Psykoterapeutprogrammet är till för dig som har jobbat minst två år inom vårdande yrke med psykoterapeutiskt arbetssätt, uppfyller kraven för grundläggande samt särskild behörighet, och vill vidareutbilda dig till legitimerad psykoterapeut. Umeå universitet erbjuder två inriktningar; allmän inriktning respektive specialistpsykolog inom klinisk psykologi/psykoterapi.
"Det bästa med programmet är möjligheten att nätverka med studiekamrater och kursledare."
"Jag ville gå ett program med psykodynamisk inriktning med affektfokus!"
Psykoterapeutprogrammet bygger på två olika inriktningar;
1. Psykoterapeutprogrammet med allmän inriktning
2. Psykoterapeutprogrammet med inriktning mot Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi.
Under delar av programmet sker samundervisning mellan inriktningarna. För båda inriktningarna gäller att du gör ett teoretiskt och/eller metodologiskt fördjupningsval.
1. Allmän inriktning
Denna inriktning är för dig som är psykolog, specialistläkare inom psykiatri/barn- och ungdomspsykiatri, socionom eller har en annan yrkesexamen inom vård. I denna inriktning skriver du ett examensarbete på 15 högskolepoäng.
2. Inriktning mot Specialistpsykolog inom Psykoterapi
Denna inriktning är för dig som är legitimerade psykolog. I denna inriktning skriver du ett examensarbete på 7,5 högskolepoäng.
Teoretisk fördjupning
För båda inriktningarna gäller att du gör ett teoretiskt/metodologiskt fördjupningsval. Fördjupningen innebär att du under större delen av studietiden får handledning och undervisning inom det område du valt. Till vårterminen 2025 kommer KBT och PDT vara valbara inriktningar. Utbildningen bygger på nyare/modernare behandlingsmetoder inom respektive fördjupningsval. Affektfokus löper som en röd tråd geonom de teoretiska terminerna.
Halvfart under tre år
Psykoterapeutprogrammet är på 90 högskolepoäng och genomförs på halvfart under tre års tid och mynnar ut i en Psykoterapeutexamen. Under hela utbildningen har du kontakt med arbetslivet via din arbetsplats där du bedriver psykoterapeutiskt arbete under handledning. Du möter också ett stort antal forskare och kliniskt erfarna psykoterapeuter i samband med föreläsningar och handledningsträffar.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten, fördjupningsuppgifter, genomförande av klientarbete och handledning. Regelbundna träffar för undervisning vid Campus Umeå sker 2 sammanhållna dagar per månad, därtill tillkommer handledning.
Dina tidigare meriter är viktiga!
Urvalet till Psykoterapeutprogrammet sker baserat på ett antal urvalskriterier – högskolepoäng, psykoterapeutiskt arbete, vetenskapliga publikationer, doktorsexamen och skriftligt arbete. Varje del poängsätts och räknas samman till ett meritvärde. Det är därför viktigt att du i samband med din ansökan skickar in/laddar upp din meritsammanställning med bilagor på antagning.se.
Meritsammanställning för kommande antagningsomgång hittar du här.
Psykoterapeutprogrammet, allmän inriktning
År 1
30 hp kurser inom psykologi/psykoterapi som rör yrkesroll, juridik, vetenskapsteori, utvecklingspsykologi samt diagnostik och psykopatologi.
År 2
30 hp kurser inom psykoterapeutisk teori och metod samt professionell utveckling, samt psykoterapeutisk teori och metod inom vald fördjupning.
År 3
30 hp kurser inom vald fördjupning av psykoterapeutisk teori och metod, professionell utveckling samt vetenskapligt examensarbete.
Psykoterapeutprogrammet med inriktning som Specialistpsykolog inom psykologisk behandling/psykoterapi
År 1
30 hp kurser inom psykologi/psykoterapi som rör specialistpsykologens yrkesroll, juridik, vetenskapsteori, utvecklingspsykologi samt diagnostik och psykopatologi.
År 2
30 hp kurser inom psykoterapeutisk teori och metod samt professionell utveckling, samt psykoterapeutisk teori och metod inom vald fördjupning.
År 3
30 hp kurser inom vald fördjupning av psykoterapeutisk teori och metod, specialistpsykologens professionella utveckling, lärar-, handledning-, och konsultationsmetodik i psykoterapi, samt vetenskapligt examensarbete.
Arbetsmarknaden är god då det idag råder en stor efterfrågan på legitimerade psykoterapeuter p.g.a. ett påtagligt generationsskifte inom kåren. Den psykiska ohälsan i befolkningen ökar och primärvården har fått ett ökande ansvar för psykisk ohälsa vilket gör att behovet av psykoterapeuter bedöms öka avsevärt under de närmaste åren.
