"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Projektverktygen som jag fått med mig har jag kunnat använda både privat och i arbeten som inte drivs i projektform"

Oscar Sundelin läste Programmet för kulturentreprenörskap. Idag är Oscar egenföretagare och gör konsultarbeten som samordnare för kulturprojekt, arrangerar spelningar med sitt coverband och skriver musik.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Friheten att få bestämma mina arbetstider själv och hur jag ska genomföra mina uppdrag. Jag har insett allt mer att jag trivs bäst när jag får ta egna beslut och ha större ansvar över vad jag gör och hur jag ska göra det.

Var arbetslivet som du tänkte dig när du pluggade?

– Både ja och nej. Under utbildningen jobbade vi mycket efter "learning by doing"-principen och det har gjort att jag fått bra självförtroende när det kommer till att genomföra projekt och hantera eventuella utmaningar som uppstår. Den största skillnaden är att man under utbildningen är i en safe zone som gör att man kan göra egna projekt bara för att man vill, medan de projekt som sker i "verkligheten" görs utifrån vad det finns för efterfrågan.

Vilka kompetenser tog du med dig från utbildningen till de jobb du har idag?

– Kunskapen och erfarenheten att driva projekt i grupp är guld värd. Projektverktygen som jag fått med mig har jag kunnat använda både privat och i arbeten som inte drivs i projektform. Exempelvis jobbade jag ett tag i receptionen på ett gym och införde en digital kanban-tavla för att samla allt från aktuella kampanjer och feedback från medlemmar till utrustning som behövde lagas. Väldigt uppskattat! 

– Har också haft stor nytta av allt jag lärt mig om gruppdynamik, både praktiskt och genom kurslitteraturen. Det har hjälpt mig ha förståelse för vad jag kan förvänta mig av medarbetare och bandkamrater och hur vi kan utveckla våra arbetssätt och vår kommunikation med varandra. Hur mycket man än lär sig om gruppdynamik så finns det ingen "one-size-fits-all"-lösning och det har varit en viktig lärdom.

Vad kommer du ihåg som extra bra med utbildningen?

– Att få jobba praktiskt med projekt och hur nära man kommer sina kurskamrater när man jobbar så tätt ihop. Vi hade en väldigt öppen och ärlig kommunikation med varandra vilket gjorde att vi kunde stötta varandra på ett personligt plan, något som var väldigt lärorikt och utvecklande.

Hur var lärarna?

– Stöttande och hjälpsamma. Jag minns att några av mina kurskamrater blev frustrerade på att de inte fick tydligare instruktioner till vissa uppgifter och lärarna var lyhörda och anpassade sig efter det. I efterhand så tror jag de flesta av oss haft nytta av att jobba efter öppna och abstrakta instruktioner. Det tvingade oss att vara kreativ i hur vi tacklar uppgifter och i "verkligheten" får man allt som oftast varken tydliga eller konkreta instruktioner i hur man förverkligar och genomför kulturprojekt.

Varför valde du just den här utbildningen?

– Det var lite av en slump. Jag hade ett jobb jag inte trivdes med och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Min dåvarande flickvän hade sökt utbildningen och när jag läste om den blev jag intresserad att söka också. Jag gjorde en sen anmälan och kom in och är så himla glad att jag gjorde det.

Hur var det att studera vid Umeå universitet och i Umeå?

– Det var toppen! Umeå är en väldigt trevlig studentstad som det händer mycket i och den växer så det knakar. Det finns bra kollektivtrafik och cykelvägarna är grymma.

Var det svårt att studera på universitet?

– Ja det var utmanande men ack så värdefullt. Efter att ha skrivit både B-uppsats och C-uppsats samt ett par projektrapporter känns det som att man kan ta sig an vad som helst. 

Vad för råd ger du till blivande studenter som funderar över att läsa Programmet för kulturentreprenörskap? 

– Om du är intresserad av att jobba med kultur så är den här utbildningen klockren. Oavsett om du vill jobba kommunalt/regionalt, på studieförbund eller med eget företag får du de verktyg du behöver genom Programmet för Kulturentreprenörskap. Se till att ta hjälp av dina kurskamrater under utbildningen och ventilera när det känns tungt bara, för det kommer det att göra emellanåt.

– Om du vill jobba med eget företag efter utbildningen eller är nyfiken på hur det är att jobba i eget företag skulle jag tipsa om att starta det redan under utbildningen och att söka dig till de olika entreprenörskaps-/företagsprogram som finns lite här och var på universitetet. Uminova Innovation och eXpression är bra ställen att börja på.

Oscar Sundelin

Bor: I Örnsköldsvik

Jobbar som: Egenföretagare

Gillar: Musik, ny teknik och träning

Läser just nu: Blir mest lokaltidningar nu för tiden. Skulle vilja läsa mer böcker dock.

Lyssnar på: Ljudboken Originals av Adam Grant. Inspirerande lyssning!

Studenttiden i Umeå med tre ord: Ångest, kärlek, berikande

Publicerad: 2020-01-03