Analysera spår från förhistorien och lär dig mer om människans förhållande till natur och miljö. Med expertkunskap inom miljöarkeologiska analysmetoder kan du kartlägga forntida landskap och levnadssätt eller studera klimatförändringar. Du blandar teori med praktiska övningar i fält och laboratorium och förbereder dig för att arbeta som miljöarkeolog, utredare, natur- och kulturguide och inom laboratoriearbete och geografiska informationssystem.
Under utbildningen bygger du vidare på dina tidigare kunskaper i arkeologi, kvartärgeologi, naturgeografi eller närliggande ämnen genom att utveckla din förmåga att använda olika analysmetoder för att studera miljöarkeologiska spår som växtrester och insektsfossil. Du får även lära dig att läsa markens historia genom att studera dess morfologiska och kemiska egenskaper.
Miljöarkeologi handlar om att förstå hur människan påverkat miljön och hur miljön påverkat människan. Med naturvetenskapliga analyser av biologiska och kemiska spår som människor lämnat efter sig, eller föremål de tillverkat, skapar du en bild av människans roll inom olika ekosystem. Inom ämnet studerar vi långa tidsperioder från istidens slut till historisk tid och intresserar oss för jordbrukande såväl som jägar-samlarsamhällen.
När du studerar miljöarkeologi blandar du teori med praktik i fält och laboratorium och lär dig specialiserade metoder för att ta reda på frågor som vad forntidens människor odlade och åt, hur landskapet såg ut och om klimatförändringar över tid.
Undervisningen utgår huvudsakligen ifrån faktiska problem som ska lösas och under programmets gång bygger du upp en verktygslåda av olika metoder och färdigheter för utgrävningar, analys, tolkning och presentation av arkeologisk och miljöarkeologisk data. Du jobbar nära en verklig jobbsituation i riktiga projekt och utgrävningar.
Första året på programmet får du en bred grund i miljöarkeologisk fält- och laboratoriemetodik och fördjupar dig sedan i miljöarkeologiska teori och metoder. För att kunna kartlägga utgrävningsplatser på ett effektivt sätt lär du dig också om geografiska informationssystem (GIS) för miljöarkeologi och arkeologi. Du avslutar första året med ett självständigt projektarbete/uppsats (15hp). Om du vill kan du ansöka om en magisterexamen efter att ha slutfört utbildningens första år.
Andra året har du stora möjligheter att anpassa din utbildning efter dina intressen. Du väljer antingen en generell inriktning där du läser fria kurser eller gör praktik under en termin, eller så väljer du en specialistinriktning som innehåller fria kurser eller praktik halva terminen samt kursen Analysfördjupning i miljöarkeologi andra halvan av terminen. Andra året avslutas med att du skriver en masteruppsats i miljöarkeologi hela sista terminen.
Masterprogrammet i miljöarkeologi är en internationell utbildning där undervisningen huvudsakligen ges på engelska förutom i de fall när samtliga studenter är svensktalande. Oavsett undervisningsspråk har du har alltid rätt att lämna in alla skriftliga uppgifter på svenska om du vill.
När du studerar miljöarkeologi vid Umeå universitet har du tillgång till ett högkvalitativt miljöarkeologiskt laboratorium under hela utbildningen. Laboratoriet är det enda i sitt slag i Sverige och här finns en nära koppling mellan utbildning och aktuell forskning. Miljöarkeologiska laboratoriet utför dessutom miljöarkeologisk forskning och analyser på uppdrag åt företag och organisationer över hela Norden.
Läs mer om Miljöarkeologiska laboratoriet
Under andra året på programmet kan du välja att göra praktik i Sverige eller utomlands. På en praktikplats får du chans att testa dina kunskaper från programmet och få erfarenhet och kontakter som kan hjälpa dig när du tagit din examen och ska söka jobb. Du som är intresserad av att plugga utomlands som en del av programmet har också många möjligheter under år två.
År 1
Miljöarkeologisk fält och labbmetodik. Miljöarkeologi – fördjupning i teorier och metoder. GIS för miljöarkeologi och arkeologi. Miljöarkeologi - problemorientering, forskningsplanering och applikation. Miljöarkeologi, magisteruppsats
År 2
Fria kurser eller praktik. Masteruppsats i miljöarkeologi.
Utbildningen förbereder dig för att arbeta som arkeolog, miljöarkeolog, handläggare och utredare vid bland annat Riksantikvarieämbetet, länsstyrelser och museer. Andra lämpliga jobb är inom kulturmiljövård med utställningsverksamhet, natur- och kulturguidning och som antikvarie vid bland annat museer. Programmet förbereder dig också för att jobba med geografiska informationssystem (GIS) och olika typer av laboratoriearbete. Arbetsplatser kan exempelvis vara vid länsstyrelser, Lantmäteriet och Skogsstyrelsen.
Programmet passar dig som vill bygga en karriär inom miljöarkeologi, paleoekologi, kvartärgeologi eller annat liknande vetenskapligt ämne. Efter utbildningen har du också möjlighet att söka in på forskarutbildning inom arkeologi och miljöarkeologi.
Under utbildningen utvecklar du din förmåga till självständigt arbete och vetenskapligt skrivande vilket ger dig en bra grund om du vill gå vidare mot en karriär som forskare. Efter att ha läst Masterprogrammet i miljöarkeologi är du behörig att söka doktorandtjänster och antas till forskarutbildning inom arkeologi och miljöarkeologi i Sverige och internationellt.
Läs mer om forskarutbildning vid Umeå universitet
Masterexamen i miljöarkeologi.
Vad ska jag ha läst innan för att komma in på programmet?
Filosofie kandidatexamen med arkeologi, miljöarkeologi, kvartärgeologi, naturgeografi eller jämförlig som huvudämne, eller motsvarande.
Kan jag läsa programmet på distans via Internet?
Nej. Programmet ges endast på plats i Umeå med schemalagda föreläsningar, laborationer, fältstudier, prov och obligatoriska moment.
Kan jag börja studera höst eller vårtermin?
Programmet startar endast på höstterminen.
Kan jag läsa utbildningen på halvfart?
Nej, programmet ges endast som tvåårig utbildning på heltid.
Kan jag tillgodoräkna mig poäng från tidigare kurser?
Ja, vi gör individuell prövning av tidigare kurser inom ekologi, kvartärgeologi eller motsvarande. Du kan också ha möjlighet att tillgodoräkna dig kurser inom andra relevanta områden som dina valbara kurser år 2 efter individuell prövning.
Kan jag läsa delar av utbildningen utomlands?
Ja, i samråd med din programföreståndare kan du läsa vissa delar av programmet utomlands, främst under år 2.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det kan vara stor konkurrens om jobben som arkeolog men med en masterexamen har du betydligt större chans att få de jobb som finns. Det kan också vara bra att bredda dig under programmets gång genom att som fria kurser läsa kompletterande ämnen som pedagogik, antropologi, historia eller journalistik för att på så sätt kunna arbeta med fler arbetsuppgifter. Du bör också vara beredd att flytta inom Sverige eller utomlands för att öka dina chanser att hitta drömjobbet.
Masterprogrammet är väl ansett utomlands och flera av våra tidigare studenter jobbar eller forskar utanför Sverige, bland annat i Storbritannien och Danmark. En masterexamen ger också dig som är intresserad av att forska möjlighet att söka doktorandtjänster inom arkeologi och miljöarkeologi i Sverige och internationellt.