Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Examen
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/ Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kulturgeografi (Human Geography) med inriktningen samhällsplanering (Urban and Regional Planning)
Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå
Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning. Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas - förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, - förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och - beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att - söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, - följa kunskapsutvecklingen, och - utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(Högskolelagen 1 kap 8 §)
Nationella mål för aktuell examen
Kunskap och förståelse För kandidatexamen skall studenten - visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.
Färdighet och förmåga För kandidatexamen skall studenten - Visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera, företeelser, frågeställningar och situationer, - Visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar, - Visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och - Visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.
Värderingsförmåga och förhållningssätt För kandidatexamen skall studenten - Visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, - Visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och - Visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Allmänt
Samhällsplanerarprogrammet integrerar en rad samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga, humanistiska, beteendevetenskapliga och tekniska ämnen med relevans för samhällsplanering. Fördjupningen inom programmet sker inom huvudområdet kulturgeografi, med tyngdpunkt på samhällsplanering. Fortlöpande under utbildningen arrangeras gästföreläsningar med aktiva samhällsplanerare, samt exkursioner och studiebesök. Stor tonvikt läggs vid metoder använda inom samhällsplanering, särskilt geografiska informationssystem (GIS). Sista terminen ägnas främst åt att på olika sätt förbereda inför utträdet på arbetsmarknaden och examensarbetet ska ha en tydlig koppling till aktuell samhällsplanering, gärna i nära samarbete med en tänkbar arbetsgivare. Alla kurserna i programmet är obligatoriska. De läses i den ordning som anges nedan i programöversikten. Ordningsföljden på kurserna kan emellertid komma att ändras. Information om hur de enskilda kurserna är upplagda finns i de olika kursplanerna.
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan
Examensarbete/Självständigt arbete För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng i kulturgeografi med inriktning mot samhällsplanering.
Anstånd med studiestart
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Studieuppehåll
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Studieavbrott
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida Den studerande som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till studie-/programvägledaren.
Övrigt
Tillträde till kurserna i programmet regleras i kursplanerna.