Engelskt namn: Programme in Media and Communication Studies
Denna utbildningsplan gäller: HT22 och tillsvidare
Programkod: HGMED
Högskolepoäng: 180
Ansvarig fakultet: Humanistiska fakulteten
Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2012-05-31
Reviderad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2021-09-13
Grundläggande behörighet och Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor. Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Arts. Examen utfärdas huvudområdet Medie- och kommunikationsvetenskap.
[Högskolelagen 1 kap 8 §] Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i
gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock besluta om undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen skall studenten
För kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap skall studenten kunna
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Examination sker fortlöpande både individuellt och i grupp, muntligt och skriftligt. Vid studier tillsammans med Programmen för Journalistik samt Programmet för Medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning kan examinationsformerna i de olika programmen skilja sig från varandra. Se vidare om examination i kursplanen för respektive termin.
Utbildningen riktar sig mot en bransch där upphovsrätt, källkritik och sanningsanspråk är centrala koncept. Plagiat och andra typer av vilseledande vid examination ses därför som särskilt allvarliga överträdelser.
Om inte annat anges i kursplanen för en viss kurs eller visst moment sker examination enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Studenten har rätt att överklaga beslut om avslag. Detta ska göras skriftligt till Överklagandenämnden för högskolan, inom tre veckor från den dag studenten fick ta del av beslutet. Studenten ska då skicka sin motivering och önskemål om ändring till Umeå universitet som sedan skickar det vidare till Överklagandenämnden för högskolan.
Det första året läses tillsammans med studenterna på Programmet för strategisk kommunikation, Journalistikprogrammet respektive fristående kurser i Medie- och kommunikationsvetenskap. Studierna inriktas då mot allmänna kunskaper samt forskningsmetoder och teorier kring journalistik, medier och kommunikation.
Efter det första årets kurser i huvudämnet medie- och kommunikationsvetenskap följer två år med tillvals- och fördjupningsstudier. Utbildningens öppna upplägg möjliggör studier anpassade efter olika personliga intressen och framtidsmål och är särskilt lämplig för den som önskar studera utomlands.
År 1
Programmets första år är ett basår i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap. Studenten introduceras i centrala begrepp,
hantverk och programvaror samt introduceras i teorier om förhållandet mellan kultur, medier och samhälle. Språk, teori och metod omsätts också i ett B-uppsatsarbete.
År 2
Andra året läser den studerande valfria tillvalskurser som ger en individuell inriktning åt utbildningen. Här finns till exempel god möjlighet att läsa terminer vid utländska lärosäten. Alla kurser sökes i öppen konkurrens.
Studenter på programmet ges även, i mån av plats, möjlighet att söka Termin 3 på Programmet för strategisk kommunikation respektive Journalistprogrammet och läsa dem som fristående kurser.
År 3
Under det tredje året ägnas första terminen åt fördjupning av teoretiska och metodologiska studier i medie- och kommunikationsvetenskap. Terminen avslutas med ett självständigt examensarbete. Under andra terminen profileras den studerandes programstudier genom ytterligare studier i valfritt ämne. Möjlighet till yrkespraktik finns i formen av en valbar kurs.
Student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på de baskurser som ges inom ramen för programmet. En förutsättning för att få läsa en kurs är dock att studenten uppfyller de förkunskapskrav som anges i respektive kursplan.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, studentfackliga uppdrag eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Ansökan om anstånd lämnas till Studentcentrum.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Studieuppehåll innebär ett uppehåll i studierna som i förväg anmälts till högskolan av studenten. Om studenten bedöms ha särskilda skäl att få fortsätta studierna efter uppehållet ska universitetet besluta om att bevilja platsgaranti vid viss termin efter studieuppehållet. Med särskilda skäl avses medicinska, sociala eller andra skäl (till exempel föräldraledighet) som påverkar den studerandes möjligheter att fullfölja programmet i normal tid. Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programföreståndaren eller motsvarande.