"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Carl blev chef i miljöns tjänst

På Bygg- och miljökontoret i Norrtälje jobbar Carl Wesslén som chef för miljö- och hälsoskyddsenheten. Det innebär frågor om allt från buller till tillsyn av enskilda avlopp, strandskydd, inomhusmiljö och andra miljöfarliga verksamheter. Han fick fast jobb direkt efter examen och är sedan februari i år chef.

– Det är jättekul att vara chef, jag har alltid drömt om det, säger han. Det är en så viktig roll, varenda detalj av det jag gör avspeglar sig i verksamheten och det är ett stort ansvar. Norrtälje är en väldigt trevlig stad också, en riktig sommarstad. Vi har 60 000 invånare på vintern, men på sommaren blir det kring uppåt 200 000.

Carl Wesslén gick samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och på fritiden var det hockey som gällde. Han visste inte riktigt vad han ville bli, men tyckte att miljöfrågor var viktigt och att en utbildning inom det området borde ge jobb i framtiden. Därför valde han att gå kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd.

Varför blev det Umeå som studieort?
– Min pappa rekommenderade mig att plugga någon annanstans än i Stockholm. Jag visste ingenting om Umeå innan, men tyckte det var toppen att plugga där. Det är ett sånt bra studentliv, allting ligger väldigt nära och det är mycket studenter.

Hur såg ditt studentliv ut?
– Säkert som alla andras, det var mycket träning på Iksu och ganska mycket fest i perioder. Jag delade en fyrarummare med två andra, det var jättekul att bo så.

"Se insidan av kök"

Under utbildningens gång kände Carl allt mer att han ville jobba som livsmedelsmedelsinspektör efter examen. En inspirationskälla var tv-programmen där stjärnkocken Gordon Ramsay kommer till restauranger med problem för att hjälpa krögarna på rätt köl igen.

– Jag tyckte det verkade kul att se insidan av kök. När jag kom ut och började jobba var det förstås en stor skillnad mot att sitta i plugget och läsa teori. Då kände jag att jag hade velat ha praktik första halvåret för att verkligen förstå vad utbildningen leder till.

Carl Wesslén fick fast jobb som livsmedelsinspektör i Norrtälje kommun direkt efter sin examen våren 2012. En livsmedelsinspektör kontrollerar att till exempel skolkök, restauranger och andra livsmedelsverksamheter sköter hygienen i köket korrekt.

Vad tycker folk när man kommer från kommunen och gör inspektioner?
– Vissa blir glada, många blir nervösa, i enstaka fall blir en del sura. Det var faktiskt bra att få börja med att vara livsmedelsinspektör, för man måste verkligen träna på hur man bemöter olika människor. Jobbet handlar till 80 procent om det och 20 procent om att kunna lagstiftningen.

Att vara i 20-årsåldern, nyutexaminerad och plötsligt befinna i rollen som myndighetsperson var självklart ovant och krävde lite tid att vänja sig vid, säger Carl.

– Fast det gick bra. Jag tror jag har lite fördel av att jag är ganska lång och stor. Men, det är klart, det är en speciell situation. När man ska ställa krav som i slutändan kan handla om mycket pengar för den verksamhet som berörs, vill man verkligen ha koll på det man säger.

Trivs i chefsrollen

Efter tre år bytte Carl arbetsuppgifter och blev miljö- och hälsoskyddsinspektör. Kökshygienfrågor ersattes av inspektioner av inomhusmiljön på skolor och förskolor, kontroller av markradon, värmepumpar och enskilda avlopp.

– Vi har väldigt mycket enskilda avlopp i Norrtälje, 35 000, vilket är mest i Sverige. Det är för att det är mycket sommarstugor här.

Sedan februari 2017 är Carl Wesslén chef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen. Han trivs i den rollen och gillar att få möta en bredd av miljöfrågor i sitt jobb.

– Hade jag inte fått möjlighet att byta tjänster internt, hade jag säkert bytt arbetsplats, men jag trivs väldigt bra här och vi fokuserar mycket på den digitala utvecklingen i jobbet. Det är viktigt att man får utvecklas på sin arbetsplats, tycker jag.

Han återkommer flera gånger till att utbildningen i miljö- och hälsoskydd borde innehålla mer praktik och en obligatorisk sådan. När han studerade var praktiken valbar, och själv valde han att läsa en kurs i livsmedelssäkerhet i stället. Med facit i hand hade praktik gett en bättre inblick i vad det faktiskt innebär att jobba på t.ex en myndighet, tycker han. Annars är Carl nöjd med den utbildning han fick vid Umeå universitet, den gav framförallt en bra grund i metodiken i myndighetsarbete.

– Utbildningen är ganska specialiserad på att du ska jobba på en myndighet, främst en kommun. Jag minns att jag tänkte, "men om jag vill bli konsult då, har jag de grejer som krävs?". Jag tror att om du vill bli konsult bör du välja en del extrakurser, till exempel om förorenad mark, eftersom det är en fråga många konsulter jobbar med.

Hur gick det för dina klasskompisar? Gick det lika bra för alla att hitta jobb?
– Jag tror det gick bra för de flesta. Ganska många fick jobb direkt, men en del fick börja med vikariat. Den stora delen av klassen kom från Norrland och de flesta fick jobb där uppe.

FAKTA Carl Wesslén

Ålder: 30 år.
Kommer från: Stockholm.
Familj: sambo.
Bor: i radhus i Åkersberga.
Umeå med tre ord: Iksu, studentliv, nära
Mig själv med tre ord: Positiv, driven, gillar att vinna.
Det gör jag en ledig dag: fixar med huset, spelar tennis och hockey, lagar mat, umgås med vänner.
Läser: gärna böcker om historia och vetenskap, självbiografier.
Lyssnar på: poddar om vetenskap, historia och personlig utveckling.

 

Intervju: Anna-Lena Lindskog
Foto: Carl Wesslén

Publicerad: 2017-10-12