Avlagd kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom något av följande områden: arkitektur, biologi, byggteknik, ekonomi, fysisk planering, geografisk informationsteknik, geovetenskap, kulturgeografi, miljöskydd, miljövetenskap, miljövård, naturgeografi, lantmäteri, rättsvetenskap, samhällsbyggnadsteknik, samhällsplanering, skogsvetenskap och väg- och vattenbyggnad eller motsvarande huvudområden.
Dessutom krävs engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Examen
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en filosofie magisterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Filosofie magisterexamen översätts Degree of Master of Science (60 credits). Examen utfärdas i huvudområdet rättsvetenskap (Law) med inriktningen mark- och miljörätt (Land Use and Environmental Law).
Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå
Utbildningen är på avancerad nivå. Målen för utbildning på avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 9 §.
Nationella mål för aktuell examen
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2
Examinationsformer
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen. Den som godkänts vid ett prov eller en examination får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Allmänt
Programmet förbereder för yrkesverksamhet som kräver djupgående kunskaper i mark- och miljörätt, exempelvis inom lantmäteriområdet, och riktar sig till bl.a. byggnadsingenjörer, ekonomer, geologer, jurister, kulturgeografer, miljöinspektörer, miljövetare, naturgeografer och samhällsplanerare. Utbildningen omfattar två terminer om sammanlagt 60 högskolepoäng. Programmet omfattar fyra kurser på 15 hp vardera. Utbildningen bygger på ett problembaserat lärande, där den enskilde studentens egna aktiviteter och arbetet i mindre grupper utgör basen för lärandet. Undervisning i form av traditionella föreläsningar har därför begränsats till förmån för andra undervisningsformer som exempelvis seminarier och grupparbeten. För området relevanta teorier och metodfrågor behandlas inom ramen för respektive kurs. Frågor om teori och metod behandlas också i handledningssituationen i anslutning till det ämne inom vilket den studerande författar sitt examensarbete/självständiga arbete.
Delar av undervisningen kan ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. På vissa kurser kan förekomma litteratur på engelska. Viss undervisning kan också komma att ske på engelska. Student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på de kurser som ges inom ramen för programmet. En förutsättning för att få läsa en kurs är dock att man uppfyller de förkunskapskrav som uppställs. I kursplanerna anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs.
Anstånd med studiestart
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Studieuppehåll
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida. Ansökan lämnas till programvägledaren.
Studieavbrott
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida. Den studerande som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programvägledaren.
Övrigt
Tillträde till kurserna i programmet regleras i kursplanerna.
Studieplan
Giltig från: HT23
För att få veta vad obligatoriska kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Termin 1
Rättsvetenskap med inriktning mot fastighetsrätt, 15 hp Obligatorisk
Förändrad markanvändning ur rättsligt perspektiv, 15 hp Obligatorisk
Termin 2
Juridik inom fastighetsbildning och markexploatering, 15 hp Obligatorisk
Självständigt arbete i mark- och miljörätt, 15 hp. Obligatorisk