I samhällsdebatten och från politiskt håll finns tydliga krav på att polisiära metoder behöver utvecklas i takt med att samhället förändras. Med den här utbildningen får du som har studerat inom eller arbetar med exempelvis polisiärt arbete, socialt arbete, juridik, psykologi eller kriminologi, bättre förutsättningar att bidra till bra samverkan i samhället kring frågor om brottslighet, trygghet, brottsförebyggande och tillitsskapande arbete.
"Jag är intresserad av brottsförebyggande arbete och av att utveckla polisarbetet utifrån evidensbaserad kunskap."
Under utbildningen får du studera samverkan och polisarbete för tillitsskapande och förebyggande av brott, polisens organisation och styrning, hälsa och hållbarhet samt internationellt polisarbete. Centrala teman under utbildningen är kunskaps- och evidensbaserat polisarbete, vetenskaplig metod samt forskningens roll i kunskaps- och metodutvecklingen.
Inom utbildningen möts människor med olika bakgrund som delar intresset för utveckling av polisens arbete och förbättrad samverkan i arbetet med brottsbekämpning. Vissa studenter kan ha avslutat sin akademiska grundexamen nyligen medan andra har lång yrkeserfarenhet inom polisen eller något av de områden som samverkar med polisen kring de här frågorna.
Polisens arbete och metodutveckling behöver i ökande grad baseras på kunskaper och erfarenheter som forskning har visat fungerar. Samtidigt innebär polisiärt arbete ett stort behov av väl fungerande samarbeten med flera andra samhällsaktörer.
Den här utbildningen vänder sig därför till dig som:
Kurserna på magisterprogrammet ges på halvfart, men genom att du läser två kurser parallellt innebär programmet heltidsstudier. Undervisningsspråket är svenska, men enstaka kurser eller kursmoment kan ges på engelska. Programmet genomförs helt på distans genom nätbaserad undervisning. Kursaktiviteter och examinationer genomförs både synkront, fasta tider under dagtid, och asynkront under programmet. Du bedriver dina studier med en hög grad av självständighet, genom aktivt kunskapssökande och med en förmåga till kritisk analys utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.
Första halvan av terminen:
Polisvetenskap och polisiärt arbete i teori och praktik 7,5 hp
Samverkan och polisarbete för tillitsskapande och förebyggande av brott 7,5 hp
Andra halvan av terminen:
Fördjupning inom vetenskaplig metod i polisiärt arbete 7,5 hp
Polisens organisation och styrning 7,5 hp
Första halvan av terminen:
Hälsa och hållbarhet i polisiärt arbete 7,5 hp
Andra halvan av terminen:
Internationellt polisarbete 7,5 hp
Under hela terminen:
Magisteruppsats i polisiärt arbete 15 hp
Utbildningen är kompetenshöjande för alla arbeten där kunskap i polisiärt arbete är relevant. Det kan gälla många slags anställningar inom Polismyndigheten som exempelvis analytiker, verksamhetsutvecklare, kommun- och områdespolis, utlandsuppdrag, internationellt polisarbete, eller i civila tjänster som till exempel brottsutredare. Fler verksamheter än Polismyndigheten efterfrågar också den kompetens som utbildningen ger, bland annat för arbete med säkerhet inom offentlig eller privat verksamhet, arbeten inom myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller kriminalvården, och för brottsförebyggande arbete på en länsstyrelse, kommun eller region.
Filosofie magisterexamen. Huvudområde polisiärt arbete.