Som barnsjuksköterska kan du förändra livet för barn och deras familjer när de som mest behöver det – inom elevhälsa, barnhälsovård eller på sjukhus. Du arbetar exempelvis förebyggande med att främja friska barn och ungdomars hälsa, eller skapar möjligheter för barn och ungdomar att leva meningsfulla liv trots eventuella sjukdomar, lidande och funktionsnedsättning. Programmet ges på distans hel- och halvfart, trots det har ni mycket kontakt studenter emellan.
Som barnsjuksköterska kan du arbeta självständigt inom olika specialområden som elevhälsa, barnhälsovård och på sjukhus. Under utbildningen fördjupas dina kunskaper, färdigheter och professionella förhållningssätt som barnsjuksköterska – som exempelvis att verka för barns fysiska, psykiska, sociala, kulturella och existentiella utveckling och behov. En barnsjuksköterska ser till att de beslut som rör barnet tas utifrån barnets bästa, som exempelvis vid provtagningar, undersökningar och behandlingar.
Programmet omfattar ca 80% teori och 20% praktik. De teoretiska studierna gör du i form av seminarier, gruppdiskussioner, enskilda uppgifter och examinationer. En stor del av föreläsningarna hålls av barnsjuksköterskor med olika subspecialiteter. Inom ramen för programmet får du använda forskning och vetenskapliga rön för att fördjupa dina kunskaper inom klinisk praxis och till ditt examensarbete.
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Undervisningen sker i huvudsak på distans, med cirka 2 träffar à 1-3 dagar i Umeå.
VFU gör du i 4 + 4 veckor under höstterminen. Möjlighet finns att efterfråga VFU på hemorten. Det går dock inte att garantera att platser finns, erbjudande finns då att göra din VFU på olika orter i Västerbotten.
Att läsa delar av utbildningen, som exempel VFU eller några veckor av tiden för examensarbete, i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida yrkesval. Du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka som utbytesstudent eller ordna dina utlandsstudier på egen hand.
Programöversikt - helfart
Termin 1
Folkhälsoarbete bland barn och ungdomar
Omvårdnad med inriktning mot pediatrik
Termin 2
Valbar/-a kurs/-er
Hälsofrämjande familjefokuserad omvårdnad
Omvårdnad, examensarbete med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
Programöversikt - halvfart
År 1
Folkhälsoarbete bland barn och ungdomar
Valbar/-a kurs/-er
Hälsofrämjande familjefokuserad omvårdnad
År 2
Omvårdnad med inriktning mot pediatrik
Omvårdnad, examensarbete med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara liten konkurrens om de lediga jobben för barnsjuksköterskor i landet det kommande året. Även på fem till tio års sikt är chanserna till arbete goda.
Barnsjuksköterskan arbetar inom öppen och sluten vård där arbetsuppgifterna kan vara mycket skiftande, nedan listas några exempel:
Utbildningen ger behörighet att söka forskarutbildning.
Jag har en gammal sjuksköterskeutbildning, hur blir jag behörig till specialistutbildning?
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Måste jag bifoga min sjuksköterskelegitimation när jag söker till en specialistutbildning?
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Jag bor långt ifrån. Kan man få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten?
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Läs mer om hur praktiken fungerar hos Institutionen för omvårdnad.
Jag har delar som jag vill tillgodoräkna, hur bör jag göra?
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.