"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Engelskt namn: Nursing Programme

Denna utbildningsplan gäller: HT25 och tillsvidare

Programkod: VYSJK

Högskolepoäng: 180

Diarienummer: 3.1.3-1091-24

Ansvarig fakultet: Medicinska fakulteten

Beslutad av: Medicinska fakultetens fakultetsnämnd, 2024-06-11

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en sjuksköterskeexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Sjuksköterskeexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science in Nursing.

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Utbildningen är på grundnivå. Målen för utbildning på grundnivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 §.

Nationella mål för aktuell examen

De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.

Examinationsformer

I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs. Programmet i sin helhet examineras genom en klinisk slutexamination. Examinationen är utformad som två prov, ett skriftligt och ett praktiskt prov.

Betyg

I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.

Tillgodoräknande

En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar.
Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.

Allmänt

Utbildningen är organiserad för heltidsstudier i ett utbildningsprogram som omfattar sex terminer (180 högskolepoäng). Programmet genomförs som campusutbildning (Umeå) eller som distansutbildning (Skellefteå och Örnsköldsvik) med sammankomster på studieort, enligt respektive kursplan. För de som antas till distansutbildning kan möjlighet finnas att byta studieort till ett antal specificerade orter i avtalsområdet. Antalet platser på respektive ort kommer att vara begränsade.

Omvårdnad utgör huvudområdet inom sjuksköterskans profession. En modell för omvårdnad finns med som teoretisk referensram genomgående under programmet. Termin 1 fokuserar på sjuksköterskans profession och dess kärnkompetenser samt kunskap om grundläggande omvårdnad. Vidare ingår medicinsk vetenskap som grund för hälsa och ohälsa samt för behandling. I termin 2-4 breddas och fördjupas kunskapen inom omvårdnad ur ett ohälso- och folkhälsoperspektiv. Termin 5-6 fokuserar på att befästa kunskaper från tidigare terminer samt att utveckla färdigheter inom ledarskap och kvalitetsutveckling.

Verksamhetsförlagd utbildning ska genomföras inom institutionens/fakultetens avtalsområden, Västerbotten eller delar av Västernorrland där platsgaranti kan ges. Verksamhetsförlagd utbildning genomförs inom kommunal, regional eller privat hälso- och sjukvård. I samband med verksamhetsförlagd utbildning samverkar institutionens lärare, student samt kliniska handledare/huvudhandledare, kring planering, innehåll, genomförande och uppföljning. Verksamhetsförlagd utbildning kan innebära schemalagd tid under kvällar, helger samt eventuellt natt.

Sjuksköterskeprogrammet har bilaterala avtal med universitet och högskolor runt om i världen, vilket möjliggör internationalisering genom utlandsstudier via utbytesprogram. Utlandsstudier genomförs företrädesvis under termin 4, 5 och 6.

Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på samtliga obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.

Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses.

Anstånd med studiestart

Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.

Studieuppehåll

Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.

Studieavbrott

Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.

Övrigt

Hälso- och vaccinationsprogram
Studenter erbjuds vaccinationer enligt medicinska fakultetens hälso- och vaccinationsprogram. Många regioner och kommuner ställer krav på att studenter ska ha genomgått hälso- och vaccinationsprogram.

Utdrag från belastningsregister
Studenten ska inför och under verksamhetsförlagd utbildning vara beredd att på uppmaning uppvisa aktuellt registerutdrag från belastningsregistret.

Samvetsfrågor
Utbildningen kan innehålla moment om abort, fosterdiagnostik, blodtransfusion och dylikt. Vissa personer kan känna samvetsbetänkligheter av etisk eller religiös natur inför sådana moment. Den som vill genomgå sjuksköterskeutbildning måste dock uppfylla kursernas mål för att kunna ta ut sjuksköterskeexamen.

Fusk och plagiat
Att fuska är ett regelbrott som Umeå Universitet ser allvarligt på och som kan leda till disciplinära åtgärder. För mer information se Umeå universitets hemsida.

Övergångsbestämmelser
Denna utbildningsplan gäller studenter som antas från och med höstterminen 2025 och ersätter VYSJS dnr 3.1.3 885 21. Programrådet för sjuksköterskeprogram beslutar om individuella studieplaner och former för examination för studenter som antagits och följt tidigare utbildningsplan och efter studieuppehåll återupptar studierna enligt denna utbildningsplan.