TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Varmt välkommen till Programmet i statistik och data science! I det här brevet hittar du viktig information som du behöver inför programstarten. Innan du kan påbörja den inledande kursen Statistik A1 är det några saker du måste göra, här får du veta vad, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Vi ses i höst!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
När: 26 augusti - 2 september
När du tackat ja till din plats, måste du registrera dig på programmets första kurs Statistik A1, 15hp. Det gör du online via Ladok för studenter.
För att registrera dig krävs att du först har aktiverat ditt Umu-id, se informationen tidigare i välkomstbrevet.
Det är viktigt att du registrerar dig i tid, annars riskerar du att tappa platsen på programmet. Om du av någon anledning inte kan registrera dig inom registreringsperioden, kontakta oss.
Programsamordnare
Maria Karlsson
Studieadministratör
Katarina Kempe
Upprop måndag den 2 september
Tid: kl 09.00
När: 2 september kl 09.00
Var: SAM.A.233, Samhällsvetarhuset (länk till karta)
Innan första kursen börjar bjuder vi in dig som ny programstudent till en välkomstträff och upprop. Här får du träffa de övriga studenterna som är nya på programmet och några av oss som jobbar närmast programmet. Du får veta mer om vad du kan förvänta dig av programmet du är antagen till och information om Handelshögskolan vid Umeå universitet.
Träffen är valfri att delta vid, men kan du inte vara med måste du meddela oss det i förväg.
När: 2 september kl 10.15
Var: UB.A.220 - Lindellhallen (länk till karta)
Den 2 september kl 10.15 börjar terminen på riktigt när den första kursen startar. Den första kursen, Statistik A1, kommer du och de andra studenterna på programmet att läsa tillsammans med studenter från Civilekonomprogrammet med inriktning mot handel och logistik, Civilekonomprogrammet med inriktning mot Service Management, Politices kandidatprogrammet och med studenter som läser den som fristående kurs. Totalt är det ca 150 studenter som kommer att läsa Statistik A1.
Den andra kursen, Statistik A2, kommer du och de andra studenterna på programmet att läsa tillsammans med fristående kursare. Totalt är det ca 40 studenter som kommer att läsa Statistik A2. Den kursen startar den 1 november.
Mer information om kurserna hittar du i deras respektive välkomstbrev.
Välkomstbrev för kursen Statistik A1
Välkomstbrev för kursen Statistik A2
När: 10 september kl 09.15
Var: SAM.A.323, Samhällsvetarhuset (länk till karta)
Under terminens andra vecka anordnar vi en träff bara för er programstudenter igen. Då kommer vi bland annat att genomföra en workshop om universitetsstudier mm.
Nordpol är en del av Umeå studentkår, och den förening du kommer att tillhöra under din studietid vid Programmet i statistik och data science. Nordpol finns till för dig som student; vi anordnar både sociala aktiviteter och bevakar dina rättigheter. Det är dessutom vi som anordnar din mottagning, den vill du inte missa!
Våra generaler och faddrar har fullt upp med att planera höstens mottagning som förväntas börja den 31 augusti. Under mottagningen behöver ni studenter inte vara medlemmar i Nordpol.
Fullständig information, samt schema, kommer närmare inpå mottagningsstarten. Håll utkik i din inkorg och skräppost! Har du inte fått ditt mail senast 10 dagar innan start, eller har någon annan fråga, tveka inte att höra av dig till: mottagning@nordpol.se, eller kika in på Nordpols hemsida.
Det ska bli roligt att lära känna dig! //Nordpol, generalerna och faddrarna
Här börjar din resa mot att bli statistiker eller data scientist när du får lära dig metoder och tekniker för att analysera och tolka datamängder, göra datavisualiseringar, upptäcka och förstå samband samt göra prediktioner m.m. Programmet ger dig även kunskap och kompetens inom programmering, databashantering och matematik som är viktiga för en statistiker/data scientist. Behovet av statistiker/data scientist är stort då stora mängder data samlas in överallt; av företag, myndigheter och organisationer. Efter utbildningen kan du hjälpa dem att gå från data till insikt!
