Utbildningen behandlar grundläggande planeringspraxis samt utmaningar och möjligheter inom planering rörande hållbarhet, bostäder, transport, migration och välfärd. Vi undersöker också frågor om jämlikhet och rättvisa eftersom dessa relaterar till planeringsutövning, planeringsteori och den byggda miljön. Som planerare arbetar du i offentlig eller privat sektor med stads- och regionalutveckling om var och hur människor i olika åldrar ska bo, leka och arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling
"Jag vill ha ett jobb där jag har möjlighet att påverka och bidra till samhällsutveckling"
Din utbildning har ett brett upplägg där olika ämnesområden kombineras med andra inom samhällsplanering, naturvetenskap och tekniska områden inom planering.
Metoder och exkursioner bland annat
Du fördjupar dig i ämnet kulturgeografi, med tyngdpunkt på samhällsplanering. Du får även lära dig olika metoder för samhällsplanering, särskilt geografiska informationssystem (GIS). Du deltar även i gästföreläsningar , exkursioner samt studiebesök.
Sista året på programmet
Under sista året kommer du delta i större projektarbeten. Den avslutande terminens fokus ligger på att rusta dig för övergången till arbetslivet på olika sätt. Ditt examensarbete ska ha en tydlig koppling till aktuell samhällsplanering, gärna i samarbete med en tänkbar arbetsgivare.
Datorlabb
Utbildningen sker på helfart. Föreläsningar varvas med seminarier samt individuella och gruppvisa mindre projektarbeten. Institutionen har ett eget datorlabb där du kommer arbeta med olika uppgifter, inte minst med GIS.
Du som samhällsplanerare har möjlighet att jobba på många håll i samhället, t.ex. i kommuner, länsstyrelser, myndigheter och konsultföretag. Efterfrågan på planerare är god. Du som fullföljt programmet har fått kunskaper för kvalificerat samhällsplanerings- och utredningsarbete. Det kan handla om t.ex. kommunal översiktsplanering, stadsplanering, landsbygdsutveckling, trafikplanering och regionalt utvecklingsarbete samt analyser av olika slag. Du har även kunskaper i geografiska informationssystem (GIS) som idag är mycket efterfrågat på arbetsmarknaden.
Utbildningen förbereder också för studier på avancerad nivå – exempelvis masterprogrammet Spatial Planning and Development eller magisterprogrammet med inriktning mot GIS och efterföljande studier på forskarutbildningsnivå.
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg-Högskoleprov 60/40 procent
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 59 050 kr.
Total studieavgift: 354 300 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-P1260
Anmälan
Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00.
Sista anmälningsdag är den
15 april 2025.
Har du läst universitetskurser innan, kan du som antagen ansöka om tillgodoräknande i god tid innan kursen börjar. Ansökan om tillgodoräknade skickas in digitalt.
Ett studieortbyte innebär att du som student själv kontaktar det lärosäte du önskar komma till. Du bör ha läst minst en termin på det lärosäte du är antagen till innan du söker till något annat lärosäte.