Magisterprogrammet i idrottsmedicin är ett program för dig som ytterligare vill fördjupa dig i idrottsmedicin. Du som har dietistexamen eller kandidatexamen i idrottsmedicin, sjukgymnastik eller fysioterapi kan ge din tidigare examen en idrottsmedicinsk profil. Du får medicinsk kompetens inom träningsområdet och kan även fortsätta med forskning inom idrottsområdet.
"Jag trivs bra i Umeå. Man kan cykla överallt och jag har aldrig sett så många som springer, tränar och motionerar. "
Som student vid Umeå universitet läser du vid ett av Sveriges riksidrottsuniversitet. Det betyder bland annat att utbildningarna har ett nära samarbete med både idrottsrörelsen och forskning inom idrottsmedicin, idrottsfysiologi och idrottspsykologi.
Magisterprogrammet omfattar ett års studier på helfart. Undervisningen är till största del problemorienterad, vilket gör att du får träna dig i kritiskt tänkande och egen problemlösning. Du väljer själv fördjupningsområde och din kunskap prövas i form av reflekterande arbetsuppgifter som examineras skriftligt och i seminarieform. I din examen ska också en vetenskaplig uppsats omfattande 30 hp ingå.
En stor del av utbildningen sker vanligen på distans med obligatoriska kursträffar på campus under året.
Även om en stor del av utbildningen bedrivs på egen hand, går den inte att kombinera med heltidsarbete. Kursträffarna beskrivs av studenterna som otroligt viktiga för den personliga kunskapsutvecklingen. Det är först då den kunskap som studenterna inhämtat på egen hand, tillämpas och blir användbara. I snitt är det 1 träff/månad (2 dagar/träff) under hösten.
Vårens uppsatskurs har förutom det avslutande uppsatsseminariet (2 dagar) fyra obligatoriska campusbaserade arbetsseminarier med fokus på olika delar av uppsatsen (1 dag/träff). Arbetsseminarierna värderas högt av studenterna, så planera in tid för att delta vid dessa!
Idrottslabbet ligger alldeles i anslutning till våra undervisningslokaler och innehåller utrustning för avancerade laborativa undervisningsmoment. När du skriver din uppsats kan du i viss mån använda dig av labbets utrustning och kan då även ha möjlighet att få assistans av kunnig personal.
Närheten till IKSU, som är en av Europas största träningsanläggningar, ger dig en inspirerande och attraktiv studentmiljö där du kan träna, koppla av och träffa studiekompisar under fritiden. Alldeles nära campusområdet finns också en friidrottsarena, och runtomkring campus hittar du fina löparslingor och fin natur med skog och sjö.
Umeå universitet är inte bara ett vanligt universitet utan även ett av Sveriges tre riksidrottsuniversitet. Det innebär bland annat:
Läs mer om Riksidrottsuniversitet
På magisterprogrammet läser du tillsammans med studenter med olika bakgrund när det gäller grundutbildning. Era olika kompetenser vidgar perspektiven och gör att du under magisteråret kommer att stärka din vetenskapliga kompetens och din förmåga att använda nya forskningsrön för att självständigt vidareutveckla ditt kunnande inom din yrkeskompetens. Det ger dig en konkurrensfördel jämfört med studenter som enbart har grundexamen.
Kan jag använda magisterprogrammet som en del i specialistutbildning för fysioterapeuter?
Man ska vara legitimerad fysioterapeut med 2 års klinisk erfarenhet för att påbörja specialistutb. Om man vill bli specialist i idrottsmedicin kan man läsa Magister i idrottsmedicin eller i fysioterapi och dessutom ska man ha 3 års (på minst 75 procent) handledning av en fysioterapeut som är specialist i idrottsmedicin. Sen kan man bli specialist - förbundet går igenom handlingarna och beslutar.
Hur ofta behöver jag vara på plats i Umeå för att ta del av utbildningen?
Cirka en kursträff per månad. En stor del av undervisningen kan du läsa på distans.