"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elvira lockades av distansstudierna

Det var distansstudierna som fick Elvira Nyström från Göteborg att hoppa på Receptarieprogrammet i Umeå. Utbildningen gav henne bredare kunskaper än hon först trodde. Nu läser hon Masterprogrammet i läkemedelsanvändning i Uppsala, och kompletterar studierna med att arbeta på apotek.

— Alla fick jobb efter praktiken, ett halvår innan examen. Det är väldigt lätt att få jobb när man är klar, säger Elvira Nyström.

Elvira kommer från en familj där sjukvården alltid varit central, alla släktingar på hennes mammas sida har i någon form arbetat inom vården. Något som hon tror är anledningen till hennes långtgående intresse för sjukvård.

— Jag tänkte först på sjuksköterska eller läkare, men det kändes inte rätt. Sedan fick jag höra om receptarie och apotekare av min pojkväns släkting, och på så vis skillnaderna mellan yrkena.

Ett tufft, brett och flexibelt program

Förfinad studieteknik och möjligheten att plugga på zoom var framgångsfaktorer som gjorde att Elvira trivdes under utbildningen - som var tuffare än hon trodde.

— I början försökte jag läsa alla böcker och kolla på alla föreläsningar, men sen insåg jag att jag lärde mig mycket bättre om jag bara utgick från kursmålen. Jag gjorde egna glosor, definitioner och dokument utifrån det som fanns på canvas. Jag läste en bok på tre år, den kursen var den enda jag fick omtenta i.

Även om distansstudierna var uppskattade kan det vara svårt att laborera över internet. De fysiska träffarna i Umeå skedde 2-3 gånger per termin, och under besöken fick Elvira kurskamrater som hon har kontakt med än i dag. De träffades för att plugga på zoom varje dag, precis som att gå i skolan, berättar hon.

Varför blev det just Umeå?

— Jag är från Göteborg men bor i Stockholm, och lockades jättemycket av att det var på distans. Jag hade nyss flyttat till Stockholm och var inte sugen på en flytt igen.

– Tyckte att hela upplägget lät väldigt bra, att man läste tillsammans med apotekarna. Sen gillar jag att resa och har rest en del under tiden, och uppskattat den friheten.

Något Elvira uppskattade extra mycket under sista tiden på programmet var möjligheten (den ständigt återkommande flexibiliteten!) att kunna välja i vilken ordning hon ville göra examensarbete och praktik.

Sista året erbjöds också helt valfria kurser och Elvira lade ner mycket tid på sitt examensarbete, en litteraturstudie. Stödet från handledaren under examensarbetet i Umeå minns hon med värme, och det var i samband med det som hon dessutom fick ett halvt öga för att eventuellt vilja börja forska.

— Jag hade jättefin kontakt med min handledare som gav mig så bra stöd och skulle säga att den tiden verkligen öppnade mitt intresse för att också kanske forska i framtiden, berättar Elvira. 

Tryggt och givande jobb

När Elvira först föreställde sig farmaciyrket hade hon en klichéartad bild framför sig: ett monotont, enformigt, inte jättekul jobb. Men efter utbildningen har hon en annan, bredare syn på yrket.

— Man märker att man kan göra skillnad, och att man gör skillnad. Det är ett väldigt givande och tryggt jobb, berättar Elvira.

Extraknäcket som receptarie fick Elvira ett halvår innan examen och har jobbat hela sommaren hemma i Stockholm. Det hittills korta yrkeslivet har gett henne erfarenheter och lärdomar som hon sedan fått användning när hon hamnade åter i skolbänken - och började läsa Masterprogrammet i läkemedelsanvändning vid Uppsala universitet.

Studieresa till Taiwan

Även om många saker verkar roligt, vet hon inte riktigt vad hon vill syssla med sen. Det som är bra med Masterprogrammet i läkemedelsanvändning är att man väljer sina kurser själv, och kommer få testa på olika saker och förhoppningsvis hitta en inriktning som känns extra rolig, berättar Elvira.

— Det är en skön känsla, att jag alltid kommer ha jobb på apotek. Det är väldigt roligt, men jag är sugen på att testa mer, säger hon.

Målet var aldrig att jobba på apotek, utan Elvira är mer intresserad av de andra grenarna, såsom läkemedelsindustrin, att jobba på sjukhus eller på någon myndighet. Under kursen Global farmaci i Uppsala ska hon åka på studiebesök till Taiwan i två veckor och jämföra läkemedelsanvändningen, skillnader och likheter mot Sverige.

— Det ska bli väldigt kul!

Alla på mastern i Uppsala råkar vara receptarier i grunden, även om det inte är ett krav. Många har precis som Elvira också jobbat på apotek innan, ett bra komplement till studierna, berättar hon. Första kursen heter Läkemedelsanvändning och är en introduktionskurs, och det är skönt att ha receptarieprogrammet som grund.

Studierna har gjort att Elvira känner sig förberedd inför ett kommande arbetsliv, och i framtiden hoppas hon på att ha ett flexibelt jobb - kanske utomlands.

Om du fick drömma, vad vill du jobba med efter plugget?

— Någonting ganska smalt på ett läkemedelsföretag tror jag skulle vara kul, där man verkligen får jobba med en produkt. Kanske med att ta fram ett nytt läkemedel, kanske inom skönhet, berättar Elvira.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att plugga receptarieprogrammet?

— Jag var beredd på mycket plugg, men det var kanske ännu mer plugg än vad jag tänkte. Men det var också ett bredare program än vad jag tänkte, vilket gjort att jag har en väldigt stabil grund, till exempel om man vill forska.

Du ska i väg på föreläsning nu, vad ska den handla om?

— Det ska handla om individuell läkemedelsbehandling, biologisk variation och sånt där!

Läs mer om receptarieprogrammet

FAKTA Elvira Nyström

Ålder: 25 år. 
Kommer från: Göteborg.
Bor: i Stockholm.
Familj: sambo och hunden Gucci.
Utbildning: Receptarieprogrammet, tog examen 2024.
Jobb: jobbar extra som receptarie på Apoteket AB.
Gör på fritiden: tränar löpning och boxning.
Umeå med 3 ord: Kallt, fint och mysigt.
Mig själv med 3 ord: Envis, målmedveten och omtänksam.
Det gör jag om 10 år: jobbar med något jag tycker är kul! Förhoppningsvis har jag ett ganska flexibelt jobb. Inget måste att bo i Sverige, kan tänka mig att jobba utomlands en period.

Intervju: Olle Eriksson

Publicerad: 2024-10-10