Du som läser till ambulanssjuksköterska brinner för att göra skillnad för människor. Under utbildningen tränar du på att fatta självständiga beslut exempelvis om omvårdnadsåtgärder i akuta situationer liksom före och under transport. Du tränar också på att arbeta i team och att leda, samverka och prioritera vid allvarliga skadehändelser. Anmälan till programmet gör du en månad tidigare än andra program, se Anmälan och behörighet längre ned på sidan.
Kunskaper inom ambulanssjukvård och omvårdnad är lika aktuellt för dig som arbetar inom äldrevård som inom akut- och ambulanssjukvård. Du fördjupar dina kunskaper, färdigheter och det professionella förhållningssättet - som att kunna identifiera symtom och tecken på ohälsa och att organisera omvårdnaden för att främja patienters och närståendes välbefinnande.
Programmet omfattar både teoretiska och praktiska studier i studieuppgifter, övningar, simulering i ambulanshytt och examinationer. Ett examensarbete avslutar utbildningen.
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Undervisningen sker i huvudsak på distans, och med cirka sju träffar à 1-5 dagar i Umeå.
Även om den teoretiska delen av utbildningen sker på distans, kommer du att ha större delen av din VFU på olika orter i Västerbotten. Möjlighet finns att efterfråga VFU på hemorten. Det går dock inte att garantera att platser finns.
Att läsa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb, och du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".
Termin 1
Pre- och intrahospital omvårdnad
Fysiologi med inriktning mot akutsjukvård
Omvårdnad med inriktning mot ambulanssjukvård
Termin 2
Omvårdnad och ambulanssjukvård vid skadehändelser och katastrofer
Verksamhetsförlagd utbildning inom ambulanssjukvård
Omvårdnad, examensarbete med inriktning mot ambulanssjukvård
Efterfrågan på sjuksköterskor inom akutvård förväntas vara mycket stor det närmaste året. Chansen att få jobb är goda för både yrkeserfarna och nyexaminerade sjuksköterskor inom akutsjukvård.
Som ambulanssjuksköterska har du många olika arbetsuppgifter. I en ambulans jobbar man alltid i par. Du kan vara anställd av landsting eller av de privata företag som bedriver ambulansverksamhet på entreprenad.
Utbildningen ger behörighet att söka forskarutbildning.
Jag har en gammal sjuksköterskeutbildning, hur blir jag behörig till specialistutbildning?
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Måste jag bifoga min sjuksköterskelegitimation när jag söker till en specialistutbildning?
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Jag bor långt ifrån. Kan man få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten?
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Jag har delar som jag vill tillgodoräkna, hur bör jag göra?
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.