För tillträde till programmet krävs:
engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt en avlagd kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom ett samhällsvetenskapligt huvudområde eller motsvarande utländsk examen. Därutöver krävs godkänt resultat på kursen Arbetsrätt 15 hp eller godkänt resultat på juristprogrammets termin 2 eller kursen Arbetsrätt för personalvetare, 15 hp på Personalvetarprogrammet, Arbetsrätt för sociologer 15 hp på sociologiprogrammet eller motsvarande.
Examen
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie magisterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se Umeå Universitets hemsida. Filosofie magisterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Social Science (60 credits). Examen utfärdas i huvudområdet Rättsvetenskap (Law). Inriktning: Arbetsrätt (Labour Law).
Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå
Utbildningen är på avancerad nivå. Målen för utbildning på avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 9 §.
Nationella mål för aktuell examen
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.
Lokala mål för aktuell examen
Utbildningen innebär en fördjupning inom områdena individuell och kollektiv arbetsrätt, arbetsmiljö och diskrimineringslagstiftning. Särskild vikt läggs vid att studera de förändringar som svensk arbetsrätt genomgår som en följd av Europarätten.
De förväntade studieresultaten för den examen studenten kan erhålla efter att ha genomgått utbildningsprogrammet är att studenten skall; - ha fördjupade kunskaper om det arbetsrättsliga regelsystemet på svensk, europeisk och internationell nivå, - ha förmåga att identifiera, analysera och lösa komplexa arbetsrättsliga problem, - kunna argumentera för lösningen av sammansatta arbetsrättsliga problem, - ha förmåga till rättspolitisk diskussion kring arbetsrättens funktion på arbetsmarknaden.
Examinationsformer
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen. Den som godkänts vid ett prov eller en examination får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Allmänt
Utbildningen förbereder för yrkesverksamhet som kräver djupgående kunskaper i arbetsrätt och riktar sig bl.a. till jurister, personalvetare och andra som önskar specialisera sig inom området. Utbildningen omfattar två terminer om sammanlagt 60 högskolepoäng. De två kurserna på andra halvan av höstterminen ges på halvfart (50 %) och läses parallellt.
Utbildningen bygger på ett problembaserat lärande, där den enskilde studentens egna aktiviteter och arbetet i mindre grupper utgör basen för lärandet. Undervisning i form av traditionella föreläsningar har därför begränsats till förmån för andra undervisningsformer som exempelvis caseseminarier och förhandlingsspel. För området relevanta teorier och metodfrågor behandlas inom ramen för respektive kurs. Frågor om teori och metod behandlas också i handledningssituationen i anslutning till det ämne inom vilket den studerande författar sitt examensarbete/självständiga arbete. Delar av undervisningen kan ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. På vissa kurser förekommer litteratur på engelska. Viss undervisning kan också ske på engelska.
Studenter som följer utbildningsprogrammet är garanterade plats på de kurser som ges inom ramen för programmet (kurserna anges under rubriken studieplan). Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Förkunskapskraven för respektive kurs framgår av kursplanerna.
Examensarbete/självständigt arbete För aktuell magisterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet rättsvetenskap med inriktning mot arbetsrätt. I examensarbetet skall den studerande tillämpa de kunskaper han eller hon förvärvat under studietiden. Arbetet skall innebära en ämnesmässig fördjupning inom huvudområdet rättsvetenskap med inriktning mot arbetsrätt. En handledare som har ansvaret för att erforderlig ämnesfördjupning uppnås skall alltid utses. En förutsättning för att få påbörja arbetet är att den studerande uppfyller de förkunskapskrav som framgår av kursplanen.
Anstånd med studiestart
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida
Studieuppehåll
Ansökan lämnas till studie-/programvägledaren. Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Studieavbrott
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida. Den studerande som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till studie-/programvägledaren.
Övrigt
Tillträde till kurserna inom programmet regleras i kursplanerna.
Studieplan
Giltig från: HT15
För att få veta vad obligatoriska kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Termin 1
Den svenska modellen och arbetsrättens internationalisering 15 hp Grundnivå Obligatorisk
Förhandling och tvistelösning på arbetsmarknaden 7,5 hp Avancerad nivå Obligatorisk
Arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftning 7.5 Hp Avancerad nivå Obligatorisk
De två senare kurserna ges på halvfart och läses parallellt.
Termin 2
Anställningsavtalets rättsliga reglering 15 Hp Avancerad nivå Obligatorisk
Självständigt arbete i arbetsrätt 15 Hp Avancerad nivå Obligatorisk