Vill du fördjupa din kunskap om arbetsterapi, vetenskaplig metod och utveckla spetskompetens inom ett särskilt område? Då är masterprogrammet i arbetsterapi något för dig! Med din examen har du ökad konkurrenskraft på arbetsmarknaden och kan driva projekt eller utvecklings- och förbättringsarbete. Du blir också behörig att söka forskarutbildning. Det är en investering i din yrkeskompetens och en dörröppnare för fler roller som arbetsterapeut.
"Det var givande och utvecklande att läsa vidare eftersom jaghade en yrkeskunskap att relatera det teoretiska till."
"Uppsatskursen är en fantastisk möjlighet att utveckla sina kunskaper inom forskning!"
Masterutbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder till en masterexamen. Utbildningen ges på 50 procent studietakt, vilket innebär 4 års studier. Att utbildningen ges på halvfart gör det möjligt för dig att behålla din anställning och endast vara deltidstjänstledig.
Två eller fyra års studier? Välj mellan magister- och masterexamen
Du kan också välja att avsluta utbildningen efter 60 hp, det vill säga efter 2 års studier med 50 procent studietakt, och ta ut en magisterexamen.
Inledningsvis läser du vetenskaplig metod om 15 hp. Det är en förberedande kurs inför projektarbete och/eller uppsats. Du lär dig mer om vetenskapsteori, informationssökning, artikelgranskning, vetenskaplig metod, statistik, forskningsetik och genusperspektiv på hälsoforskning.
Därefter studerar du klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, motsvarande 15 hp. Kursen är en fördjupning inom teorier och modeller som har särskilt fokus på klinisk relevans och tillämpning. Kursen inriktas främst mot Enabling Occupation II, A Model of Human Occupation samt Occupational Therapy Intervention Process Model.
Under andra året gör du ett examensarbete om 30 hp, då du planerar och genomför ett vetenskapligt projekt som rapporteras i form av en uppsats. I examensarbetet fördjupar du dig inom ett ämne som intresserar dig, utforskar och tillämpar vetenskapliga metoder och skapar ny kunskap inom ditt intresseområde.
Det kan finnas möjlighet att utforma uppsatsen som en vetenskaplig artikel och publicera i en vetenskaplig tidskrift. Efter godkänt examensarbete har du möjlighet att avbryta studierna och ta ut en magisterexamen.
Under tredje och fjärde året har du möjlighet att profilera din utbildning och möjlighet att utveckla spetskompetens. 37,5 hp är valbara kurser som du väljer utifrån eget intresse, och du kan även välja kurser från andra universitet. Därutöver läser du två teoretiska baskurser: Evidensbaserad arbetsterapi och Fördjupning inom vetenskaplig metod (totalt 22,5 hp). Vissa kurser kan bygga på varandra och måste läsas i en speciell ordning.
Du väljer därför kurser i samråd med kursansvarig/studievägledare i en individuell studieplan.
Vissa kurser och delar av utbildningen ges på distans med träffar i Umeå.
Under studierna arbetar du självständigt med aktivt kunskapssökande, problemlösning, kritisk analys och värdering utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, seminarier och föreläsningar. Du kan även själv via valbara kurser påverka inriktningen av dina studier.
Magisterexamen i arbetsterapi (Degree of Master in Occupational Therapy, 60 credits)
Masterexamen i arbetsterapi (Degree of Master in Occupational Therapy, 120 credits)
Efter utbildningen har du kunskaper som är värdefulla om du vill driva förbättrings- och utvecklingsarbete. Om du vill bli specialist inom arbetsterapi har du möjlighet att tillgodoräkna kurser och kan slutföra specialistutbildningen på kortare tid.
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet är en utbildning på forskarnivå nästa steg efter magister- eller masterexamen. Forskarutbildningen är fyra år på 100 procent studietakt och består av ett antal kurser och ett avhandlingsarbete. Under utbildningen får du lösa problem självständigt och du förbereds för en karriär inom akademin, näringslivet eller den offentliga sektorn.
Läs mer om utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten
Specialistutbildningen i arbetsterapi ges av Sveriges Arbetsterapeuter. I en tid där anpassningsbarhet och högkvalitativ vård är avgörande, utgör specialistrollen inom arbetsterapi en central del för att möta de mångfacetterade behoven inom hälso- och sjukvården. Som specialist i arbetsterapi har du bred och fördjupad kompetens inom ditt område. Du är en resurs och förebild för kollegor och fungerar som förmedlare av din specialistkompetens på olika nivåer.
Läs mer om utbildning till specialist i arbetsterapi
Masterexamen i arbetsterapi (Degree of Master in Occupational Therapy)
Måste man läsa alla kurser vid Umeå universitet?
- Nej, även kurser från andra universitet kan räknas in vid en masterexamen.
Kan kurser på grundnivå räknas in i en masterexamen?
- Ja, totalt kan 30 hp ligga på grundnivå.
Hur många högskolepoäng måste vara inom arbetsterapi?
- Minst 60 hp ska tillhöra huvudområdet arbetsterapi.
Är det möjligt att ta studieuppehåll och exempelvis läsa en kurs vartannat år?
- Ja, du bestämmer själv din studietakt.
Får jag skriva examensarbetet tillsammans med en kurskamrat?
- Nej, ditt examensarbete är ett individuellt arbete.
Måste min handledare för examensarbetet komma från Umeå universitet?
Nej, överenskommelser om extern handledning är inte ovanligt. Kanske har du någon forskare på hemorten som erbjuder dig att delta i ett forskningsprojekt, då kan den personen också vara intresserad av att handleda under examensarbetet.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.