Denna inriktning är öppen för psykologer, specialistläkare inom psykiatri/barn- och ungdomspsykiatri, socionomer samt sökande med annan yrkesexamen. Studerande vid denna inriktning skriver ett examensarbete omfattande 15 högskolepoäng.
Denna inriktning är öppen för legitimerade psykologer. Studerande vid denna inriktning skriver ett examensarbete omfattande 7,5 högskolepoäng.
Din ansökan till programmet ska kompletteras med en meritsammanställning. Här hittar du mer information och formulär.
Hur vet jag om jag är behörig att söka till psykoterapeutprogrammet?
Psykoterapeutprogrammet vid Umeå universitet är öppen för personer med:
och som utöver examen uppfyller kraven för särskild behörighet.
De detaljerade behörighetskraven för respektive inriktning återfinns här.
Hur kommer den grundläggande psykoterapiutbildningen att bedrivas vid Umeå universitet framöver?
För närvarande ger vi ingen grundläggande psykoterapiutbildning (så kallad steg-1) hos oss på Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
Vi hoppas kunna erbjuda en grundläggande psykoterapiutbildning om 45 hp i framtiden men beslut är ännu ej fattat.
Har du tänkt läsa vidare till psykoterapeutprogrammet är ett av behörighetskraven att man haft psykoterapeutisk handledning. Viktigt att tänka på att handledning som sker innan påbörjade studier i grundläggande psykoterapeutisk teori och metod inte kommer vara behörighetsgrundande inför psykoterapeutprogrammet utan där räknas enbart handledning som skett efter eller under pågående utbildning i grundläggande psykoterapeutisk teori och metod.
Vilka urvalskriterier används och hur poängsätts de?
För att kunna göra en bedömning av urvalskriterierna krävs att man med ansökan också skickar in en meritsammanställning. Läs mer om den och urvalskriterierna här: https://www.umu.se/utbildning/program/psykoterapeutprogrammet/meritsammanstallning-och-urval/
Kan man som psykolog söka båda inriktningarna?
Ja, det kan man. Det är dock viktigt att komma i håg att det inte går att byta inriktning då programmet väl startat.
Vilka teoretiska fördjupningar finns att välja mellan?
Vilka teoretiska fördjupningar som programmet erbjuder kommer variera mellan programstarterna och beror främst på institutionens bemanningsunderlag men även intresse bland potentiella sökande.
Programstarten våren 2025 kommer man kunna söka mellan de två fördjupningsvalen psykodynamisk psykoterapi (PDT) samt kognitiv- och beteendeinriktad psykoterapi (KBT).
Programstarten våren 2022 fanns två teoretiska fördjupningar att välja mellan; kognitiv- och beteendeinriktad psykoterapi (KBT) och Familj, Barn & Ungdom.
Programstart våren 2021 fanns en teoretisk fördjupning: kognitiv- och beteendeinriktad psykoterapi (KBT).
Programstarten vårterminen 2019 var de två fördjupningsvalen kognitiv- och beteendeinriktad psykoterapi (KBT) samt Familj, Barn & ungdom.
Programstarten vårterminen 2018 var de två fördjupningsvalen psykodynamisk psykoterapi (PDT) samt kognitiv- och beteendeinriktad psykoterapi (KBT).
Hur många platser finns på utbildningen?
Platsantalet varierar beroende på vilken tilldelning av utbildningsplatser som ges från Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Hur många platser finns för respektive inriktning?
Då programmet inte kommer starta varje år fördelas platserna över de år vi har intag så från och med våren 2021 kommer vi kunna erbjuda runt 30 sökande plats på psykoterapeutprogrammet. Antal exakta platser kan variera mellan varje antagningsomgång på grund av tilldelning av utbildningsplatser och antal avhopp från förgående kullar. Även fördelningen mellan inriktningarna kan komma att skilja sig åt beroende på exempelvis söktryck.
Varför tar ni inte in fler studenter?
Antalet utbildningsplatser styrs av den tilldelning Institutionen för psykologi får av Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fakulteten får i sin tur medel från Umeå universitet centralt som fördelar statsanslaget för utbildning som kommer från Regeringen. Antalet platser är alltså helt beroende av de ekonomiska förutsättningarna som finns.
När startar utbildningen?
Nästa programstart är vårterminen 2025.
På grund av bemanningsskäl kommer intag till programmet inte ske varje vår som tidigare planerat. Uppehåll i antagningen till programmet kommer göras vart tredje år. Platserna på programmet kommer inte att bli färre utan platserna för det år det är uppehåll kommer fördelas på de år intag sker.
