitet.
Undervisningen sker i huvudsak på distans med cirka 12–15 träffar. Hälften av träffarna genomförs på campus, Umeå universitet. Dessa träffar omfattar 2–3 dagar per gång.
Vi tror på att kombinera teori och praktik. Andra året kommer du att få använda dina teoretiska kunskaper om psykiatrisk omvårdnad genom verksamhetsförlagd undervisning. VFU gör du 4 + 5 v under andra året. Du är garanterad VFU inom region Västerbotten men har möjlighet att efterfråga VFU på hemorten.
Att läsa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida arbete. Du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka som utbytesstudent eller ordna dina utlandsstudier på egen hand.
Efterfrågan på specialistutbildade sjuksköterskor inom psykiatrisk vård är stor och förväntas öka de närmaste tio åren. Det beror bland annat på den ökade psykiska ohälsan i samhället och övergången mot nära vård. Du kommer kunna arbeta inom såväl offentlig som privat verksamhet, samt inom olika verksamhetsområden och vårdformer. Detta gör att du har möjlighet att ha mycket varierande arbetsuppgifter efter din utbildning.
Som specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård kan du arbeta med alla åldersgrupper inom specialiserad heldygnsvård, rättspsykiatrisk vård, kriminalvård, SiS-hem och öppna vårdformer som tex öppenvårdsmottagningar eller primärvård. Arbetet innebär att omväxlande arbeta självständigt med eget behandlingsansvar till att arbeta tillsammans med andra yrkeskategorier.
När du är klar med din utbildning har du behörighet att söka masterprogrammet eller forskarutbildning. Kanske det kan vara någonting för dig?
Jag har en gammal sjuksköterskeutbildning, hur blir jag behörig till specialistutbildning?
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Måste jag bifoga min sjuksköterskelegitimation när jag söker till en specialistutbildning?
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Jag bor långt ifrån. Kan man få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten?
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Jag har delar som jag vill tillgodoräkna, hur bör jag göra?
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.