"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stina utreder föroreningar i mark och vatten

Som miljökonsult på AFRY i Skellefteå arbetar Stina Lundström med undersökningar av mark och vatten, främst i förorenade områden. Hon gillar att hon både får sitta på kontoret men också vara ute i fält och träffa människor i många olika yrkesroller. Dessutom lär hon sig hela tiden nya saker.

– Jag jobbar både som fältingenjör, handläggare och uppdragsledare. Vill man utvecklas får man det i mitt jobb, det är mycket eget ansvar och det finns inget som stoppar dig.

AFRY är ett internationellt konsultföretag inom infrastruktur, industri och energi med 17 000 anställda. I Skellefteå sitter 36 personer, varav fem inom miljö.

I rollen som miljökonsult inom förorenade områden arbetar Stina bland annat med miljötekniska markundersökningar, miljökontroller i efterbehandlingsprojekt, anmälningar, riskbedömningar samt rapportering och koordinering mellan beställare, entreprenör och tillsynsmyndighet. Stina arbetar både med privata företag, kommuner och entreprenörer.

– Jag jobbar främst med metallförorenad jord eftersom många projekt ligger inom Skelleftefältet, berättar Stina Lundström. Arbetet innefattar även undersökning av ytvatten, grundvatten och sediment.

Skelleftefältet är ett mineralrikt område som sträcker sig från staden och längs Skellefteälven, cirka 150-200 kilometer västerut. Där finns ett flertal gruvor, både sådana som används i dag och tidigare nedlagda. I Skellefteå finns också mycket industri, till exempel kopparsmältverket Boliden Rönnskär och den nya batterifabriken Northvolt.

Ofta ute under barmarksperioden

– Vi jobbar mycket mot stora industrier, till exempel genom att vara miljökontrollanter vid efterbehandlingsprojekt, säger Stina. Då brukar vi vara på plats under entreprenaden och ta prover samt mäta med fältinstrument. Vi meddelar sedan hur massor ska hanteras, om de exempelvis ska köras på deponi.

Stina arbetar mycket i fält, särskilt under de delar av året när mark och vatten inte täcks av snö och is. Arbetsplatserna växlar, från smutsiga industriområden till idylliska skogar. En vanlig fältdag åker hon förbi kontoret, packar den utrustning hon behöver och är sedan ute under några timmar eller resten av dagen. När fältjobbet är gjort återstår att skicka prover för analys, sammanställa data och upprätta rapporter.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att ha den här variationen, säger hon.

Även om jobbet är självständigt och innebär mycket eget ansvar, är Stina sällan helt ensam. Hon jobbar ofta tillsammans med andra, till exempel grävmaskinister eller geovetare som innehar borrbandvagn. Ska prover tas vid vattendrag, måste de alltid vara minst två av säkerhetsskäl.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen att ha ett kontorsjobb men samtidigt vara ute i fält och träffa mycket människor. Jag får arbeta i olika typer av projekt med konsulter från hela Sverige och fältarbetet sker på varierande platser. Det är också en positiv sak med mitt jobb, jag får uppleva mycket olika platser i Sverige. Jobbet är väldigt flexibelt och man kan jobba hemifrån eller från andra kontor om man känner för det.

Examensarbetet blev vägen in

Hur fick du jobbet?

– Jag skrev mitt exjobb på AFRY. Det utgick från ett stort projekt i Skelleftehamn där de skulle bygga ut ett landområde för att anlägga en ny kaj. Projektet innefattade muddring och fyllning av massor, så jag var med och tog vattenprover. Mitt exjobb handlade om spridning av suspenderade ämnen vid grumlande arbeten. Jag fick vara ute i fält mycket redan då och när exjobbet var klart blev jag anställd direkt och fick fortsätta jobba i projektet.

Stina konstaterar att hon hade tur. När hon tog examen hade pandemin precis brutit ut och färre tjänster utlystes, vilket gjorde att det dröjde innan alla hennes kurskamrater fått jobb. Hon ville dessutom helst arbeta med förorenade områden– och i hemstaden Skellefteå.

– Så det blev verkligen lyckat. Men, det var lite speciellt att börja mitt i pandemin. Många från de andra kontoren träffade jag bara via Teams, det är först nu vi träffats i verkligheten.

Hon tycker också att kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd förberett henne väl för jobbet som miljökonsult.

– Först och främst var kursen i ekologi och geovetenskap bra eftersom jag jobbar med mark och vatten, kursen i miljöfarlig verksamhet var väldigt lärorik, då vi var mycket på studiebesök på industrier och förstås kursen i marksanering. Men jag har också haft jättestor nytta av statistikkursen! Det trodde jag inte då, men när vi samlar in prover under längre tid vill man redovisa det med grafer och tabeller, och göra statistiska beräkningar.

– Det var en väldigt bred utbildning, man kan jobba med mycket olika saker som förorenade områden, tillståndsärenden, miljökonsekvensbeskrivningar, mark- och vattenfrågor och allt möjligt annat. Och dessutom finns det mycket jobb, i de flesta projekt behövs miljöfolk.

”Man förstår kanske inte vad man kan jobba med”

Vi ser i dag att många ungdomar är intresserade av miljöfrågor, men ändå inte väljer utbildningar inom det området. Vad tror du det beror på?

– Man förstår kanske inte vad man kan jobba med efter utbildningen. Jag var själv osäker, men eftersom det var en bred utbildning och att jag visste att jag var intresserad av miljö var det ett bra alternativ. Mellan andra och tredje året sommarjobbade jag som miljöinspektör på en mindre kommun. Det var ett jätteroligt jobb, men jag kände att jag hellre ville jobba inom den privata sektorn efter examen.

Läs mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

FAKTA Stina Lundström

Ålder: 26 år.
Kommer från: Skellefteå.
Bor: i lägenhet i Skellefteå.
Familj: sambon Hampus.
Utbildning: kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd, Umeå universitet, tog examen 2020.
Jobb: miljökonsult på AFRY i Skellefteå.
Gör på fritiden: pysslar hemma, gillar att vara i fjällen, umgås med vänner och familj.
Umeå med 3 ord: Händelserikt. Trevligt. Trivsamt.
Mig själv med 3 ord: Positiv. Kreativ. Social.
Det gör jag om tio år: bor i hus som vi byggt själva och jobbar fortfarande på en arbetsplats där jag trivs.

Publicerad: 2022-11-23