"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Matilda jobbar med vattenkraftens miljövillkor

Matilda Pahtajärvi började arbeta på länsstyrelsen i Gävleborgs län för att få fokusera på vattenfrågor. Hon har precis fått en ny roll på jobbet, som samordnare för den nationella planen för omprövning av vattenkraftens miljövillkor och projektledare för en av prövningsgrupperna.

– Vattenfrågorna påverkar så mycket i miljön och det känns viktigt att få vara en del av det, säger hon.

Matildas intresse för miljöfrågor väcktes under gymnasiet. Hon gick programmet för miljö och samhällsplanering, en utbildning som kom till i och med flytten av hela Kiruna stad. Efter gymnasiet tog hon en paus från studier, hon jobbade bland annat inom handeln och i gruvan med att lasta malmtågen med malm, både under och ovan jord.

När det blev dags att välja utbildning ville hon gärna läsa om miljöfrågor, men var osäker på vilken väg hon skulle ta. Därför kändes kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd som ett bra val, eftersom utbildningen är bred och kan leda till många olika typer av jobb i miljöns tjänst, tycker hon.

Reservplanen – att ta magisterexamen också

Hon tog examen 2020, precis när coronapandemin bröt ut. Det ställde till det en del, Matilda hade just säkrat ett jobb när arbetsgivaren införde anställningsstopp på grund av pandemin. Hon fick sätta sin reservplan i verket, att plugga ett år till och ta en magisterexamen i miljövetenskap.

Efter det blev det lättare att få jobb igen. Matildas sambo som läst till energiingenjör hade fått jobb i Uppsala och hon följde efter, först som miljöinspektör i Uppsala kommun och ett halvår senare fick hon jobb på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet.

– När en privatperson, kommun eller entreprenör vill göra något som påverkar vatten, till exempel lägga ner en sjökabel, bygga en pir eller muddra måste de anmäla det till oss.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

– Väldigt olika, vi har möten och förutom anmälningsärenden har jag jobbat med konnektivitet i vattendrag, vilket kan handla om dammar, vägtrummor och annat där det kan uppstå vandringshinder för fisk och andra arter. Då kan vi behöva åka ut i fält och kolla vad som behöver åtgärdas och vem som ska ha ansvar för att åtgärda det. Men, mesta tiden sitter jag vid datorn och handlägger olika typer av ärenden.

Vattenkraften omprövas på grund av nya miljölagar

Matilda har precis börjat introduceras i en ny roll, hon ska bli samordnare för den nationella planen för omprövning av vattenkraftens miljövillkor och projektledare för en av prövningsgrupperna. Det är ett regeringsuppdrag, som länsstyrelser i hela landet och andra myndigheter kommer att vara sysselsatta med många år framöver.

Syftet med den nationella planen är att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och effektiv tillgång till el från vattenkraft nationellt.

Mycket har nämligen förändrats i miljölagstiftningen sedan vattenkraften började byggas ut i stor skala i Sverige. Därför måste tillstånden för alla vattenkraftverk omprövas, vilket ska resultera i nya vattendomar som reglerar hur vattenkraftsföretagen får bedriva sin verksamhet.

– Jag ska samordna arbetet för vårt län, berättar Matilda Pahtajärvi. Alla vattenkraftverk är uppdelade i olika avrinningsområden, så vi kommer att ta ett i taget. Inför domstolsprövningen ska vi samverka med vattenkraftsägarna och andra som kan bli berörda för att komma fram till lösningar de flesta blir nöjda med. Det kan till exempel handla om att bygga nya vandringsvägar för fisk, så att de inte hindras av vattenkraftverken.

”Viktigt och samhällsnyttigt”

Det är många frågor att lösa, konstaterar hon. Hittills har bara en ny vattendom kommit i landet. Den handlade om ett mindre kraftverk och alla parter enades i det fallet om att det bästa var att riva kraftverket och återställa vattendraget till hur det såg ut innan.

Läs mer om den nationella planen för omprövning av vattenkraft

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det jag gör känns viktigt och samhällsnyttigt och att mina arbetsuppgifter är varierande och roliga. Vi har också så härlig stämning på länsstyrelsen och på min enhet.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns i ditt arbete?

– Det finns många olika vägar att gå, bara inom vattenverksamhet kan man jobba med många olika saker, allt från havsbaserad vindkraft till vattenskyddsområden. Vi jobbar mycket på uppdrag av regeringen, jag kommer till exempel att vara involverad i ett annat nytt uppdrag också. Det handlar om att Skogsstyrelsen ska återväta dikade torvmarker, de ska plugga igen diken så att vattennivån höjs och på så sätt minskar utsläppen av växthusgaser. Eftersom det handlar om arbete i vatten blir det en verksamhet som berör oss på länsstyrelsen.

Matilda tycker att hon haft stor nytta av det hon läste på universitetet, allt från kurserna om mark och vatten till miljörätt och förvaltningsrätt. Hon fick öva sig på att sammanställa rapporter och skriva beslut, vilket var bra att ha med sig när hon skulle göra det i jobbet.

– När man pluggar är det svårt att veta vad man ska ha en del saker till, men jag har jättemycket användning av det nu, säger hon.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att plugga miljö- och hälsoskydd?

– Att det är en bred utbildning med goda chanser till jobb, alla som gick ut samtidigt med mig fick jobb snabbt. Utbildningen är bra, vi hade många bra föreläsare och en bra förankring till arbetslivet genom föreläsare som kom in utifrån och genom att vi gjorde studiebesök. Man får en bra förståelse för hur miljöfrågorna hänger ihop!

Läs mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

FAKTA Matilda Pahtajärvi

Ålder: 30 år.
Kommer från: Kiruna.
Bor: i bostadsrätt i Uppsala.
Familj: sambon Adam.
Utbildning: tog examen från kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd 2020 och från magisterprogrammet i miljövetenskap 2021.
Jobb: vattenverksamhetshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.
Gör på fritiden: renoverar lägenheten, spelar discgolf och tränar poledancing.
Umeå med 3 ord: Mysigt. Riktiga årstider.
Mig själv med 3 ord: Analytisk. Logisk. Lugn.
Det gör jag om tio år: jobbar förhoppningsvis på länsstyrelsen med vattenfrågor, men kan ha jobbat med något annat ett tag emellan.

Publicerad: 2022-11-21