Geografiska informationssystem (GIS) – som används för att hantera lägesbestämd information, skapa kartor och utföra rumsliga analyser – har på senare tid blivit ett allt viktigare inslag i samhället. Kunskaper i GIS utgör en kompetens som efterfrågas på ett flertal håll på arbetsmarknaden. Magisterprogrammet i kulturgeografi med inriktning mot geografiska informationssystem (GIS) riktar sig till samhällsvetenskapliga och andra studenter samt yrkesverksamma som vill fördjupa sina GIS-kunskaper.
"I takt med digitaliseringen i samhället och en ständig tillväxt av data ökar även behovet av fördjupade GIS-kunskaper. "
Utbildningen erbjuder fördjupade kunskaper och färdigheter i GIS. Här ingår hantering av geodatabaser och tillämpad kartografi, liksom avancerade former av redigering, geobearbetning och analys. Vidare behandlas två betydande tillämpningar av GIS: transportplanering och 3D-modellering för planeringsändamål. Användning av computer-aided design (CAD) i GIS-sammanhang ägnas också intresse. Programmet ges på engelska.
Studiemiljö
Institutionen har ett eget datorlabb med GIS-inriktning utrustat med de senaste programvarorna inom området. Den programvara som används är främst ArcGIS Pro. Under utbildningens gång kommer du också att få möjlighet att arbeta med andra GIS-program, i CAD-miljö och med efterbehandling av kartor i raster- och vektorbaserade program för bildredigering. Det finns möjlighet att studera utomlands genom att ansöka om utbytesplats vid ett partneruniversitet.
Lärare och forskare inom programmet
Magnus Strömgren, universitetslektor
Cenk Demiroglu, postdoktor
Roger Marjavaara, docent
Erika Sandow, universitetslektor
Filosofie magisterexamen, huvudområde kulturgeografi. Inriktning; geografiska informationssystem (GIS)