Var kommer handledningen på klientarbetet att ske, vilken ort?
Vi strävar efter att kunna erbjuda handledning så nära bostads/arbetsort som möjligt men vid de tillfällen det inte går hålls handledningen på plats i Umeå. Umeå universitet ansvarar för att utse och kontraktera handledare på programmet.
Hur mycket eget arbete krävs under utbildningstiden?
Programmet ges på 50% av heltid, vilket innebär att du ska beräkna att lägga ner 20 timmar per vecka under studietiden.
Hur ofta sker samlingar i Umeå?
Samlingarna är två dagar i rad och sker 4-5 gånger per termin i Umeå.
Är Campus-samlingarna obligatoriska?
Det är de examinerande inslagen som är obligatoriska och anges i schemat. Vanligtvis ingår examinerande inslag vid varje tillfälle.
Ska man gå i egenterapi under utbildningen?
Nej, det ingår inte egenterapi inom ramen för programmet. Egenterapi är heller inget krav som ställs för att kunna bli behörig.
Examensbevis för psykoterapeutprogrammet med inriktning Specialistpsykolog
För den som är psykolog och genomför utbildningen med godkänt resultat utfärdas en examen som Psykoterapeutexamen med inriktning Specialistpsykolog i psykologisk behandling/psykoterapi (Psychologist with specialty in Psychological treatment/Psychotherapy).
Utbildningen som Umeå universitet ger är ej ackrediterad av Psykologförbundet. Utbildningen för psykologer I Sverige är ej reglerad på nationell nivå, och specialisttiteln är därmed inte en skyddad/reglerad titel.
Inom Psykologförbundet pågår ett förändringsarbete med syfte att öka samarbetet med lärosäten och regioner. På psykologförbundets hemsida framgår det att förbundsstyrelsen landat i beslutet att lämna över huvudmannaskapet för specialistutbildningen/ackrediteringen att drivas och administreras av aktörer som regioner och lärosäten. Utifrån förbundsstyrelsens beslut har det nu skapats ett samverkansråd med representanter från regioner och universitet, alla med stor erfarenhet från specialistordningen som arbetar vidare med frågan.
Här kan du läsa mer om Psykologförbundets pågående arbete:
https://www.psykologforbundet.se/Specialistutbildning/specialist-nyhetsarkiv/panelsamtal-om-specialistutbildningen-datid-nutid-och-framtid/
Regeringen har också tillsatt en utredning med sikte på nationell reglering av specialistförordning för psykologer:
https://www.regeringen.se/contentassets/f568fa41b47f4e4580ffa5dec440f512/dir-2023-148.pdf
Vilka datum gäller för campusdagar vt-25?
Vårterminen 2025 läser både studenter som går psykoterapeutprogrammet med allmän inriktning och de studenter som går specialistinriktning två kurser parallellt: Introduktionskursen, 7,5 hp samt Forskningsmetodik och psykoterapiforskning, 7,5 hp. Handledning och klientarbete startar först ht-25. Det första året delar vi inte in undervisningen i fördjupningsområdena KBT och PDT. Termin 3,4 och 5 är däremot fördjupningsterminer då studenter läser kurserna som heter Psykoterapeutisk teori och metod 1,2 och 3 KBT eller PDT (15 hp vardera termin). Däremot kommer studenter den här vårterminen att ha lite olika examinationsupplägg beroende på om man går det allmänna psykoterapeutprogammet eller specialistinriktningen.
Vi har sammanlagt fem undervisningstillfällen på campus med två föreläsningsdagar/tillfälle under vårterminen. Vi träffas alltid onsdagar kl 10-16:30 och torsdagar kl 8:30-15:00.
Så här ser fördelningen av schemadagarna ut för de båda kurserna under hela terminen för både studenter som går allmän inriktning och de studenter som går specialistinriktningen:
Omgång 1:
Ons 29/1 Introduktionskurs
Torsd 30/1 Forskningsmetodik och psykoterapiforskning
Omgång 2:
Ons 12/3 Forskningsmetodik och psykoterapiforskning
Torsd 13/3 Introduktionskurs
Omgång 3:
Ons 9/4 Introduktionskurs
Torsd 10/4 Forskningsmetodik och psykoterapiforskning
Omgång 4:
Ons 7/5 Introduktionskurs
Torsd 8/5 Forskningsmetodik och psykoterapiforskning
Omgång 5:
Ons 4/6 Forskningsmetodik och psykoterapiforskning
Torsd 5/6 Introduktionskurs