"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Röntgensjuksköterskeprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2025

Du som läser till röntgensjuksköterska utbildar dig till ett yrke med flera spännande inriktningar. Gemensamt för dessa är kombinationen av mötet med människor, arbete med avancerad apparatur och digital bildbehandling. Arbetet innebär att göra röntgenundersökningar och omvårdnadsåtgärder som ligger till grund för säker diagnos och behandling i en allt mer högteknologisk miljö. Cirka en tredjedel av programmet består av praktik och praktisk träning.

Intresserad av att jobba med både människor och avancerad teknik?

Johan Fahlgren Howell och Nathalie Andersson berättar om hur det är att jobba som röntgensjuksköterska och om möjligheterna att få jobb.

Under utbildningen

Teori, övning och praktik 

Under utbildningen varvar du teori, övning och praktik inom huvudområdet radiografi.

  • I teorin läser du om bl.a. sjukdomslära, läkemedelslära, anatomi, fysiologi, bildkvalitet, stråldoser och patientsäkerhet.
  • Under övningarna tränar du bl.a. i VR-miljö, på vårt träningscentrum och på klinik.
  • Under praktiken planerar, genomför och utvärderar du undersökningar och behandlingar tillsammans med en handledare. Där ingår också den omvårdnad som är viktig före, under och efter en röntgenundersökning och behandling. 

Huvudområdet radiografi

Radiografi är ett tvärvetenskapligt område som bygger på kunskaper inom omvårdnad, bild- och funktionsmedicin, strålningsfysik och medicin.

Inriktningar

Röntgensjuksköterskan arbetar i en verksamhet under ständig utveckling och arbetet kan variera inom olika områden, till exempel

  • Digital radiologi som datortomografi (DT)
  • Magnetisk resonanstomografi (MRT) 
  • Nuklearmedicin

Som röntgensjuksköterska kan du jobba inom flera inriktningar, här kan du få en uppfattning om hur det ser ut.

Praktik

En viktig del i din utbildning är den praktiska delen. Praktiken (VFU) består av 30 veckor som du gör på sjukhusen i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Sundsvall, Sollefteå, Örnsköldsvik eller Östersund. 

Vaccination

Under utbildningen erbjuds du att vaccinera dig genom hälso- och vaccinationsprogrammet. Hälso- och sjukvården ställer krav på god vård och hög patientsäkerhet och vill förhindra smittspridning. Om du väljer att inte genomgå hälso- och vaccinationsprogrammet kan inte Medicinska fakulteten, Umeå universitet garantera plats för VFU.

Här hittar du mer information om vaccination.

Forska medan du läser

Intresserad av forskning? Under tiden du studerar kan du själv börja forska. Medicinska fakulteten har exempelvis en forskaraspirantaktivitet som ger dig en bred inblick i medicinsk forskning i praktiken och som är en god grund för fortsatt forskarutbildning.

Plugga utomlands

Att läsa vissa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb, och som student på programmet finns flera olika alternativ – du kan åka iväg både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".

Programöversikt

Efter utbildningen

Vanliga jobb

Utvecklingen inom området är stark, arbetstillfällen finns det gott om i hela landet och möjligheterna till vidareutbildning är goda. När du är färdigutbildad kan du arbeta på sjukhusens röntgenavdelningar, på hälsocentraler och privata kliniker.

Du kan också jobba med:

  • Ledning, exempelvis som avdelningschef, sektionsledare, verksamhetschef
  • Vårdutvecklare
  • Utredningsarbete eller hälso- och sjukvårdsadministration
  • Teknisk utveckling inom området
  • Säljare av specialiserad utrustning
  • Undervisning i ämnet, på universitet och högskolor
  • Forskning

Studera vidare

Utbildningen leder till en yrkesexamen som legitimerad röntgensjuksköterska och en kandidatexamen. Efter utbildningen kan du studera vidare på avancerad nivå till en masterexamen. Du har även möjlighet att gå vidare till forskarutbildning.

Anmälan och behörighet

Röntgensjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2025 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2025

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 80 050 kr. Total studieavgift: 480 300 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1310

Anmälan

Du kan inte anmäla dig ännu. Anmälan öppnar 17 mars 2025 klockan 09:00. Sista anmälningsdag är den 15 april 2025.

Vanliga frågor

Vad krävs för att komma in på programmet?

Antagningsstatistik ger en ungefärlig bild av hur stor chans du har att komma in på den utbildning du vill gå. Statistiken visar den lägsta antagningspoängen i varje urvalsgrupp tidigare år. Tänk på att antagningsstatistiken endast visar vad som krävdes tidigare terminer och inte behöver se likadant ut varje läsår.

Måste jag svara på antagningsbeskedet?

Ja, annars förlorar du din plats. Det gäller även programstudenter inför varje termin.

Jag är antagen men har inte möjlighet att börja. Kan jag behålla min plats till nästa år?

Information om möjlighet att skjuta upp studierna finns på studera.nu Själva ansökan om att skjuta upp studierna görs dock vid Umeå universitet, se ansökan om anstånd.

Jag står som reserv. Hur stor chans har jag att komma in?

Det är svårt att svara på. Det beror på vilken urvalsgrupp den student som avsäger sig en plats tillhör samt vilken urvalsgrupp du tillhör. Vi kallar alltid reserver i ordning utefter urvalsgrupp.

Om jag vill tillgodoräkna mig tidigare studier, hur gör jag?

Information om tillgodoräknande

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Institutionen för omvårdnad, institutionen för integrativ medicinsk biologi, institutionen för strålningsvetenskaper, institutionen för klinisk mikrobiologi samt institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap