Hur förstår man människors handlingar och åsikter, och går det förklara hur samhällsförändringar drivs? Lär dig upptäcka och analysera strukturer i samhället och sociala processer - allt från globala relationer till människors möten i vardagen, hur levnadsvillkor, värderingar och identiteter skiljer sig åt på grund av maktförhållanden, genus, social ojämlikhet, etniska relationer, ungdomskulturer med mera. Särskild träning ges i att leda undersökningar, göra utredningar och genomföra analyser.
Julia Halén har läst socialpsykologi. Nu jobbar hon som verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Oscar Pettersson har läst socialpsykologi. Nu jobbar han som volontärsamordnare för självmordslinjen på Mind.
Ornella har läst sociologi. Nu jobbar hon som utredare inom Socialförvaltningen.
Under första året introduceras du i ämnet och läser kurser om samhället, människan och sociala relationer. År två tar upp aktuell sociologisk och socialpsykologisk forskning, modern samhällshistoria, arbetsrätt samt utrednings- och utvärderingsarbete. Historiekunskaper är viktiga för att förstå och analysera samhällsförändringar och aktuella samhällsfenomen. Arbetsrättsliga kunskaper är betydelsefulla eftersom i princip alla verksamheter, offentliga som privata, styrs av arbetsrättsliga ramar. År tre väljer du själv kurser, och sista terminen fördjupar du dig i sociologi eller socialpsykologi och skriver ett examensarbete i form av en kandidatuppsats.
På programmet väljer du att läsa sociologisk eller socialpsykologisk inriktning, men stora delar av utbildningen är samma oavsett inriktning. Det innebär att alla programmets studenter har många gemensamma kunskaper efter utbildningens slut. Det som skiljer inriktningarna åt är att du läser en del olika teorier beroende på inriktning och att du kommer att göra en del uppgifter med antingen sociologisk eller socialpsykologisk fördjupning.
Den femte terminen på programmet är valfri. Det innebär att du själv kan välja vad du vill läsa bara det är universitetsstudier. Du kan om du vill läsa något helt annat än sociologi eller kanske plugga utomlands. Det är ett bra tillfälle att prova på något nytt som kan ge dig nya kunskaper och vara berikande för både dig och din utbildning. Du kommer att få träffa din program- och studievägledare före du ska välja för att diskutera vad som kan vara rätt för just dig.
Teori- och metodundervisning varvas med litteraturstudier under hela utbildningen. Din analytiska förmåga tränas genom hela utbildningen, vilket gör dig redo för de arbetsuppgifter du kan komma att ställas inför i arbetslivet. Undervisningen bedrivs framförallt i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. På vissa kurser arbetar du självständigt, men med handledning av lärare. Examination sker genom skriftliga och ibland även muntliga tentamina, deltagande i grupparbeten och seminarier samt författande av och opposition på rapporter och uppsatser.
Den mesta av kurslitteraturen är på svenska men ibland även på engelska. Undervisningen sker främst på svenska. En av programmets kurser i utrednings- och utvärderingsarbete är helt på engelska.
Som student kan du om du vill läsa delar av utbildningen utomlands. Den valbara terminen passar bra för det, men det går även att plugga utomlands andra terminer. Studier utomlands ger ett vidgat perspektiv på samhället och livet i stort. Det är en unik möjlighet till att utvecklas och uppleva något nytt. Du förbättrar även dina språkkunskaper, något som är meriterande i arbetslivet när många har en akademisk examen, men betydligt färre har pluggat utomlands.
År 1
Sociologi A, 30 hp / Socialpsykologi A, 30 hp
Sociologi B, 30 hp / Socialpsykologi B, 30 hp
År 2
Arbetssociologi, 7,5 hp
Digital sociologi, 7,5 hp
Bilden av den andre, 7,5 hp
Välfärdssamhällets utveckling, 7,5 hp
Utrednings- och utvärderingsarbete, 15 hp
Arbetsrätt för sociologer, 15 hp
År 3
Valfri kurs, 30 hp
Sociologi C, 30 hp / Sociologi C med inriktning mot socialpsykologi, 30 hp
Med en utbildning som sociolog kommer du att ha en bred arbetsmarknad och sociologer och socialpsykologer jobbar inom många olika organisationer, myndigheter och företag. Alla verksamheter som har med människor att göra har nytta av sociologens och socialpsykologens kunskaper – inte minst i jobb där det är viktigt med kunskaper om samhället, grupprocesser och de sociala förhållanden som påverkar människors situation och levnadsvillkor.
Som färdigutbildad sociolog och socialpsykolog kommer du bland annat jobba med att utreda och utvärdera, ta fram underlag för beslut som ska fattas, handlägga ärenden, leda projekt, samordna verksamheter och arbeta med förändrings- och utvecklingsarbete. På en rad olika områden kan sociologer och socialpsykologer analysera förändringar och föreslå alternativa utvecklingsmöjligheter. Du kan jobba med frågor som rör välfärd och levnadsvillkor, mångfald och jämställdhet, arbetsmarknad och arbetsliv, personal och arbetsmiljö samt socialpolitik och kultur.
Efter utbildningen kan du om du vill läsa vidare på avancerad nivå. Här hos oss kan du välja att fortsätta med flera olika utbildningar inom exempelvis sociologi, genusvetenskap, ledarskap och organisation och ta en magister- eller masterexamen. Med en utbildning på avancerad nivå kan du senare även söka dig vidare till en forskarutbildning, men den ger dig också bättre chanser när du ska söka jobb.
Läs mer om forskarutbildningen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde sociologi.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmetNär är antagning till programmet?
Antagning sker en gång per år varje hösttermin. Sista ansökningsdag är den 15 april.
Hur många platser finns inom programmet?
Vi tar in ungefär 50 studenter varje läsår.
Hur stor är chansen att bli antagen?
Antagningsstatistik ger en ungefärlig bild av hur stor chans du har att komma in på den utbildning du vill gå.
Vad är behörigheten till programmet?
Grundläggande behörighet för högskolestudier. För studier under termin fem som är valfri gäller särskilda behörighetskrav för vissa kurser, men det går att välja bland många kurser där bara grundläggande behörighet krävs.
Hur ser studentgruppen ut?
Det kan variera från år till år men oftast är det fler tjejer än killar. De flesta studenter är i åldern 20-25 men vi har både äldre och yngre studenter också. Studenterna kommer från hela landet även om merparten oftast kommer från den norra regionen.
Vad gör jag om jag vill byta inriktning?
Du väljer antingen sociologi eller socialpsykologi som inriktning. Valet görs efter att du har blivit antagen till programmet. Om du sedan efter första terminen vill byta inriktning är det möjligt, men därefter går det inte att byta längre.
Hur ser programmets scheman ut?
Scheman kan variera mycket mellan olika kurser. Om du vill ha exempel på hur olika upplägg kan se ut är ett tips att kolla på programmets scheman.
Ända fram till sista anmälningsdag har du möjlighet att få prata med en student som läser på Sociologiprogrammet. Använd den här e-postadressen om du är intresserad av att få kontakt med en student: sociologi@umu.se