Masterprogrammet i interaktionsdesign fokuserar på relationen mellan människa och IT. Interaktionsdesign handlar om förmågan att designa både det kognitiva och fysiska gränssnittet och integrera dessa till en fungerande helhet. Vi utbildar designers som kan skapa hållbara, begripliga och behagliga informationsbaserade produkter, tjänster och miljöer.
Varför studera Masterprogrammet i Interaktionsdesign?
Hör studenter berätta om sina upplevelser på programmet
Under utbildningen
Alla kurser är indelade in block som omfattar 5, 10 eller 20 veckor. Inom varje block finns kursavsnitt med träning av särskilda färdigheter, teoretiska studier och praktiska övningar. "Studiokurser" ingår ofta som en del i femveckorsblock då du lär dig specifika färdigheter och tillämpar dem i praktiskt övningar. Du kommer att arbeta både individuellt och i grupp.
Projekt med externa partners
Tillämpade designprojekt utgör ryggraden i programmet. Projektarbetet inkluderar oftast både föreläsningar, utflykter, platsbesök, metodarbete i grupp, användarundersökningar och studioarbete. Projekten sker i samarbete med externa partners och du handleds både av våra egna lärare och professionella designers som gästlärare. De projekt du jobbar med är humancentrerade projekt som utgår från speciella användargrupper snarare än produktkategorier.
"Tillsammans med roliga och talangfulla människor försöker vi att tänja på teknologins gränser, och möjliggöra upplevelser som kanske inte varit möjliga förut."
Fjärde och sista terminen ägnas helt åt examensprojektet. Du gör ditt examensarbete i samarbete med ett företag eller annan extern partner. Det är viktigt att projektet är just ett samarbete och inte ett uppdrag. Du förväntas själv definiera ett problemområde, etablera kontakt med en extern partner och skriva en projektbeskrivning som rymmer syfte, metod, förväntat resultat och rambudget. Processen med att definierad ditt projekt startar redan under termin 3 och sker i dialog med dina lärare och programansvarig. En yrkesverksam designer är extern handledare under ditt arbete med projektet.
Alla examensarbeten presenteras vid ett stort event, UID Design talks & degree show, där studenter från alla Designhögskolans program medverkar. I publiken finns förutom studenter, släkt och vänner representanter från en rad multinationella företag.
Sommarpraktik?
Praktik är inte obligatoriskt, men många av våra studenter tar chansen att göra praktik under sommarmånaderna. Du kan göra praktik vid ett svenskt företag eller organisation, men det är lika vanligt att göra praktik utomlands.
Masterprogrammet i interaktionsdesign förbereder dig för arbete som designer inom industrin. Våra studenter får ofta jobb fristående designkonsulter lika väl som inom större företag.
Läsa vidare?
Efter din examen kan du fortsätta med en forskarutbildning.
Anmälan och behörighet
Masterprogrammet i interaktionsdesign, 120 hp
Hösttermin 2024
Startar
Hösttermin 2024
Studieort
Umeå
Undervisningsspråk
Engelska
Studieform
Normal
Studietakt
100%
Behörighet
Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är: 60 högskolepoäng i ämnet design + Portfolio. Engelska B/6.
Urval
För att antas till masterprogrammet krävs konstnärlig begåvning och fallenhet för designyrket. Urval sker bland behöriga sökande på grundval av inlämnade arbetsprover samt intervju och/eller kreativ uppgift.
Studieavgift
Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz.
Anmälningsavgift: 900 kr.
Studieavgift, första inbetalningen: 146 250 kr.
Total studieavgift: 585 000 kr.
Anmälnings- och studieavgifter
Anmälningskod
UMU-M5102
Anmälan
Sista anmälningsdag var den
15 januari 2024.
Du kan inte längre anmäla dig.
ANSÖKAN GÖRS I TVÅ STEG
Steg 1: ansökan via www.antagning.se. OBS! Sista ansökningsdag 15 januari. Steg 2: Portfolio skickas in till Designhögskolan. Information om hur ansökan går till finns på Designhögskolans hemsida.
Vanliga frågor
Vad bör min portfolio innehålla?
Programmet har särskilda krav på portfolion och du hittar mer detaljerad information om det på Designhögskolans hemsida.