På masterprogrammet i ekologi studerar du hur ekologiskt samspel, människans inflytande, evolutionära processer och miljöfaktorer påverkar näringsvävar, biologisk mångfald och ekologiska systems funktion och stabilitet. Programmet fokuserar på nordliga och arktiska regioner. Du lär dig att identifiera ekologiska problem, planera och genomföra undersökningar och analysera ekologiska och genetiska data. Du kan också specialisera dig och ta en masterexamen med inriktning i naturvård.
Som mastersstudent i ekologi i Umeå tränas du i att självständigt lösa problem, tänka analytiskt och arbeta kritiskt vetenskapligt. Som första kurs på utbildningen väljer du mellan Skogsekologi eller Akvatisk Ekosystem och Akvatisk Ekosystemekologi. Gemensamma är dessutom kurserna Ekologisk Dynamik eller Molekylär ekologi och evolution, samt Analys av Fältdata.
"Jag har fått en annan insyn i hur forskning är."
"Som biolog vinner du jättemycket på att förstå grundläggande geovetenskap. Och som geovetare har du stor nytta av att förstå dig på grundläggande biologi."
"Man får vara med och tänka kring etableringar runt om i Sverige och hjälpa företagen så att det blir så miljöanpassat som det bara kan. "
"Det känns som att det är en lekfull resa som också lär en viktiga kunskaper för livet som kan användas även utanför den akademiska världen."
Programmet har en särskild inriktning mot naturvård, där det ingår kurser inom miljöområdet som tar upp relevant lagstiftning och förvaltning av olika naturtyper och arter, som kan vara viktigt vid handläggning av naturvårdsärenden på myndigheter och företag. Undervisningen sker i nära samarbete med den forskning som bedrivs vid institutionen och är därför fokuserad på nordliga ekosystem.
Utöver kurserna som nämns ovan väljer du mellan en rad kurser i ekologi på avancerad nivå. Du har också möjlighet att läsa upp till 30 högskolepoäng där du breddar din utbildning med kurser inom institutionens andra ämnesområden. Inom geovetenskap/naturgeografi och miljö- och hälsoskydd finns till exempel kurser inriktade på geografiska informationssystem, miljökonsekvensbeskrivningar och geoekologi. Du kan också välja att läsa en projektkurs på 7,5 eller 15 hp i nära anslutning till en forskargrupp eller i annan verksamhet utanför universitetet.
Under utbildningen varvas ekologisk teori med tillämpningar. Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar, laborationer, seminarier, exkursioner och självständiga projektarbeten. I detta ingår försöksplanering i fält och i lab. Sista året gör du ett examensarbete på 30 eller 60 högskolepoäng.
Utbildningen ger dig färdighet i att identifiera och avgränsa ekologiska problem och självständigt planera undersökningar. Du lär dig också identifiera och undersöka biologiskt material, analysera och kritiskt granska data och förmedla resultat i muntliga och skriftliga rapporter. Programmet ger förståelse för avancerad ekologisk teoribildning som är nödvändig för att kunna utföra och utvärdera både forskning och naturvårdsåtgärder.
Inriktning Ekologi
Inriktning Naturvård
Masterprogrammet i ekologi ger kunskaper och färdigheter för kvalificerade arbeten som rör natur- och miljövård på länsstyrelser, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Fiskeriverket, miljövårdsorganisationer eller konsultfirmor. Utbildningen är också en mycket god förberedelse för forskarutbildning. Naturvårdsinriktningen ger speciellt god kompetens för att arbeta med förvaltningsfrågor inom natur- och miljövård inom myndigheter och företag.
Efter examen kan du läsa ytterligare kurser på avancerad nivå eller börja på en forskarutbildning.