"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Matous forskar om kol i den boreala regionen

Matous Jimel flyttade till Umeå för att studera arktiska och subarktiska ekosystem och deras betydelse för klimatförändringarna. Under utbildningen upplevde han att han togs på lika mycket allvar som en forskare i yrkeslivet. – Lärarna gav oss i uppgift att läsa vetenskapliga texter, och diskutera dem, och de såg till att vi verkligen förstod dem, säger Matous.

Matous Jimel kommer ursprungligen från Prag i Tjeckien där han studerade ett kandidatprogram i ekologisk- och evolutionär biologi. Valet av utbildning kommer från hans intresse för ekosystem, särskilt av subarktiska ekosystem och polarregionerna. 

– Polarområdena förändras mycket snabbare än de tempererade och till och med tropiska regionerna. På grund av att polarområdena förändras så snabbt ger det oss värdefulla inblickar i klimatförändringsmekanismer och potentiella globala effekter. Men det finns så klart andra saker som är viktiga, som mängden kol i jorden, vilket på sikt kan orsaka en icke-linjär ökad värmande effekt med ökade temperaturer, säger Matous.

Efter examen började han titta på platser där han kunde fortsätta sina studier med fokus på de arktiska ekosystemen. Valet föll på Umeå, en plats han besökte första gången för tio år sedan.

– Jag reste hela vägen från Tjeckien, längs med hela Sveriges östkust till norra Finland via buss. Jag besökte Umeå när Väven inte hade byggts än. Det är riktigt coolt att ha sett staden utvecklas på så kort tid. Och det var faktiskt något som lockade mig, att Umeå beryktades som en ung, dynamisk och snabbt föränderlig stad, säger Matous.

Fick inta forskarrollen redan som student

I Umeå valde Matous att studera masterprogrammet i ekologi. Han tyckte om flera av kurserna, men det han främst uppskattade var att han togs på lika mycket allvar som en forskare i yrkeslivet. 

– Vi fick redan då förutsättningarna för att inta rollen som forskare. Lärarna gav oss i uppgift att läsa vetenskapliga texter, och diskutera dem, och de såg till att vi verkligen förstod dem. När du diskuterar forskningspublikationer börjar du direkt fundera över hur du själv kan göra det, hur du kan göra det bättre, säger Matous.

Matous berättar att lärarna såg eleverna som jämlikar. Han tar upp att lärarna diskuterade vetenskapliga ämnen och forskning med eleverna som framtida forskare snarare än bara oerfarna studenter.

– Det faktum att jag är 30 år yngre än lärarna och inte åstadkommit lika mycket betyder inte att jag är sämre. Jag är bara någon som är på väg att uppnå dessa saker, säger Matous.

Undersöker kol i vattendrag

I dag jobbar Matous som doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet. Hans forskning fokuserar på ekosystem i den boreala regionen. Boreal syftar på den tempererade zonen på norra halvklotet.

Just nu arbetar Matous på ett projekt i Krycklans avrinningsområde utanför Vindeln. I projektet används påsar med löv som placeras i konstgjorda vattendrag. Matous analyserar sedan lövens förlorade massa, för att kunna undersöka kolet i strömmarnas effekt på mikrobiell förruttnelse.

– Den senaste månaden har jag varit mycket involverad i experimentet som pågår just nu, för snart kommer vintern. Om cirka 30 dagar kommer vi inte ha möjligheten att fortsätta med experimentet. Några dagar har jag behövt spendera 12 till 14 timmar på en helg bara med att försöka förbereda allting, säger Matous.

Vad är nästa steg i projektet?

– Vi ska försöka att applicera hela experimentet inom en labbmiljö, så att vi har bättre kontroll över allting; temperaturer, solljus, allt det där. Självklart kommer det bli mindre ”naturligt”, vilket betyder att vi kan missa några faktorer. Men för att ha bättre kontroll kan det vara enklare för att vi ska kunna lista ut detaljerna i förruttnelseprocessen, säger Matous.

Matous känner at han har hamnat rätt i forskningsfältet. Han beskriver sitt yrke som en möjlighet att tillfredsställa sin nyfikenhet, men också att hela tiden lära sig nya saker.

– Det känns som att det är en lekfull resa som också lär en viktiga kunskaper för livet som kan användas även utanför den akademiska världen, säger Matous.

Har du något tips till någon som funderar på att börja studera ekologi?

– Gör det. Den här platsen är riktigt bra för nätverkande inom ekologi, så om du funderar över att bli forskare eller att jobba för länsstyrelsen, är det här en riktigt bra plats för att börja, säger Matous.

Läs mer om masterprogrammet i ekologi

FAKTA Matous Jimel

Ålder: 28 år.
Kommer från: Prag, Tjeckien.
Bor: Tomtebo.
Familj: Sambo.
Utbildning: Masterprogrammet i ekologi, tog examen 2023.
Jobb: Doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Gör på fritiden: Gymmar, vandrar, debatterar.
Umeå med 3 ord: Lagom, väldigt beboelig, grön.
Mig själv med 3 ord: Nyfiken, aktiv, obeslutsam.
Det gör jag om 10 år: Jobbar kvar I den akademiska världen någonstans i Sverige.

Intervju & foto: Frida Endertorp

Publicerad: 2024-10-21