Gillar du kombinationen av avancerad teknik och möten med människor är detta en utbildning för dig! Som anestesi-/narkossjuksköterska fattar du snabba beslut, arbetar i team och med patienter som ska genomgå såväl akuta som planerade operationer. Anmälan till programmet gör du en månad tidigare än andra program, se Anmälan och behörighet längre ned på sidan.
Som specialistsjuksköterska inom anestesisjukvård ansvarar du för omvårdnaden, inger patienten lugn och trygghet och deltar i medicinsk behandling. I programmet fördjupas kunskaper, färdigheter och professionellt förhållningssätt som anestesisjuksköterska - som att bedöma, etablera och upprätthålla en fri luftväg samt övervaka, assistera eller ventilera patienten, liksom att följa upp ventilation, cirkulation, anestesidjup, temperatur, blod- och vätskebehov.
Programmet omfattar teoretiska och praktiska studier i uppgifter och examinationer. I slutet av utbildningen skriver du ett examensarbete.
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Undervisningen sker i huvudsak på distans, och med cirka sex träffar à 3-5 dagar i Umeå.
Även om den teoretiska delen av utbildningen sker på distans, kommer större delen av din VFU att genomföras på sjukhus inom vårt avtalsområde; Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Möjlighet finns att efterfråga VFU på hemorten. Det går dock inte att garantera att platser finns.
Att läsa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb. Du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".
Efterfrågan på sjuksköterskor inom akutvård förväntas vara mycket stor det närmaste året. Chansen att få jobb är goda för såväl yrkeserfarna som nyexaminerade sjuksköterskor inom akutsjukvård.
Ofta arbetar anestesisjuksköterskor vid en anestesiavdelning, men du kan också arbeta vid:
Utbildningen ger behörighet att söka forskarutbildning.
Jag har en gammal sjuksköterskeutbildning, hur blir jag behörig till specialistutbildning?
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Måste jag bifoga min sjuksköterskelegitimation när jag söker till en specialistutbildning?
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Jag bor långt ifrån. Kan man få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten?
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Jag har delar som jag vill tillgodoräkna, hur bör jag göra?
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.