Engelskt namn: Psychotherapy Programme
Denna utbildningsplan gäller: VT25 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start VT25
Programkod: SYPST
Högskolepoäng: 90
Diarienummer: FS 3.1.3-1190-23
Ansvarig fakultet: Samhällsvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-06-13
Reviderad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-12-12
Allmän inriktning
Allmän inriktning Grundläggande behörighet (A) - Psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare), eller - Läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, eller - Socionomexamen eller - Annan yrkesexamen om minst 180 hp inom vård som inkluderar ett vetenskapligt arbete om minst 15 hp. Särskild behörighet (B) - Utöver examen enligt A ovan, skall sökande (gäller Läkarexamen, Socionomexamen och Annan yrkesexamen enligt A) dessutom läst en grundläggande psykoterapiutbildning/basutbildning i psykoterapi om minst 45 hp. - Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. - Tillräckliga praktiska förkunskaper har för Psykologexamen enligt A ovan, den som vid ansökningstillfället har: o Varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) sedan Psykologexamen utfärdats och under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut, alternativt specialist i klinisk psykologi, som en del av arbetsuppgifterna, vilket ska styrkas med intyg. - Tillräckliga praktiska förkunskaper har för Läkarexamen, Socionomexamen och Annan yrkesexamen enligt A ovan, den som vid ansökningstillfället har: o Deltagit i handledning som omfattat minst 40 timmar vid individuell-, respektive 80 timmar vid grupphandledning. Handledningstimmar kan räknas från och med påbörjad grundläggande psykoterapiutbildningen/basutbildningen i psykoterapi och fram till och med ansökningstillfället till psykoterapeutprogrammet. o Varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) från den tidpunkt den grundläggande psykoterapiutbildningen/basutbildningen i psykoterapi är färdigställd, och under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut, alternativt specialist i klinisk psykologi, som en del av arbetsuppgifterna vilket ska styrkas med intyg. - Den sökande ska uppvisa intyg från arbetsgivare/ansvarig vårdgivare där det framgår att den sökande under studietiden kommer arbeta minst halvtid med psykoterapeutiska uppgifter. Detta innebär att den sökande ska kunna bedriva klientarbete som genomförs i enlighet med Hälso- och sjukvårdslagen och därmed journalförs. Vid antagningsförfarandet sker en bedömning av den sökandes förutsättningar för att bedriva psykoterapeutiskt arbete parallellt med studierna. I de fall där den sökande är egenföretagare ska denne intyga att verksamheten varit aktiv i minst 3 år och att man under det senaste året haft klienter i psykoterapeutisk behandling som täcker minst 50 % av en heltid.
Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi
Grundläggande behörighet (A) - Psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare) Särskild behörighet (B) - Legitimation som psykolog -Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. - ha varit yrkesverksam under minst två år (minst halvtid) sedan psykologexamen utfärdats och under dessa två år har tillämpat ett psykoterapeutiskt arbetssätt under handledning av legitimerad psykoterapeut, alternativt specialist i klinisk psykologi, som en del av arbetsuppgifterna - Den sökande ska uppvisa intyg, från arbetsgivare/ansvarig vårdgivare där det framgår att den sökande under studietiden kommer arbeta minst halvtid med psykoterapeutiska uppgifter. Detta innebär att den sökande ska kunna bedriva klientarbete som genomförs i enlighet med Hälso- och sjukvårdslagen och därmed journalförs. Vid antagningsförfarandet sker en bedömning av den sökandes förutsättningar för att bedriva psykoterapeutiskt arbete parallellt med studierna. I de fall där den sökande är egenföretagare ska denne intyga att verksamheten varit aktiv i minst 3 år och att man under det senaste året haft klienter i psykoterapeutisk behandling som täcker minst 50 % av en heltid.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en Psykoterapeutexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeåuniversitets hemsida). Psykoterapeutexamen översätts på engelska till Postgraduate Diploma in Psychotherapy.
Examen utfärdas som Psykoterapeutexamen eller Psykoterapeutexamen med inriktning Specialistpsykolog i psykologisk behandling/psykoterapi (Psychologist with specialty in Psychological treatment/Psychotherapy).
Allmänna mål 1 kap. 9 § Högskolelagen för utbildning på avacerad nivå
Utbildning på avancerad nivå ska väsentligt bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå
- ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper
- utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
- utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete Lag (2006:173) (SFS nr 1992:1434)
För psykoterapeutexamen ska studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som psykoterapeut.
Kunskap och förståelse
För psykoterapeutexamen ska studenten
- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen,
- visa fördjupad kunskap om och förståelse för olika psykoterapiformer, olika psykiska sjukdomstillstånd samt psykiatrisk diagnostik, och
- visa kunskap och förståelse för relevanta samhälls- och familjeförhållanden som påverkar individer och grupper.
