"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

De här lärarna kommer du att möta i Östersund

Det är oss du kommer att träffa som lärare under dina studier vid Östersunds sjukhus. Varje termin har huvudansvariga lektorer som både undervisar, arbetar kliniskt och bedriver forskning vid Östersunds sjukhus.

Joachim Ögren

Joachim Ögren
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Joachim Ögren

Jag är överläkare i internmedicin och ortsansvarig lektor i Östersund. Jag är tillsammans med Nikolai Stenfors ansvarig för termin 6 och ämnesansvarig för termin 6 på alla studieorter. På sjukhuset ansvarar jag för strokevården och forskningsmässigt tittar min forskargrupp på sekundärprevention och uppföljning efter stroke och TIA inom NAILED-studien. När jag inte arbetar med patienter eller kör ett lunchpass i sjukhusgymmet, hittar ni mig ofta på "lurken", läkarprogrammets korridor med undervisningssalar, grupprum och studentfik.

Malin Huber

Malin Huber
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Jag är överläkare inom gynekologi och obstetrik, och mig kommer du att träffa på termin 11. Jag är den nyaste lektorn i Östersund och disputerade 2023 med forskning kring förlossningsskador och bäckenbottenproblematik. På sjukhuset jobbar jag med barnlöshet, specialistmödravård och komplicerad förlossning. Jag är född och uppvuxen i Stockholm och Frankrike men har tillsammans med familjen och våra fyrbenta vänner hittat hem på Frösön där vi ofta är ute och njuter av det nära friluftslivet som Jämtland erbjuder.

Nikolai Stenfors

Nikolai Stenfors
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Tillsammans med Joachim Ögren ansvarar jag för termin 6 i Östersund. Jag är docent i lungmedicin och överläkare vid lungkliniken på sjukhuset. Jag undervisar i lungsjukdomar, vetenskapligt arbete och kliniska färdigheter. Min forskning som handlar om luftvägseffekter av fysisk aktivitet i kyla har bland annat påvisat att elitkonditionsidrottare - specifikt skidåkare - insjuknar i astma 20-30 gånger oftare än befolkningen i allmänhet. Ett passande forskningsområde då jag själv gärna är ute på fjället i alla olika väder.

Anna-Karin Roos

Jag är överläkare i neurologi och ansvarar tillsammans med Martin Maripuu för termin 9. Till vardags finns jag på neurologimottagningen där jag träffar patienter med exemplevis MS, epilepsi och parkinson. Jag får mycket uppskattning av både studenter och ST-läkare och har blivit utsedd till årets handledare för "värme och smittande engagemang". Forskningsmässigt undersöker jag hur våra gener påverkar risken att utveckla ALS och andra neurologiska sjukdomar.

Joakim Hennings

Joakim Hennings
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Jag är docent och överläkare i kirurgi. Jag lektor och ansvarar tillsammans med Karl-Johan Lundström för temin 7 och är examinator och kurssamordnare för hela termin 7 på alla studieorter. Min forskning är fokuserad på endokrinkirurgi, framför allt tyreoideacancer, men involverar även primär hyperparatyreoidism, binjuretumörer och neuroendokrina buktumörer liksom kirurgisk teknik. När mina träskor inte hörs klapprande i korridorerna hittar ni mig på kirurgen där det inte är helt ovanligt att AC/DC och annan god musik spelas i operationssalen.

Estelle Naumburg

Estelle Naumburg
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Jag är en fjäll- och sjöfantast som ansvarar för termin11, och en av de läkare som har varit med länge på programmet. Jag är lektor i pediatrik, barnläkare och barnkardiolog och inspireras i mötet med patienter och anhöriga - det är utifrån dessa möten jag får idéer till nya forskningsuppslag. Min forskning tittar på effekter på hjärtat hos barn som medicineras med psykiatriska läkemedel, exempelvis vid ADHD, samt hur hjärtat påverkas långsiktigt hos för tidigt födda barn. Jag är ansvarig för det intenationella utbytet med Vietnam som erbjuds läkarstudenter under obstetrik/gynekologi- och pediatrikplaceringen.

Karl-Johan Lundström

Karl-Johan Lundström
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Jag är en norrbotnisk urologispecialist som guidar studenterna på termin 7 i Östersund genom urologiplaceringen. Jag har spenderat de senaste 15 åren åt att forska kring risken för att drabbas av komplikationer efter kirurgiska ingrepp. Ingen högprofilforskning om du frågar mig, snarare ett lite mer opopulärt sidospår, precis där jag vill vara.

Malin Sjöström

Malin Sjöström
Universitetslektor, specialistutbildad läkare
E-post
E-post

På termin 8 kommer du att träffa mig. Jag är docent och lektor i allmänmedicin och distriktsläkare på hälsocentral. Jag brinner för allmänmedicin och undervisar i ämnet även på termin 5, 6, och 11. Min forskargrupp har nyligen beviljats forskningsanslag för att utvärdera 1177 Direkt, det digitala verktyget som flertalet av Sveriges regioner erbjuder invånarna så att de själva kan utvärdera sina hälsoproblem och få råd om lämplig vårdnivå. Jag är extra stolt över att regionens primärvård uppnått statusen universitetssjukvårdsenhet, något som läkarstudenterna märker av och uppskattar under sin kliniska placering på hälsocentral.

Micael Widerström

Micael Widerström
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Jag är lektor i infektionssjukdomar, överläkare och ansvarig för termin 8. I Region Jämtland Härjedalen är jag smittskyddsläkare och har varit i hetluften under både det dricksvattenburna cryptosporidiumutbrottet i Östersund 2010 och i samband med Covidpandemin. När jag inte står framför tv-kameror eller hörs i radio, undervisar jag i infektionslära och är verksam som forskare. Med sin forskning hoppas jag hitta pusselbitar för att minska risken för infektioner kring inopererade implantat.

Martin Maripuu

Martin Maripuu
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post

Under termin 9 träffar du mig, storfiskarn Martin Maripuu, psykiatriker och överläkare. Jag forskar om stress, depressioner, bipolär sjukdom och hur kroppsliga sjukdomar drabbar personer med psykisk ohälsa. Jag har bl.a. kommit fram till att litium kan vara en livräddare i behandling mot bipolär sjukdom. Jag och mina kollegor på psykiatrin är ett stöd för er vid psykiatriplaceringen som utgör nästan hälften av den kliniska praktiken under termin 9. Det där med fisket då? Jo, jag kan stoltsera med att ha dragit upp den största kanadarödingen som fångats i Sverige.

Senast uppdaterad: 2024-05-31