"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Skogen betyder mycket för mig”

När Jessica Tjäder började läsa biologi och geovetenskap på universitetet hade hon inte en tanke på att plugga på masternivå. Det kändes väldigt avancerat, tyckte hon. Nu tar hon snart examen från Masterprogrammet i ekologi och har redan jobb säkrat som handläggare på Skogsstyrelsen.

– Jag är väldigt glad att de satsar på mig som nyutexaminerad, säger hon. Skogen betyder mycket för mig, jag vistas till exempel på daglig basis i skogen med min hund. Genom att jobba vid Skogsstyrelsen får jag möjlighet att påverka hur vi tar hand om skogen. Det är viktigt att vi månar om skogen.

På gymnasiet gick Jessica Tjäder naturbruksprogrammet i Burträsk med inriktning på djur och specialiserat på hundar, ett stort intresse för henne. Då funderade hon på att bli djursjukskötare eller djurskyddsinspektör, men kände senare att hon nog skulle ha svårt att i det dagliga jobbet möta djur som lider.

Hon ville läsa vidare, men visste inte riktigt vad och för att få vidare behörighet gick hon tekniskt-naturvetenskapligt basår på Umeå universitet.

– En klasskompis som fått platsgaranti på kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap pratade väldigt gott om det, liksom en kompis i studentorkestern Snösvänget som jag var med i. Så när det var Öppet hus gick jag för att höra mer om programmet, blev helt fängslad och tänkte ”det här ska jag gå”.

Gillar bredden i utbildningen

Det blev helt rätt, konstaterar Jessica. Hon har trivts både med studierna och att ha klasskamrater med samma intressen som hon. Hon gillar bredden i utbildningen och att undervisningen sker både inom- och utomhus.

– Det har betytt mycket, för jag tycker att kunskapen fastnar bättre då. Åker man till ett naturreservat själv till exempel, så finns det en massa saker där, men man vet inte vad man ska titta på eller vad det betyder, men när man har med sig en lärare får man en annan förståelse. Vi var inte ute jättemycket egentligen, men mycket jämfört med andra universitetsutbildningar.

Coronapandemin kom sista året på kandidatprogrammet. Som tur var hade Jessica precis klarat av sin praktik hos Skellefteå kommuns ekolog och skulle göra sitt examensarbete, då hon ändå skulle arbeta mycket på egen hand. Studierna på masterprogrammet i ekologi har dock präglats en hel del av distansundervisning.

– Det var mycket jobbigare att ha föreläsningar digitalt. Jag märkte att jag blev mycket tröttare då av att sitta vid datorn hela tiden. Jag flyttade faktiskt hem till Malå ett tag för att få det lite mer socialt med folk omkring mig. Ett tag växlade jag mellan Malå, att vara hos min pojkvän i Lillsele och i Umeå.

Får insyn i forskningen

På masterprogrammet kommer man som student närmare forskningen eftersom de flesta lärarna är aktiva forskare.

– Jag har fått en annan insyn i hur forskning är, säger Jessica. När man hör på nyheterna att nu har de hittat bevis för det eller det tänker man kanske ”det är väl självklart att det är så”. Men, att faktiskt kunna bevisa något är en helt annan sak. Vi har också lärt oss vikten av att vara noggrann och göra ett bra förarbete. Det går ju till exempel inte att gå tillbaka och ändra metod när man börjat få fram resultat.

I masterexamensarbetet, som hon just nu arbetar med, får hon själv prova på att göra ett självständigt projekt.

– Jag undersöker prioriteringseffekter på växter, alltså vilka fördelar det kan ha för en art som kommer först till en plats. I växthus har vi planterat 15 arter som är vanligt förekommande i Sverige; fem gräs, fem ärtväxter och fem örter. Först har vi planterat alla ensamma för att ha en kontrollgrupp, sedan två arter tillsammans så att det är konkurrens och tredje behandlingen innebar att en art fick växa själv i tre veckor innan en andra planta blev planterad bredvid för att se hur den påverkades.

– Det är jättekul, särskilt jämfört med exjobbet på kandidatprogrammet för då fick jag bara data att arbeta med som min handledare tagit fram. Det är roligare när man får vara med från början, plantera och följa växterna.

Examen närmar sig och när hon är klar väntar redan en anställning på henne, som handläggare vid Skogsstyrelsen i Lycksele. Jessica ska arbeta med skyddade skogsområden och så kallade naturvårdsavtal, där myndigheten kommer överens med enskilda skogsägare om hur skyddsvärd skog får skötas och nyttjas.

– I början blir det förstås mycket utbildning och jag får följa med äldre kollegor för att lära mig. Under barmarkssäsongen blir det en del arbete med inventering i skog.

Hoppas på ömsesidigt utbyte

Är skog något du tänkt länge att du vill arbeta med?

– Nej, inte från början, men skogen betyder mycket för mig. Det ska bli intressant att jobba med markägare, jag hoppas att det blir ett ömsesidigt utbyte där jag får lära mig mycket av dem och att de förhoppningsvis får lära sig något av mig också.

Har din utbildning varit som du väntat dig?

– Ja, jag har följt grundpaketet liksom och lite synd är det kanske att det inte funnits fler valbara kurser. Ibland har vi bara haft två att välja mellan.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa biologi?

– Att det är jättekul! Är man osäker på om det är rätt väg kan man ju alltid prova på. Biologi och geovetenskap är brett och man får lära sig lite om allt möjligt, så vill man ha spetskompetens inom något måste man ta tag i det själv. Även om man inte vet vad man vill när man börjar utbildningen finns bredden och man kan efter examen jobba både inom den privata och den offentliga sektorn.

Läs mer om masterprogrammet i ekologi

Läs mer om kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap

FAKTA Jessica Tjäder

Ålder: 25 år.
Kommer från: Malå.
Bor: i studentrum på Ålidhem.
Familj: pojkvän som bor i Lillsele mellan Granö och Lycksele.
Studerar: andra året på Masterprogrammet i ekologi, Umeå universitet.
Gör på fritiden: är ute mycket i naturen tillsammans med min hund, springer, fjällvandrar, tränar och tävlar i bugg och spelar saxofon.
Umeå med tre ord: Inkluderande. Allt. Natur.
Mig själv med tre ord: Glad. Ambitiös. Analyserande.
Okänd talang: är bra på att improvisera i matlagningen.
Det gör jag om tio år: jobbar troligen fortfarande på Skogsstyrelsen och bor någonstans kring Norsjö.

Publicerad: 2022-05-06