Färdighet och förmåga
För psykoterapeutexamen ska studenten
- visa förmåga att på ett fördjupat sätt integrera teoretisk kunskap och klinisk tillämpning,
- visa sådana fördjupade färdigheter som krävs för att självständigt genomföra diagnostiska bedömningar samt upprätta, genomföra och kritiskt utvärdera psykoterapeutiska behandlingsprogram inom ett av områdena individual-, grupp- eller familjeterapi,
- visa förmåga att kritiskt och självständigt granska, bedöma och använda relevant information samt diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten, och
- visa förmåga att med berörda parter muntligt och skriftligt redogöra för åtgärder och behandlingsresultat, samt i enlighet med relevanta författningar dokumentera dessa.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För psykoterapeutexamen ska studenten
- visa förmåga att fortlöpande utveckla självkännedom och empatisk förmåga,
- visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
- visa förmåga att identifiera etiska aspekter på eget forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa fördjupad förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot klienter och deras närstående,
- visa insikt om betydelsen av lagarbete och samverkan med andra yrkes- grupper, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap, och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
(Högskoleförordningen, Bilaga 2 - examensordningen)
För att erhålla examen ska den studerande:
- visa förmåga att integrera affektteoretiska perspektiv på psykoterapeutisk teori och metod.
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg sätts på genomgången kurs. Som betyg används graderna godkänd (G) respektive underkänd (U). Den som har godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Klientarbete/handledning
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd psykoterapeuthandledare besluta att underkänna en student under pågående klientarbete i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under klientarbetet kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sitt klientarbete i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta klientarbetet samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte särskilda skäl föreligger.
Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny handledningsperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina handledningstillfällen.
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Programmet omfattar 90 högskolepoäng och genomförs som en distansutbildning på halvfart under sex terminer. Undervisningsformerna varierar. Regelbundna träffar vid Campus Umeå förekommer. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarieundervisning, grupparbeten, fördjupningsuppgifter, genomförande av klientarbete och handledning samt ett examensarbete. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik.
Programmet bygger på två olika inriktningar; Psykoterapeutprogrammet, allmän inriktning samt Psykoterapeutprogrammet med inriktning som Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi.
För båda inriktningarna gäller att studenten under programmet görs ett fördjupningsval.
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses. Ordningsföljden på kurserna kan emellertid komma att ändras.
Självständigt arbete (examensarbete)
För psykoterapeutexamen, ska studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
För psykoterapeutexamen, inriktning som Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi, ska studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om 7,5 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
Studieplan
För att få veta vad obligatoriska kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Allmän inriktning
Termin 1
- Introduktionskurs för psykoterapeutprogrammet, 7,5 hp
Obligatorisk
- Forskningsmetodik och psykoterapiforskning för psykoterapeutprogrammet, 7,5 hp
Obligatorisk
Kurserna under termin 1 läses parallellt
Termin 2
- Affekter och utveckling för psykoterapeutprogrammet, 7,5 hp
Obligatorisk
- Diagnostik och psykopatologi för psykoterapeutprogrammet , 7,5 hp
Obligatorisk
Termin 3
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (KBT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (PDT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Termin 4
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (KBT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (PDT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Termin 5
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (KBT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (PDT) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet, 15 hp
Obligatorisk
Termin 6
- Examensarbete i psykoterapi för psykoterapeutprogrammet,15 hp
Obligatorisk
Inriktning som Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi
Termin 1
- Introduktionskurs för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 7,5 hp
Obligatorisk
- Forskningsmetodik och psykoterapiforskning för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 7,5 hp
Obligatorisk
Kurserna under termin 1 läses parallellt
Termin 2
- Affekter och utveckling för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 7,5 hp
Obligatorisk
- Diagnostik och psykopatologi för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 7,5 hp
Obligatorisk
Termin 3
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (KBT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (PDT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 1 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Termin 4
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (KBT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (PDT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog,15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 2 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Termin 5
Fördjupningsval - Kognitiv Beteendeterapi (KBT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (KBT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Psykodynamisk terapi (PDT):
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (PDT) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Fördjupningsval - Familj, barn & ungdom:
- Psykoterapeutisk teori och metod 3 (Familj-barn-ungdom) för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 15 hp
Obligatorisk
Termin 6
- Examensarbete i psykologisk behandling/psykoterapi för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog, 7,5 hp
Obligatorisk
- Lärar-, handlednings- och konsultationsmetodik för psykoterapeutprogrammet inriktning specialistpsykolog 7,5 hp
Obligatorisk
Psykoterapeutexamen
Examensbevis inom respektive inriktning utfärdas av Studentcentrum/Examina efter att samtliga kurser godkänts. Legitimation ansöks hos Socialstyrelsen.
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.
Tillträde till kurserna i programmet regleras i kursplanerna.