Vill du bättre förstå vår tids samhällsutmaningar och aktivt bidra till lösningar? Masterprogrammet i sociologi ger dig de verktyg som behövs. Du får möjlighet att fördjupa dig inom sociologins unika perspektiv på samhället, studera utomlands samt göra praktik på arbetsplatser där sociologiska kunskaper kommer till användning. Om du söker en utbildning som förbereder både för forskarutbildning och kvalificerade karriärmöjligheter utanför universitetet – då är detta program något för dig!
Programmet riktar sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper inom sociologi för att bättre förstå aktuella samhällsutmaningar såsom välfärd, migration, miljö och klimat. Du får kunskap om hur sociologins unika perspektiv kan tillämpas på bred front för att förstå olika aspekter av samhället. Utbildningen ger dig inte bara möjlighet att fördjupa dig inom ämnet och utforska aktuell sociologisk forskning utifrån dina egna intressen, utan den öppnar också upp för spännande möjligheter till internationella studier och praktik på arbetsplatser där sociologin kan omsättas till konkret arbete.
Under termin ett läser du först en kurs i sociologi med fokus på teori och sedan skriver du en forskningsöversikt utifrån ditt intresse av fördjupning. Termin två inleds med en metodkurs. Sedan väljer du om du vill skriva en magisteruppsats, göra praktik eller läsa en egen vald kurs. Under termin tre läser du sedan kurser som ger en djupare förståelse för dagens samhällsutmaningar utifrån sociologiska perspektiv. Fjärde och sista terminen skriver du antingen en större masteruppsats eller en mindre masteruppsats om du redan har skrivit en magisteruppsats. Om du skriver en mindre masteruppsats kan du även göra praktik eller läsa en egen vald kurs.
Programmet är en tvåårig utbildning på heltid som du läser på campus i Umeå. Det är möjligt att inom programmet läsa ett år och ta magisterexamen eller två år och ta en masterexamen.
De flesta kurser ges på svenska, förutom kurserna under tredje terminen som ges på engelska. En stor del av kurslitteraturen är på engelska.
Under andra eller fjärde terminen kan du göra en tio veckors lång praktik där du får pröva och utveckla din förmåga att integrera teori med praktik på en arbetsplats. Du ansvarar själv för att söka en egen vald praktikplats, men får stöd av din program- och studievägledare under processens gång. Arbetsuppgifterna ska vara av kvalificerad karaktär som du som student kan få nytta av både i din utbildning och i din framtida karriär.
Om du vill kan du läsa delar av utbildningen utomlands. Studier utomlands ger ett vidgat perspektiv på samhället och livet i stort och är en unik möjlighet att utvecklas och uppleva något nytt. Du förbättrar även dina språkkunskaper – något som är meriterande i arbetslivet när många har en akademisk examen, men betydligt färre har pluggat utomlands.
Termin 1
Sociologisk teori 15 hp
Sociologisk forskningsöversikt 15 hp
Termin 2
Vetenskaplig metod 15 hp
Studieväg 1: Magisteruppsats i sociologi 15 hp
Studieväg 2: Valbar kurs 15 hp eller Praktik 15 hp
Termin 3
Sociologiska perspektiv på politiska attityder 7,5 hp
Sociologiska perspektiv på arbete och familj 7,5 hp
Sociologiska perspektiv på globalisering och migration 7,5 hp
Sociologiska perspektiv på människa och miljö 7,5 hp
Termin 4
Studieväg 1: Valbar kurs 15 hp eller Praktik 15 hp / Masteruppsats i sociologi 15 hp
Studieväg 2: Masteruppsats i sociologi 30 hp
Efter utbildningen har du möjlighet att söka forskarutbildning inom sociologi och i vissa fall inom närliggande samhällsvetenskapliga ämnen. Programmet öppnar också upp för kvalificerade karriärmöjligheter utanför universitetet såsom förändrings- och utvecklingsarbete eller utrednings- och utvärderingsarbete vid departement, myndigheter, regioner och kommuner samt inom ideella och privata organisationer.
Tidigare studenter med magister- eller masterexamen i sociologi från Umeå universitet har bland annat fått arbete som brottsförebyggande samordnare, departementssekreterare, sakkunnig i jämställdhet och regional utredare. Studenter har också startat egna företag inom utredningsverksamhet eller som konsulter inom områden som jämlikhet, mångfald och inkludering.
Efter utbildningen kan du söka dig vidare till forskarutbildning. Du blir behörig att söka doktorandtjänster med en magisterexamen.