Masterprogrammet i robotik och reglerteknik är tvärvetenskapligt. Kurserna omfattar viktiga delar inom robotteknik, till exempel autonoma system, utomhusrobotik, artificiell intelligens, datorseende, mobila robotar, inbyggda system och reglerteknik. Föreläsningar, laborationer, projektarbeten och inlämningsuppgifter är kopplade till pågående forskning vid universitetet.
"Jag känner att jag får jobba med något större, att rädda liv på vägarna."
"Det var väldigt kul när jag studerade robotik och märkte hur man kunde få små robotar att fungera med hjälp av matematiska funktioner. "
"Jag tänker att man på universitetet lär sig hur man lär sig. Studierna hjälper dig att få självförtroende att tänka att du kan klara vad folk ber dig om. "
Programmet erbjuder en heltäckande utbildning genom föreläsningar, gruppövningar, seminarier, laborationer, inlämningsuppgifter och projekt. En betydande del av kurserna involverar praktiska laborationer med toppmodern mjukvara och hårdvara.
Dina studier kommer att fokusera på robotik, artificiell intelligens och kontrollsystem. Beroende på dina intressen kan du specialisera dig på antingen datavetenskap eller elektronik. Datavetenskapsspåret betonar artificiell intelligens, maskininlärning, människa-datorinteraktion och programmering, medan elektronikspåret fokuserar på matematiska styrsystem, elektronik och hårdvarurelaterade kurser.
Som student uppmuntras du att anpassa din utbildning genom att välja ytterligare kurser från en föreslagen lista eller andra alternativ i linje med dina intressen, som kan inkluderas i din examen. All undervisning bedrivs på engelska, men du har även möjlighet att läsa kurser på svenska.
Vanligtvis läser du två kurser parallellt under en period som är en halv termin. Varje studieperiod avslutas med en tentamensperiod. För varje kurs ges tre skriftliga provtillfällen per år. I programmet ingår också ett examensarbete om 30 hp, som försvaras muntligt och dokumenteras i form av en skriftlig examensrapport.
År 1:
Människocentrerad artificiell intelligens
Artificiell Intelligens – metoder och tillämpningar.
Linjära system.
Mekatronik.
Adaptiv reglerteknik.
Projektkurs i datorseende.
Bildbehandling.
Modellering inom robotik.
Valbara kurser.
År 2:
Inriktning elektronik:
Student Conference in Electronics and Mechatronics.
Telerobotik och tillämpad sensorfusion.
Optimal reglering av linjära system.
Reglermetoder för robotapplikationer.
Valbara kurser.
Examensarbete.
Inriktning datavetenskap:
Student Conference in Computing Science.
Valbara kurser.
Examensarbete.
Med en masterexamen i robotik och reglerteknik kan du arbeta inom forskning och utveckling av ny avancerad teknik. Det kan exempelvis vara nästa generations transportfordon, automatisering av byggmaskiner och anläggningsmaskiner, effektivisering av gruvmaskiner, processtyrning i fabriker, produkter med datorseende, simuleringsmjukvara, avancerade sensorsystem, intelligenta autonoma och obemannade farkoster, och bärbara system.
Det finns ett växande behov av kvalificerade ingenjörer som kan utveckla, designa, bygga och underhålla komplexa, automatiserade, och intelligenta system i dag och i framtiden.
Efter examen kan du börja på en forskarutbildning, vilket ger dig möjlighet att satsa på en akademisk karriär inom området.