Under din utbildning erbjuds du möjlighet att göra praktik och du har chansen att studera utomlands, vilket ger dig värdefulla erfarenheter och en möjlig konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Umeå Universitet erbjuder över 300 utbytesplatser i 40 olika länder, så världen ligger öppen för dig.
Vi är glada över att vara en del av ett internationellt respekterat och nationellt inflytelserikt lärosäte. Vår vision är att vara bland de bästa i Sverige när det kommer till utbildning. Under din tid hos oss kommer du att träffa experter, beslutsfattare och företagare som alla bidrar till din utveckling.
Vi erbjuder utbildning som balanserar både bredd och djup, och som förbereder dig för en karriär inom såväl privat som offentlig sektor. Våra studenter är eftertraktade på arbetsmarknaden, och våra alumner finns över hela världen.
Umeå är en fantastisk plats att studera på! Med cirka 37 000 studenter är staden både ung och dynamisk, och full av kulturella och sociala möjligheter. Från stora sportanläggningar som IKSU till mysiga kaféer och ett brett utbud av studentföreningar – här finns allt du behöver.
Naturen är alltid nära, vilket ger dig chans att njuta av friluftsliv året runt. Stadens utmärkta kommunikationer med både flyg och tåg gör det enkelt för dig att ta dig till och från Umeå. Inom staden cyklar du snabbt mellan boende, campus och centrum, vilket ger dig mer tid att uppleva allt som Umeå har att erbjuda.
När: 11 juli - 19 juli
Under sommaren kommer programstudenten Ludvig Forsmark att ringa dig som blivit antagen till programmet för att stämma av eventuella frågor du har inför terminsstart. Som student kan Ludvig bland annat svara på frågor om hur det är att plugga vid programmet, om Umeås studentliv och om mottagningen.
Om det ringer någon från ett okänt nummer mellan 11 juli och 19 juli kan det vara han, så var inte rädd att svara.
Behöver du komma i kontakt med universitetet under sommaren hör du i första hand av dig till Infocenter. Du kan skriva dina frågor direkt i kontaktformuläret längst ner i detta välkomstbrev, eller ringa under deras öppettider.
Klicka här för kontaktuppgifter och aktuella öppettider
Jag som är programsamordnare för ditt program heter Maria Karlsson. Under perioden 3 juli - 7 augusti är jag på semester och bevakar mejlen sporadiskt, men svarar så fort som möjligt.
Från och med den 8 augusti är jag åter på plats och då är du välkommen med dina frågor direkt till mig!
Programsamordnare
Maria Karlsson
Sök alltid studiemedel för två terminer med start på en hösttermin. Sök därför för perioden 2024-09-02 till 2025-06-08.
Har du frågor rörande studiemedel, hör av dig direkt till CSN.
På studentwebben har Umeå universitet samlat viktig information som du har nytta av både inför och under hela din studietid. Här hittar du bland annat scheman, Ladok, där du bland annat registrerar dig till kurser och anmäler dig till salstentor, Canvas och Microsoft 365.
Canvas är universitets lärplattform. Här tar du bland annat del av kursinnehåll, kommunicerar med lärare och lämnar in uppgifter. Varje kurs har sin egen canvassida, som du får tillgång när du registrerar dig på kursen.
Programmet har även en programsida i Canvas, som du kommer få tillgång till vid terminsstarten. Här hittar du information som är viktig under hela studietiden och här kommunicerar vi som jobbar med programmet sådant som inte är kopplat till en specifik kurs.
För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (Umu-id) samt ha aktiverat multifaktorautentisering (MFA).
Kursplanen beskriver bland annat vad en kurs handlar om, vad som krävs för att vara behörig, vad du förväntas kunna när du gått klart kursen (FSR) och hur du examineras. I kursplanen hittar du även kurslitteraturen.
Under utbildningen kommer du att läsa många kurser och enklaste sättet att hitta en kursplan är via verktyget Kursplanesök, genom att ange antingen kursens namn eller kurskod.
Första terminens kurser heter Statistik A1 och Statistik A2 och har kurskoderna 2ST005 respektive 2ST006.
Som ny på universitet är det inte alltid lätt att hitta vart du ska innan du lärt känna campus. Till din hjälp har du den digitala kartan MazeMap, där du enkelt kan söka efter en sal du inte hittar.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.