"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Roger uppskattade mixen av teori och praktiska uppgifter

Roger Vila åkte till Norge för ett Erasmus-utbyte och tyckte så mycket om den skandinaviska studiemiljön att han bestämde sig för att ta sin magisterexamen vid Umeå universitet. Efter sin examen i robotik och reglerteknik är han nu tillbaka i sitt hemland Spanien och arbetar som applikationsingenjör på B&R Industrial Automation i Barcelona.

– På spanska universitet är nästan allt teoretiskt, läraren framför tavlan förklarar något och sedan går du hem och läser och försöker förstå, säger han. I Norge i Sverige är det annorlunda, det finns en större blandning mellan det teoretiska och det praktiska. De flesta kurser baseras på uppgifter där man måste tänka utanför lådan och undersöka saker och för mig var det bra träning eftersom det är så man senare gör saker i sitt yrkesliv.

Strax efter att ha återvänt till Spanien efter avslutad magisterexamen fick Roger Vila jobb på B&R Industrial Automation i Barcelona, ​​där han fortfarande arbetar. Företaget har cirka 40 anställda i Barcelona. Det är ett österrikiskt företag med cirka 4 000 anställda över hela världen. Sedan 2017 tillhör det ABB-koncernen.

Gör maskinernas "hjärnor"

B&R Industrial Automation är specialiserat på att designa och tillhandahålla kontrollsystem, HMI och rörelsekontrollkomponenter. Företaget har olika typer av kunder som de förser med all elektronik de behöver för att bygga sina industrimaskiner.

– Vi skapar maskinernas ”hjärnor” och programmerar dem. Många av våra kunder här i Spanien finns inom förpackningsindustrin. Mitt jobb består av många delar, jag gör små applikationer för maskinerna, jag ger teknisk support till våra kunder och de kommer också till vårt kontor för att lära sig att använda de system vi tillhandahåller, säger Roger.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det inte är repetitivt! Innan jag började arbeta där var en av de saker jag fruktade att jag skulle göra samma sak om och om igen. Även om det är komplicerade saker blir jag lätt uttråkad. Men nya saker dyker upp hela tiden och du måste vara uppdaterad med all teknik vi använder. En vecka gör jag lite programmering, en annan tar jag bilen för att besöka en kund som har problem och så vidare, så det är inte alltid likadant.

Kan växa inom företaget

Att arbeta för ett stort företag har många fördelar, tycker Roger. Han kan växa inom företaget, lära sig nya saker, utvecklas och få nya tjänster, till exempel inom försäljning eller forskning och utveckling. Av den anledningen har han hittills varit nöjd med att stanna kvar i samma företag.

Hur tycker du att dina studier har förberett dig för det jobb du har nu?
– Jag tänker att man på universitetet lär sig hur man lär sig. Studierna hjälper dig att få självförtroende att tänka att du kan klara vad folk ber dig om. Även om jag inte har någon aning om hur jag gör något vet jag att jag har förmåga att ta reda på saker och kunna förstå komplicerade begrepp, säger Roger.


Var det lätt att få jobb?
– När jag tittar på mina medstudenter så gör vi i dag väldigt olika saker, så jag skulle säga att den akademiska bakgrund jag fick ger dig många möjligheter.

"Jag är inte ett fan av trånga platser"

Under sin kandidatutbildning i elektronik beslöt Roger Vila att åka till Norge som utbytesstudent i ett halvår. Genom Erasmus-programmet studerade han vid universitetet i Trondheim. Han gillade det mycket, så mycket att han bestämde sig för att flytta längre norrut och till Sverige för sin master.

– För mig verkade Umeå som en stad som liknar Trondheim och jag är inte ett fan av trånga platser, så jag tror att jag valde klokt. Jag kollade in universitetet och var övertygad om att det skulle vara mitt ställe. Ibland får jag bara en känsla i mitt hjärta att något kommer att vara rätt och sedan följer jag det.

De första sex månaderna i Umeå var utmanande, han var tvungen att studera hårt och samtidigt lära känna staden och hitta vänner. Men efter det blev det lättare och Roger tänkte till och med att stanna i Sverige efter examen.

– Universitetets faciliteter är fantastiska, biblioteket, cafeteriorna och så vidare. Du har gott om utrymme att studera i en lugn miljö jämfört med spanska universitet som ofta är ganska överbefolkade. Jag tyckte om att springa runt sjön Nydala, bada och träna på Iksus idrottsanläggning. Jag fann mina närmaste vänner på programmet och har fortfarande kontakt med dem.

Att hitta boende var lite svårt, till slut delade Roger en lägenhet och några av hans lägenhetskompisar blev riktiga vänner. Han rekommenderar nya studenter att ställa sig i kö hos Bostaden så snart de blir antagna till ett program vid universitetet.

Masterprogram tenderar att ha få studenter. Under det första året var de åtta-tio, men det andra året bara tre-fyra och på vissa kurser bara två studenter. Det är synd, tycker Roger, eftersom han hade mycket trevliga lärare och tyckte att utbildningen erbjuder hög kvalitet. Uppgifterna i de olika kurserna var varierande och praktiska.

Coola och lekfulla uppgifter

– Vi fick programmera och bygga våra egna robotar. I en kurs till exempel programmerade vi en rengöringsrobot, i en annan en robotarm och i en annan fäste vi en kamera till en robot som plockade upp kuber efter färg och monterade dem i en specifik struktur.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera robotik och reglerteknik i Umeå. Varför ska de välja det?
– För att det är kul! Jag är den typ av person som gillar att hålla på i datorn men också att se saker och ting röra sig. Robotik finns mittemellan datavetenskap och maskinteknik. Jag blev också förvånad över att så många uppgifter var coola och lekfulla att göra, de kändes mer som spel än studier, säger Roger.

När du valde vad du skulle studera, valde du utifrån dina intressen eller var du strategisk och tänkte på framtida anställning?
– Intressen, jag är helt emot att bara studera något du tror kommer göra det lättare att hitta ett jobb, säger Roger. Jag har många vänner som gjort så och nu är de inte nöjda med sina jobb. Du tillbringar mycket tid på jobbet, så på lång sikt är det viktigt att arbeta med något du gillar.

Åren han tillbringade i Umeå finns med honom som en tid han trivdes bra.

– En av de saker jag kommer ihåg är sommaren innan jag var klar, då jag stannade i Umeå och skrev mitt examensarbete. Det var en av de bästa somrarna jag har upplevt och jag besökte platser i närheten av Umeå som jag inte hade haft tid att besöka tidigare. Det var varmt och ljuset gav dig en slags eufori, du visste inte varför men var liksom glad hela tiden.

Läs mer om masterprogrammet i robotik och reglerteknik

FAKTA Roger Vila

Ålder: 30.
Från: Cardedeu, en liten stad nära Barcelona.
Bor: Ametlla del Valles, också en liten stad nära Barcelona
Familj: singel.
Utbildning: kandidatexamen i elektronik, Barcelona, ​​och magisterexamen i robotik och reglerteknik vid Umeå universitet, tog examen 2016.
Arbete: applikationsingenjör på B&R Industrial Automation.
På min fritid: Jag spelade en hel del handboll förut, men nu är jag mer intresserad av vandring och klättring.
Umeå med 3 ord: Mysigt. Vinter. Andra hem.
Mig själv med 3 ord: Vänlig. Nyfiken. Envis.
Det gör jag om tio år: Jag vet inte, jag ändrar mig så ofta, men jag föreställer mig att jag har en egen familj och arbetar antingen i Spanien eller utomlands.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2020-09-04