Som specialistsjuksköterska inom hjärtsjukvård kan du arbeta inom olika vårdnivåer med patienter med olika typer av hjärtsjukdom. Du arbetar ofta självständigt och ansvarar för den avancerade omvårdnaden i det kliniska arbetet.
Under programmet fördjupas kunskaper, färdigheter och professionellt förhållningssätt inom området hjärtsjukvård.
Bild Mattias PetterssonSom specialistsjuksköterska arbetar du ofta självständigt vilket ställer höga krav på kompetens inom såväl omvårdnad som medicinsk kunskap.
I programmet fördjupas kunskaper, färdigheter och professionellt förhållningssätt för att kunna genomföra och utvärdera medicinsk och icke-medicinsk behandling för olika typer av hjärtsjukdom, utredningar och behandlingar.
Det behövs även förmåga att kunna tolka och värdera symtom och kliniska fynd samt kunskap om primär- och sekundärprevention inom hjärtsjukvård.
Programmet omfattar teoretiska och praktiska studier i uppgifter och examinationer. I slutet av utbildningen skriver du ett examensarbete.
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Programmet genomförs på halvfart - det vill säga 50 procent studietakt - under två år. Den teoretiska undervisningen sker i huvudsak digitalt. Under andra året ingår cirka 3-4 träffar på 2-3 dagar i Umeå, där det bland annat ingår klinisk bedömning och simulering.
Den kliniska delen av utbildningen, VFU, gör du på olika orter inom den norra regionen - Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland.
Att läsa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb. Du har flera alternativ att välja mellan – du kan åka både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".
Termin 1
Vård och prevention vid ischemisk hjärtsjukdom
Vård vid arytmi
Termin 2
Vård vid akut och kronisk hjärtsvikt
Vård vid hjärtsjukdom med behov av invasiv utredning och behandling
Termin 3
Klinisk bedömning inom hjärtsjukvård, verksamhetsförlagd utbildning
Forskningsmetodik
Termin 4
Omvårdnad, examensarbete med inriktning mot hjärtsjukvård
Efterfrågan på specialistsjuksköterskor är stor och arbetsutsikterna bedöms som goda.
Specialistsjuksköterska inom hjärtsjukvård kan arbeta inom många verksamhetsområden och vårdformer där arbetsuppgifterna kan vara mycket skiftande, till exempel:
Utbildningen ger behörighet att söka forskarutbildning
Jag har en gammal sjuksköterskeutbildning, hur blir jag behörig till specialistutbildning?
Har man en äldre sjuksköterskeutbildning behöver man komplettera. Hur mycket man behöver komplettera beror på när man läste och hur mycket yrkeserfarenhet man har. Ta kontakt med studievägledningen för mer information.
Måste jag bifoga min sjuksköterskelegitimation när jag söker till en specialistutbildning?
Ja, antagningshandläggarna behöver kunna se att du är behörig. Legitimationen är en del av behörighetskraven, liksom yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Socialstyrelsen kan utfärda antingen elektronisk bekräftelse eller skriftligt intyg gällande din legitimation.
Intyg om yrkeserfarenhet kan du få av din arbetsgivare. Mer information om vad du själv måste bifoga finns på antagning.se.
Jag bor långt ifrån. Kan man få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten?
Umeå universitet kan bara garantera placering där det finns avtal och det är inom den norra regionen. Har du önskemål om annan placering bör du meddela det så snart som du är antagen.
Läs mer om hur praktiken fungerar hos Institutionen för omvårdnad.
Jag har delar som jag vill tillgodoräkna, hur bör jag göra?
Om det är samma kurs, dvs. kurs med samma kurskod, så behövs inget särskilt tillgodoräknande. (Däremot bör du meddela oss om du kommer att vara frånvarande av den anledningen.)
Du måste vara antagen och registrerad på utbildning vid Umeå universitet innan du kan ansöka om tillgodoräknande.