"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Leon arbetar som systemingenjör med däcktryckssensorer

Att jobba med däcktrycksövervakning i fordon och systemdemonstrationer är en del av vardagen för Leon Amkoff sedan han tog en masterexamen i robotik och reglerteknik vid Umeå universitet. Under sin masterutbildning skrev Leon sitt examensarbete vid ett ledande teknikföretag i Linköping och sedan dess har han fått en fast anställning och trivs bra med yrkets varierande arbetsuppgifter.

Företaget där Leon arbetar specialiserar sig på däcktrycksövervakning i personbilar och tekniken som företaget utvecklat används i dag i över 85 miljoner fordon världen över. Leon studerade inledningsvis till högskoleingenjör och specialiserade sig inom elektronik och datateknik. Därefter valde han en påbyggnadsutbildning inom robotik och reglerteknik och hans utbildning har efter examen gett honom en bred kompetens på arbetsmarknaden.

Som systemingenjör är Leons arbetsdag mångsidig och involverar allt från att arbeta med matematiska modeller och simuleringar av fordon till  förberedelser inför systemdemonstrationer för potentiella kunder.

– Jag har stor möjlighet att prova på och utvecklas inom olika arbetsområden. Hittills har jag varit med i tre olika team och testat på olika projekt och uppgifter, vilket jag trivs mycket bra med, berättar Leon.

Masterutbildningen gav breda kompetenser

Leon anser att hans utbildning har gett honom en stadig grund i arbetslivet trots att han inledningsvis var orolig över att hans utbildning skulle vara för smal. Väl på arbetsplatsen har han nu fått möjligheten att utvecklas inom flera områden eftersom universitetsstudierna gett honom en bred grundkompetens att bygga vidare på.

– Utbildningen förbättrade mitt logiska tänkande och förmågan att ta till mig ny kunskap. Under utbildningen pluggade vi ganska komplicerade saker, men med tiden har jag fått erfara att man ibland når samma resultat mer tillförlitligt med enklare algoritmer i förhållande till vad universitetet
förberedde oss på, tillägger han.

"Roligt att tillämpa matematiken"

Under utbildningen minns Leon labbtillfällena särskilt bra. Han och kurskamraterna programmerade ofta radiostyrda bilar och genomförde olika programmeringsprojekt där de praktiskt kunde testa sin teoretiska kunskap.

– Jag tyckte att de flesta kurserna var roliga, men det var speciellt roligt att tillämpa matematiken inom olika områden, säger han.

Enligt Leon kom det en brytningspunkt under utbildningen då han insåg vad alla matematikstudier kunde användas till:

– Det var väldigt kul när jag studerade robotik och märkte hur man kunde få små robotar att fungera med hjälp av matematiska funktioner. Det finns så otroligt mycket som man kan göra med bara matematik, medan det kan kännas ganska abstrakt ibland när man bara sitter och tittar på endast
ekvationer, säger Leon.

Om han skulle ge råd till någon som funderar på att läsa samma utbildning, skulle det vara en uppmaning att bara göra det. Man kan väga för- och nackdelar med alla utbildningar menar han, men i fall man är teknik eller innovationsintresserad så är robotik och reglerteknik spännande att
studera.

– Det var jätteroliga och givande år som gav mig kompetensen jag behövde för att få ett fantastiskt jobb, avslutar Leon.

Läs mer om masterprogrammet i robotik och reglerteknik

FAKTA Leon Amkoff

Ålder: 32.
Kommer från: Umeå.
Bor: Linköping.
Familj: Bor med sambo.
Utbildning: Läste först till högskoleingenjör i elektronik och datateknik på Umeå universitet, sedan masterprogrammet i robotik och reglerteknik.
Jobb: Systemingenjör på Nira Dynamics.
Gör på fritiden: Tränar, är i naturen, vandrar, är med familj och vänner.
Umeå med 3 ord: Hemma, mysigt, trevligt.
Mig själv med 3 ord: Glad, nyfiken, lugn.
Det gör jag om 10 år: Hoppas på att jobba med att utveckla ny spännande teknik.

Intervju: Alva Dahlblom

Publicerad: 2023-12-08